Δες τι πρέπει να κάνεις για να χτίσεις ή να ανακαινίσεις ένα κτήριο που εξοικονομεί τουλάχιστον 70% ενέργειας για να γλιτώνεις λεφτά για 1 ζωή.

Δες τι πρέπει να κάνεις για να χτίσεις ή να ανακαινίσεις ένα κτήριο που εξοικονομεί τουλάχιστον 70% ενέργειας για να γλιτώνεις λεφτά για 1 ζωή.

Χτίζεις ή ανακαινίζεις; Δες πως ΔΕΝ θα την «πατήσεις»

3.319 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Η εξοικονόμηση ενέργειας στο κτήριο, είτε αυτό είναι νεόδμητο, είτε ανακαινίζεται, είναι το ζητούμενο, όχι μόνο τώρα, μέσα στην ενεργειακή κρίση, αλλά για να γλιτώνεις λεφτά για μία ολόκληρη ζωή. Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

Σύγχρονη οικοδομή σημαίνει Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης Κτήριο (ΣΜΕΚ). Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Το κτήριο του μέλλοντος που πρέπει να σχεδιάζεται, να κατασκευάζεται ή να ανακαινίζεται σήμερα στην Ελλάδα πρέπει να έχει τις ελάχιστες ανάγκες για θέρμανση και ψύξη. Τα σύγχρονα δομικά υλικά παίζουν καθοριστικό ρόλο ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Αν επιλέξεις και συνδυάσεις σωστά τα σύγχρονα δομικά υλικά, τότε θα έχεις ένα κτήριο που θα εξοικονομεί τουλάχιστον 70% στην ενέργεια. Για να επιτευχθεί αυτό δεν πρέπει να βασιστείς στη «λογική βλέποντας και κάνοντας». Θέλει μελέτη, σχεδιασμό και υλοποίηση από τους ειδικούς. Αυτό είναι το «κλειδί» της επιτυχίας.

Θέλεις σύγχρονο κτήριο που εξοικονομεί ενέργεια & λεφτά για 1 ζωή;
  • Εμπιστοσύνη μόνο σε εξειδικευμένη εταιρεία (μελέτη, σχεδιασμός, κατασκευή)
  • Ζητάς «κλειστή τιμή», για να ξέρεις τι θα πληρώσεις από την αρχή
  • Τεχνική Συγγραφή Υποχρεώσεων & ξέρεις τι υλικά θα χρησιμοποιηθούν
  • Σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου (σταδιακή αποπληρωμή, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών)
Παρεμβάσεις για 1 σύγχρονο κτήριο με 1 ματιά!

Η θερμομόνωση, η αλλαγή κουφωμάτων, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης είναι κάποιες από τις βασικές προϋποθέσεις που σώζουν μέχρι και 70% της ενέργειας από ένα κτήριο.

Ενδεικτικά:

• Θερμομόνωση Κελύφους και Στέγης
• Θερμογέφυρες
• Κουφώματα
• Αεροστεγανότητα (κάτι άγνωστο στην Ελλάδα που όμως ευθύνεται κατά μεγάλο μέρος
   για την απώλεια ενέργειας)
• Σκίαση
• Φωτισμός
• Ζεστό νερό χρήσης
• Συστήματα Θέρμανσης – Ψύξης

10 απαραίτητες κινήσεις για να ξεκινήσεις!

Είτε πρόκειται για νέα οικοδομή, είτε για μία ριζική –εκ βάθρων- αλλαγή (ανακαίνιση) σε αυτή, υπάρχουν κάποιοι κανόνες της αγοράς που δεν σηκώνουν συζήτηση.
  1. Να απευθυνθείς σε μία σοβαρή εταιρεία με πλήρες επιτελείο εξειδικευμένων τεχνικών για όλη τη γκάμα των εργασιών μιας σύγχρονης οικοδομής, παρέχοντας όλες τις σχετικές εγγυήσεις.
  2. Εξασφάλιση ό,τι ΔΕΝ θα χρειαστεί να ασχοληθείς, είτε για να βρεις συνεργεία, είτε για να τα συντονίσεις και εγγύηση ότι θα παραλάβεις το έργο «με το κλειδί στο χέρι».
  3. Να ζητήσεις Τεχνική Συγγραφή Υποχρεώσεων από την εταιρεία που θα επιλέξεις, η οποία θα περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν.
  4. Να ζητήσεις συγκεκριμένο και σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, έτσι ώστε να μπορείς να ελέγχεις τη πρόοδο των εργασιών από την πρώτη κιόλας ημέρα, μέχρι και την τελευταία. Να ζητήσεις οι πληρωμές σου να αφορούν σε παραγγελίες υλικών ή εκτελεσμένο έργο.
  5. Να ζητήσεις από τον κατασκευαστή να επισκεφθεί προμηθευτές του, προκειμένου να επιλέξει εκ των προτέρων και να εξασφαλίσει τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, έτσι ώστε να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.
  6. Να διασφαλίσεις τη νομιμότητα των εργασιών. Ακόμα και στις περιπτώσεις εσωτερικών επεμβάσεων απαιτείται μια άδεια μικρής κλίμακας, η οποία εκδίδεται με απλή διαδικασία και μπορεί να την αναλάβει μια σοβαρή εταιρεία που διαθέτει την υποδομή και για αυτό.
  7. Να ελέγξεις τη φερεγγυότητα της εταιρείας. Μπορείς να δεις το ιστορικό της και την εμπειρία της από άλλα έργα της. Μπορείς ακόμα να ζητήσεις από την ίδια την εταιρεία τηλέφωνα επικοινωνίας με πελάτες της, ώστε να μιλήσεις εσύ ο ίδιος μαζί τους.
  8. Να ζητήσεις «κλειστή τιμή», για να ξέρεις τι θα πληρώσεις από την αρχή.
  9. Να ΜΗΝ ξεγελαστείς με την ιδέα ότι «θα το κάνεις φτηνότερα» αν επιλέξεις δομικά υλικά ή συνεργείο μόνος σου Οι σοβαρές εταιρείες πετυχαίνουν αρκετά καλύτερες τιμές και στα συνεργεία και στα υλικά.
  10. Μην καταφύγεις σε περιστασιακούς μάστορες που «τα ξέρουν όλα», αλλά δεν θα σου δώσουν καμία εγγύηση για το τελικό αποτέλεσμα (το ράβε-ξήλωνε θα σου κοστίσει πολύ).
Συμπέρασμα

Η σύγχρονη οικοδομή έχει τα προαπαιτούμενά της, ώστε να μπορέσεις από τώρα να αποκτήσεις το κτήριο του μέλλοντος. Είτε πρόκειται για σπίτι, είτε για επιχείρηση, το κτήριο θα πρέπει να είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα. Αυτό μπορείς να το επιτύχεις, αν εμπιστευτείς από την αρχή μέχρι το τέλος τους ειδικούς, πάντα βέβαια με την εξασφάλιση των απαραίτητων εγγυήσεων.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »