Τι συμφέρει τελικά για τη θέρμανση το φετινό χειμώνα; Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο; Οι συνεχείς αυξομειώσεις τιμών προβληματίζουν τους καταναλωτές.

Τι συμφέρει τελικά για τη θέρμανση το φετινό χειμώνα; Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο; Οι συνεχείς αυξομειώσεις τιμών προβληματίζουν τους καταναλωτές.

Video: «Πετάει» η τιμή του πετρελαίου! Συμφέρει το αέριο για θέρμανση;

2.452 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Στα 1,50-1,55 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης (με την επιδότηση των 0,25 ευρώ). Στα 0,14-0,15 ευρώ η κιλοβατώρα για το πετρέλαιο. Στα 0,12-0,14 ευρώ η κιλοβατώρα για το φυσικό αέριο. 630-651 ευρώ η θέρμανση με πετρέλαιο & 540-630 ευρώ με φυσικό αέριο (σπίτι 100 τμ).

Η συζήτηση για το ποιος θα είναι ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης για το χειμώνα του 2022-2023 φουντώνει, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της περιόδου θέρμανσης.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Μεγάλη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παρατηρείται τις 2 τελευταίες εβδομάδες. Οι άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν ότι με τα σημερινά δεδομένα η τιμή είναι στα 1,80 ευρώ/λίτρο. Αν είναι έτσι τα πράγματα, η τελική τιμή για τον καταναλωτή είναι στα 1,55 ευρώ/λίτρο αν αφαιρέσουμε τα 0,25 ευρώ/λίτρο της κρατικής επιδότησης.

Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο; Ποιο είναι το πιο φθηνό;
  • 1,50-1,55 ευρώ (τώρα) η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (με την επιδότηση των 0,25 ευρώ)
  • 0,14-0,15 ευρώ η κιλοβατώρα για το πετρέλαιο, 0,12-0,14 ευρώ για το φυσικό αέριο
  • 630-651 ευρώ η θέρμανση με πετρέλαιο & 540-630 ευρώ με φυσικό αέριο (σπίτι 100 τμ)
  • 18,5% η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (μέσα σε 2 εβδομάδες)
Τι ισχύει σήμερα για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Αν ξεκινούσε σήμερα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς θα κυμαινόταν στα 1,80 ευρώ/λίτρο. Η τιμή για τον καταναλωτή μειώνεται στα 1,55 ευρώ/λίτρο αν συνυπολογίσουμε την κρατική επιδότηση των 0,25 ευρώ/λίτρο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2021 η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης άνοιξε στα 1,15 ευρώ/λίτρο και αυξήθηκε την άνοιξη του 2022 (όταν βέβαια ο χειμώνας είχε τελειώσει).

Υπάρχουν βέβαια και πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για πτώση της τιμής (2 ημέρες πριν ανακοινωθούν οι τελικές τιμές). Αν λάβουμε αυτές τις εκτιμήσεις υπόψη και υποθέσουμε ότι η τελική τιμή (μετά την επιδότηση) θα διαμορφωθεί στα 1,50 ευρώ/λίτρο, αυτό σημαίνει ότι η τιμή της κιλοβατώρας θα κυμανθεί στα 0,14-0,15 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι σε διάστημα 2 εβδομάδων η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 18,5%.

Τι ισχύει σήμερα για την τιμή του φυσικού αερίου

Αναμφίβολα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει ανέβει σχεδόν 3 φορές, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η γενναία επιδότηση όμως της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία ήλθε μετά από συνεννόηση με όλους τους παρόχους φυσικού αερίου, ανέρχεται στα 90 ευρώ/μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει έκπτωση 0,09 ευρώ για 700.000 νοικοκυριά (ανεξάρτητα από τον πάροχο). Οι πάροχοι θα ανακοινώσουν σύντομα τις τιμές για τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τελική τιμή για τους καταναλωτές φυσικού αερίου θα είναι περίπου 0,12-0,14 ευρώ/κιλοβατώρα.

Τα παραπάνω (σύμφωνα πάντα με τα σημερινά δεδομένα), σημαίνουν ότι το φυσικό αέριο ξαναμπαίνει δυνατά στη μάχη της οικονομικής (κατά το δυνατό) θέρμανσης για το χειμώνα του 2022-2023, όπως τουλάχιστον διαμορφώνεται η τιμή του μετά την επιδότηση. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η επιδότηση αυτή είναι για το μήνα Οκτώβριο. Δεν γνωρίζουμε δηλαδή το αν θα υπάρξει επιδότηση και για τους επόμενους μήνες και σε ποιο ύψος θα κυμανθεί. Και βέβαια δεν γνωρίζουμε το αν οι διεθνείς εξελίξεις θα εκτοξεύσουν ξανά την τιμή του φυσικού αερίου.

Παράδειγμα

Ένα νοικοκυριό με σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων αν επέλεγε σήμερα (το τονίζουμε συνεχώς γιατί είναι πολύ σημαντικό) να θερμανθεί (για 5 μήνες) με πετρέλαιο, τότε θα χρειαζόταν 630-651 ευρώ. Αν το ίδιο νοικοκυριό επέλεγε σήμερα να θερμανθεί με φυσικό αέριο, τότε θα χρειαζόταν 540-630 ευρώ.

Συμπέρασμα

Η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα είναι ιδιαίτερα ασταθής και χωρίς δυνατότητα ασφαλών προβλέψεων. Με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, το φυσικό αέριο επιστρέφει δυνατά ως ένας οικονομικός τρόπος θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι όσοι σκέπτονται να ξηλώσουν το λέβητα φυσικού αερίου για να τον μετατρέψουν σε πετρέλαιο, να μη βιαστούν να πάρουν αποφάσεις που θα τους οδηγήσουν σε πολλά έξοδα.

Δες VIDEO


 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »