Δες συμβουλές για να ρίξεις την κατανάλωση στο ρεύμα κατά 15% και να πάρεις το extra bonus της επιδότησης (50 ευρώ/μεγαβατώρα, 5 λεπτά του ευρώ/κιλοβατώρα).

Δες συμβουλές για να ρίξεις την κατανάλωση στο ρεύμα κατά 15% και να πάρεις το extra bonus της επιδότησης (50 ευρώ/μεγαβατώρα, 5 λεπτά του ευρώ/κιλοβατώρα).

Πώς παίρνεις την Bonus έκπτωση στην τιμή του ρεύματος; 18 tips

3.429 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Έξτρα bonus 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα μπορούμε να εξασφαλίσουμε με το νέο μοντέλο κρατικής επιδότησης αν ρίξουμε την κατανάλωση 15% στο ρεύμα στο σπίτι. Υπάρχει τρόπος να το πάρουμε; Εφαρμόζοντας ένα σερί πρακτικών λύσεων, ναι. Ας δούμε.

Το νέο μοντέλο της κρατικής επιδότησης στο ρεύμα έχει πλέον 3 κλίμακες. Πέρα από την πρώτη (ως 500 κιλοβατώρες/μήνα) που καλύπτει κατά 90% των αυξήσεων, υπάρχουν και άλλες 2 (από 500 κιλοβατώρες ως 1.000 και από 1.001 και πάνω) που θα λάβουν και 1 bonus 50 ευρώ/μεγαβατώρα αν ρίξουν την κατανάλωσή τους κατά 15% (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021). Πρόκειται δηλαδή για μία έξτρα επιδότηση-επιβράβευση 0,05 ευρώ/κιλοβατώρα.

Kοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Πρόκειται δηλαδή για μία έξτρα επιδότηση-επιβράβευση 0,05 ευρώ/κιλοβατώρα. Καλό θα ήταν βέβαια αυτό το bonus να υπάρχει και για την κατανάλωση ως 500 κιλοβατώρες (εφόσον η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το ζητούμενο) και ίσως θα πρέπει να το ξαναδούν οι αρμόδιες αρχές.

Πάμε στο ζουμί. Με την ενεργειακή κρίση δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα. Το bonus των 50 ευρώ/μεγαβατώρα που δίνει το νέο μοντέλο κρατικής επιδότησης, αν μειώσουμε την κατανάλωση κατά 15% είναι ένα έξτρα κίνητρο για να γλιτώσουμε όσο το δυνατό περισσότερα λεφτά από το ρεύμα. Ότι γλιτώνεις, ειδικά αυτή την περίοδο, καλό και χρυσό είναι.

Είναι όντως εφικτό για ένα σπίτι να πετύχει το στόχο του 15%; Ναι, είναι. Στο 4green συγκεντρώσαμε 18 πρακτικά tips που θα μας οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου, χωρίς εκπτώσεις στην άνεση (δεν θα γυρίσουμε στην εποχή των κεριών για να κάνουμε οικονομία). Πάμε να το δούμε και στην πράξη, με απλά και κατανοητά λόγια.

18 Tips εξοικονόμησης – Και πάρε bonus επιδότησης στο ρεύμα (για το σπίτι)
  • Λάμπες Led παντού. Έχουν καλύτερη απόδοση, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, εξοικονομούν ως 90% στο ρεύμα
     
  • Ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α εξοικονομούν ως 41%
     
  • Βγάλε όλες τις συσκευές & φορτιστές που δεν χρησιμοποιείς από την πρίζα. Εξοικονομείς ως 15% μόνο από αυτή την πολύ απλή κίνηση
     
  • Ρύθμισε το θερμοστάτη του ψυγείου στους 6 βαθμούς (συντήρηση) και -18 (κατάψυξη). Μην το ανοιγοκλείνεις χωρίς λόγο. Αυτόματα μειώνεις την κατανάλωση 15%. Κάνε συχνά απόψυξη (αν δεν είναι nofrost), ρίχνεις 30% την κατανάλωση.
     
  • Μαγείρεμα (μεγάλη η συζήτηση). 5 hot tips. Κλείσε το φούρνο 15 λεπτά πριν γίνει το φαγητό (η θερμότητα που απομένει είναι τόσο μεγάλη που θα κάνει τη δουλειά που θέλεις). Τα σκεύη να εφαρμόζουν καλά στο μάτι της κουζίνας (αν όχι ξοδεύεις 30% περισσότερο ρεύμα). Με χύτρα ταχύτητας εξοικονομείς από 30-60% στο ρεύμα. Ζέστανε το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων. Θες ζεστό νερό για καφέ; Μην ανάβεις το μάτι της κουζίνας. Βάλε στο βραστήρα την ποσότητα που θέλεις (αποτέλεσμα γρήγορο και οικονομικό). Θέλεις ελληνικό καφέ; Πάρε γκαζάκι (γρήγορα και οικονομικά)
  • Πλυντήριο ρούχων. Το γεμίζεις (όσο χωρά), επιλέγεις πρόγραμμα στους 30 βαθμούς (καλύτερα 2 ώρες στους 30, παρά 1 ώρα στους 40, 60, 90 βαθμούς). Εξοικονομείς 15-20% τουλάχιστον. Το ίδιο κάνε και για το πλυντήριο πιάτων. Το γεμίζεις και το βάζεις στο eco mode πρόγραμμα.
     
  • Σιδέρωμα. Δεν του φαίνεται, αλλά καταναλώνει πολύ ρεύμα (φτάνει μέχρι και την κατανάλωση 10 λαμπών των 100 watt!).Μάζεψε ποσότητα ρούχων, διαχώρισέ τα (ανάλογα με το ύφασμα) και δεν θα χρειαστεί να αυξομειώνεις τη θερμοκρασία στο σίδερο. Σεντόνια, κουβέρτες έχουν μεγάλη επιφάνεια. Δίπλωσέ τα στη μέση.
     
  • Ζεστό νερό χρήσης. 3 Εconomy tips. Βάλε ηλιακό θερμοσίφωνα (τώρα έρχεται και επιδότηση για αγορά), εξοικονομείς τουλάχιστον 60% στο ρεύμα όλο το χρόνο.

    Αν επιμένεις στον ηλεκτρικό, βάλε το θερμοστάτη στους 50-55 βαθμούς (θα δουλέψει 20-25 λεπτά και θα σβήσει). Υπολόγισε ότι για 1 ώρα λειτουργίας ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας θα κάψει 4 κιλοβατώρες!

    Μην ξεχνάς ότι υπάρχει και η λύση του ταχυθερμαντήρα. Εξοικονομείς από 60-87% στο ρεύμα, έχεις ζεστό νερό που δεν τελειώνει σε 7 δευτερόλεπτα.
     
  • Θέρμανση (επίσης μεγάλη συζήτηση). 4 Basic Tips! Πριν βάλεις μπροστά το λέβητα, κάνε συντήρηση και καθαρισμό (για καλύτερη απόδοση και οικονομία στο ρεύμα, αλλά και στο καύσιμο).

    Βάλε inverter κυκλοφορητή (εξοικονομείς ως και 80% στο ρεύμα).

    Βάλε αυτοματισμούς-αυτονομίες θέρμανσης (θερμοστατικές κεφαλές, θερμοστάτες, θερμιδιμετρητές), εξοικονομείς τουλάχιστον 30%.

    Αν επιλέξεις κλιματιστικό, άσε το inverter να κάνει οικονομικά τη δουλειά του (για αυτό σχεδιάστηκε και καταναλώνει τουλάχιστον 3 φορές λιγότερο ρεύμα) και μην το «πειράζεις» (καις περισσότερο χωρίς λόγο)
Συμπέρασμα

Αν εφαρμόσεις όλες αυτές τις συμβουλές εξοικονόμησης, όχι απλά θα ρίξεις την κατανάλωση ρεύματος κατά 15% και θα πάρεις το extrabonus της επιδότησης των 50 ευρώ/μεγαβατώρα, αλλά θα δεις γενικότερα το λογαριασμό του ρεύματος να μειώνεται θεαματικά. Πάνω από όλα όμως δεν θα κάνεις εκπτώσεις στις ανάγκες σου. Δεν θα γυρίσουμε στο Μεσαίωνα για χάρη της εξοικονόμησης. Αν είναι έτσι και φτάσουμε στις …γκαζόλαμπες, τότε ναι θα έχουμε σπουδαία εξοικονόμηση. Ας μας το πουν και αυτό, αλλά δεν το λες και πρόοδο…
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »