Νικήστε ό,τι σαμποτάρει την απόδοση των φωτοβολταϊκών

Νικήστε ό,τι σαμποτάρει την απόδοση των φωτοβολταϊκών

1370 επισκέψεις στο άρθρο (23/3/2023)

Ποιοι παράγοντες επιδρούν στην απόδοση ενός ηλιακού πάνελ και πώς θα τους αναστρέψετε.

Έναν οδηγό με την απόδοση των ηλιακών πάνελ εξέδωσε πρόσφατα η εταιρεία KWh Analytics στο εξωτερικό. Σύμφωνα με αυτόν, τα ηλιακά πάνελ που τοποθετήθηκαν από το 2015 και ύστερα αποδεικνύονται κατώτερα των προσδοκιών μας ως προς την απόδοσή τους σε ποσοστά που φτάνουν και το 15%. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες είναι η κλίση, ο προσανατολισμός, η σκίαση. Ωστόσο, μια ακατάλληλη επιλογή σε καλώδια, μετατροπείς κ.ά., μπορεί να προκαλέσει απώλειες στην απόδοση. Ειδικότερα, τα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν κάποιον που κάνει έρευνα αγοράς για φωτοβολταϊκά ή δεν είναι ικανοποιημένος με την τεχνολογία εκείνων που έχει εγκαταστήσει είναι τα παρακάτω:

Κοινοποίησέ το »

Τι κλίση έχει το πάνελ;

Η γωνία ενός πάνελ επηρεάζει την ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που λαμβάνει το σύστημα μέσα σε ένα χρόνο. Ειδικότερα, η κλίση της συστοιχίας προς τον ισημερινό θα μεγιστοποιήσει την ποσότητα της ακτινοβολίας που λαμβάνεται και έτσι η παραγωγή ενέργειας θα είναι μεγαλύτερη.

VIDEO: Δείτε αυτό το ενδιαφέρον βίντεο για την απόδοση των πάνελ

Μήπως πέφτει σκιά;

Η τοποθέτηση ενός ηλιακού πάνελ απαιτεί προσεχτική μελέτη του προσανατολισμού του π.χ. πού πέφτει ο ήλιος, τι μπορεί να δημιουργεί σκιά κ.ά. Όταν ένα κελί είναι σκιασμένο, η παραγωγή ρεύματος μειώνεται. Οι ειδικοί προτείνουν, μεταξύ άλλων, χρήση ηλεκτρονικών ισχύος σε επίπεδο μονάδας (MLPE) ή μικρομετατροπέων για την αποφυγή απωλειών από τη σκίαση. Επίσης, στην αγορά υπάρχουν ηλιακά πάνελ με τεχνολογία (π.χ. CIS) που αποδίδει καλύτερα σε συνθήκες μερικής σκίασης σε σχέση με άλλες.

«Σκιά» κατά κάποιον τρόπο δημιουργούν και οι παχιές στρώσεις χιονιού που αποτελούν έναν ακόμα επιβαρυντικό παράγοντα στην απόδοση ενός ηλιακού πάνελ, γι αυτό και πρέπει να αφαιρέσετε το χιόνι από τα πάνελ ή να περιμένετε τη βαρύτητα να κάνει τη δουλειά της και να πέσει εφόσον έχουν κάποια κλίση.  

Πόσο καθαρό είναι το πάνελ;

Η βρωμιά είναι πολύ σημαντική αιτία για την πτώση απόδοσης ενός ηλιακού πάνελ που σε ξηρές περιοχές μπορεί να φτάσει και το 5%, ενώ σε μια περιοχή όπου βρέχει συχνά, στο 2%. Με τον όρο ακαθαρσία ενός πάνελ εννοούμε τα υπολείμματα ρύπανσης, σκόνης, τα περιττώματα πουλιών (δεν αφαιρούνται εύκολα με τη βροχή) στην επιφάνεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα σύστημα καθαρισμού μια φορά το χρόνο μπορεί να μειώσει τα ποσοστά απώλειας αποδοτικότητας σε περίπου 1,5% και δύο καθαρισμοί στο 1,3%.

Ποιος είναι ο θερμοκρασιακός συντελεστής;

Οι συντελεστές θερμοκρασίας είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην απόδοση. Ο πολύ χαμηλός θερμοκρασιακός συντελεστής ισχύος σημαίνει πως η παραγωγή ενέργειας είναι αυξημένη, όταν οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες. Αντίθετα, όσο μεγαλύτερος είναι ο θερμοκρασιακός συντελεστής ισχύος (σε απόλυτη τιμή) τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση της παραγόμενης ενέργειας όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Ποια είναι τα υλικά στέγης και πάνελ;
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο περοβσκίτης αυξάνει την απόδοση ενός πάνελ από 20% που είναι κατά μέσο όρο αυτή τη στιγμή σε ένα συμβατικό πάνελ πυριτίου σε 44%. Κάποια υλικά στις στέγες θα απορροφήσουν περισσότερη θερμότητα από άλλα. Γενικά, τα επίπεδα πάνελ απορροφούν περισσότερη θερμότητα. Επίσης, τα πάνελ με τη λεπτή μεμβράνη (Thin-film) έχουν χαμηλότερο συντελεστή θερμοκρασίας από τα μονοκρυσταλλικά ή πολυκρυσταλλικά.

Αλλα τεχνικά θέματα
Παράγοντες που επιδρούν στην απόδοση ενός φωτοβολταϊκού πάνελ είναι ακόμη ο συνδυασμός μη συμβατών μερών, τα καλώδια (π.χ. τα παχιά καλώδια σε μικρές διαδρομές μειώνουν την απόδοση), οι ακατάλληλοι αντιστροφείς, η απόδοση του μετατροπέα, οι ακατάλληλες βάσεις φωτοβολταϊκών κ.ά. Συζητήστε όλα αυτά με επαγγελματίες από εξειδικευμένες εταιρείες που ασχολούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Kοινοποίησέ το »

Ακολουθήστε το 4green στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο 4green.gr