Ηλιακός 2πλής ή 3πλής ενέργειας - Μάθε τι σε συμφέρει και πότε

Ηλιακός 2πλής ή 3πλής ενέργειας - Μάθε τι σε συμφέρει και πότε

  • Ηλιακός 2πλής ή 3πλής ενέργειας - Μάθε τι σε συμφέρει και πότε
  • Ηλιακός 2πλής ή 3πλής ενέργειας - Μάθε τι σε συμφέρει και πότε

Ηλιακός 2πλής ή 3πλής ενέργειας - Μάθε τι σε συμφέρει και πότε

6.516 επισκέψεις στο άρθρο (03/04/2024)
Σχολιάστε

- 2πλης ενέργειας λειτουργεί και ως υβριδικός: Μέρες συννεφιάς μπορεί να συνδεθεί με το ρεύμα
- 3πλης ενέργειας: Συνδέεται με το κεντρικό σύστημα θέρμανσης & προσφέρει ζέστη το χειμώνα
- Οι top ηλιακοί πάνε την εξοικονόμηση σε άλλο επίπεδο
- Τα SOS για το τι πρέπει να προσέξεις

Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, μία μεσογειακή χώρα δηλαδή, όπου η ηλιοφάνεια υπάρχει σχεδόν όλο το χρόνο, η επένδυση στην αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα υψηλής ποιότητας κρίνεται ως απαραίτητη γιατί πολύ απλά είναι μία win win επένδυση.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »
Προϊόντα θα βρεις πολλά στην αγορά, μα κάποια μπορούν άφοβα να μπουν στη σύγκριση, πάντοτε με κριτήριο το καλύτερο δυνατό όφελος για εσένα και τις ανάγκες σου. 

Ό,τι και να επιλέξεις, μην ξεχνάς ό,τι πρέπει να δώσεις έμφαση στην υψηλή ποιότητα κατασκευής για να κάνεις δουλειά, αλλά και να κρατήσεις τον ηλιακό σου για πολλά χρόνια. Αυτό προϋποθέτει να κάνεις τη σωστή συντήρηση στο σωστό χρόνο.

Οι top ηλιακοί θερμοσίφωνες πάνε την εξοικονόμηση σε άλλο επίπεδο!
  • 3πλης ενέργειας για σύνδεση & με το κεντρικό σύστημα θέρμανσης
  • Επιλεκτικοί απορροφητές υψηλής απόδοσης, μειωμένων απωλειών
  • Ενισχυμένη μόνωση θερμοδοχείου, για να μη χάνεται η ενέργεια
  • Κλειστού κυκλώματος, διάλυμα προπυλενογλυκόλης, αντοχή σε όλες τις ακραίες καιρικές συνθήκες
Τι σημαίνει ηλιακός θερμοσίφωνας υψηλής ποιότητας!

1. Οι ηλιακοί συλλέκτες φέρουν επιλεκτικούς απορροφητές υψηλής απόδοσης και μειωμένων απωλειών ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά και η διάρκεια της ηλιοφάνειας είναι περιορισμένη

2. Η ενισχυμένη μόνωση του θερμοδοχείου και των συλλεκτών εξασφαλίζουν ότι όση ενέργεια απορροφάται από τον ήλιο δεν θα χαθεί, σαν απώλεια προς το περιβάλλον κατά τις μέρες χαμηλής θερμοκρασίας του χειμώνα

3. Ακόμη και όταν η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη και δεν επαρκεί να δώσει την απαιτούμενη τελική θερμοκρασία, ο ήλιος μπορεί να την ανεβάσει στο νερό χρήσης στους 30-35 βαθμούς Κελσίου, οπότε η ηλεκτρική αντίσταση μπορεί γρήγορα και με ελάχιστη κατανάλωση να επιτύχει την επιθυμητή θερμοκρασία (45-50 βαθμούς)

4. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος με τη χρήση κατάλληλου διαλύματος προπυλενογλυκόλης δρουν καταλυτικά ώστε να αποφεύγεται ασφαλώς ο κίνδυνος κατά τη διάρκεια παγετού να προκληθεί σπάσιμο στους συλλέκτες ή στους σωλήνες που τους συνδέουν με το θερμοδοχείο.

Τι κατηγορίες ηλιακών θερμοσιφώνων υπάρχουν;

Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.

Διπλής ενέργειας

Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος. Για παράδειγμα, όταν κατά τη διάρκεια συννεφιάς η ηλιακή ενέργεια δεν είναι αρκετή για να ζεστάνει το νερό, υπάρχει στον ηλιακό μας ηλεκτρική αντίσταση τοποθετημένη εντός του τμήματος αποθήκευσης.

Τριπλής ενέργειας

Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέρα από τη λειτουργία του μέσω του ήλιου και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης που υπάρχει στο σπίτι. Λειτουργεί όπως ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας, αλλά έχει επιπλέον μια είσοδο για να εκμεταλλευτεί ως θερμαντικό μέσο το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από το λέβητα κεντρικής θέρμανσης.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι προϋπόθεση για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας είναι να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στο κτίριο υπό τη μορφή ξεχωριστών σωληνώσεων (ανά διαμέρισμα εάν πρόκειται για πολυκατοικία) που να συνδέουν το λεβητοστάσιο με το χώρο εγκατάστασης του ηλιακού θερμοσίφωνα (ταράτσα ή σκεπή).

Ανοιχτού & κλειστού κυκλώματος!

Η διάκριση σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:

Στους κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας-σερπαντίνας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.

Στους ανοικτού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο. 

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι απλούστεροι και φθηνότεροι, όμως οι θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος είναι οι προτιμητέοι διότι η αντοχή τους στις χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα, ενισχύει την προστασία των ηλιακών συλλεκτών. Επιπλέον, ο ηλιακός θερμοσίφωνας κλειστού κυκλώματος διαθέτει μεγαλύτερο όριο ζωής ακόμη και κατά 50%, ενώ επιτυγχάνει και το μέγιστο βαθμό απόδοσης.

Τι πρέπει να προσέχεις!

Σωστή επιλογή, πριν την αγορά, του κατάλληλου τύπου και μεγέθους ηλιακού, συνεκτιμώντας εκτός από την ημερήσια κατανάλωση ζεστού νερού, την περιοχή εγκατάστασης του ηλιακού (κλιματική ζώνη, μικροκλίμα), την απόσταση του ηλιακού από την κύρια κατανάλωση και την απαραίτητη μόνωση των σωλήνων.

Τακτικός έλεγχος της κατάστασης των μονώσεων και τήρηση του συνιστώμενου από την εταιρεία προγράμματος συντήρησης του ηλιακού.

Έλεγχος πριν από την χειμερινή περίοδο για να εξασφαλίσεις ότι το περιεχόμενο στο κλειστό κύκλωμα ηλιοθερμικό υγρό έχει την αναγκαία περιεκτικότητα σε προπυλενογλυκόλη, ώστε να καλύψει τον ηλιακό στις ακραίες αναμενόμενες αρνητικές θερμοκρασίες για τη συγκεκριμένη περιοχή εγκατάστασης.

Συμπέρασμα

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μία win win επένδυση, μία επιλογή για την οποία δεν πρόκειται να μετανιώσεις ποτέ, ειδικά τώρα με την ενεργειακή κρίση. Πολύ σημαντικό βέβαια να ξέρεις τι ανάγκες θέλεις να καλύψεις και θα πρέπει να το προσέξεις ιδιαίτερα πριν από την αγορά. Όλα αυτά βέβαια θα σου τα εξηγήσει ο τεχνικός που θα έλθει στο σπίτι και θα δει από κοντά το χώρο (παίζει ρόλο η περιοχή, οι καιρικές συνθήκες κλπ), ώστε να σου κάνει μία πρόταση εξειδικευμένη, αξιόπιστη, αποδοτική, μα και οικονομική στα δικά σου μέτρα.