Τι πίστευαν και τι πιστεύουν οι Έλληνες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε βάθος 25 ετών. Τι λένε το 2022. Όλα τα ευρήματα της έρευνας της Public Issue.

Τι πίστευαν και τι πιστεύουν οι Έλληνες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε βάθος 25 ετών. Τι λένε το 2022. Όλα τα ευρήματα της έρευνας της Public Issue.

Μεγάλη έρευνα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ! Ωφέλησε ή έβλαψε;

2.508 επισκέψεις στο άρθρο

Οι υψηλές τιμές ρεύματος και η ενεργειακή κρίση επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την άποψη των καταναλωτών για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με το συντριπτικό ποσοστό να λέει ό,τι αυτή η εξέλιξη μάλλον τους έβλαψε παρά τους ωφέλησε.

Πριν από αρκετό καιρό είχαμε κάνει λόγο για τη ΔΕΗ που έχασε το «Δ» της. Λίγο καιρό μετά ήλθε η ενεργειακή κρίση και οι τιμές του ρεύματος εκτοξεύτηκαν, μαζί με άλλα ενεργειακά –και όχι μόνο- προϊόντα. Κοντά σε αυτά ήλθε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Τι πίστευαν και τι πιστεύουν οι Έλληνες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ –και όχι μόνο- τα τελευταία 25 χρόνια, ειδικά το 2022; Πάμε να δούμε.

Kοινοποίησέ το »

Τι δείχνει έρευνα 25ετίας της Public Issue – Τι λένε οι πολίτες το 2022!
  • 1998 & 2005 πλειοψηφική η άποψη για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
  • Από το 2006 και μετά κατά της ιδιωτικοποίησης οι πολίτες
  • 2022, το 66% πιστεύει ό,τι μάλλον έβλαψε η ιδιωτικοποίηση
  • Εντυπωσιακά ευρήματα για τηλεπικοινωνίες & ύδρευση
Πιο συγκεκριμένα, η Public Issue κάνει μία ιστορική αναδρομή στις έρευνες κοινής γνώμης για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ από το μακρινό 1998 ως σήμερα, με τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα σχετικά με τον κλάδο τηλεπικοινωνιών (ιδιωτικοποίηση ΟΤΕ), αλλά και για τον τομέα της ύδρευσης (ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης).

Ειδικότερα, το 1998 και το 2005 ήταν τα χρόνια, κατά τα οποία η πρόταση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ κέρδιζε έδαφος με τα ποσοστά υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου να είναι υψηλότερα (49% το 1998 και 52% το 2005). Τα στοιχεία για το 1998 αντλήθηκαν από έρευνα της VPRC. Από το 2005 και μετά η άποψη για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι μειοψηφική, φτάνοντας στο 2018, κατά το οποίο οι πολίτες που ερωτώνται να λένε ναι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε ποσοστό 33% και όχι να απαντά το 52%.

Τι λένε οι πολίτες το 2022 (πλέον η ΔΕΗ είναι ιδιωτική)!

Σε πανελλαδική ποσοτική διαδικτυακή έρευνα της Public Issue, σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω (Μάιος 2022), οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 66% (τα 2/3 των πολιτών!) ό,τι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν ωφέλησε, αλλά αντιθέτως έβλαψε τους καταναλωτές. Όπως επισημαίνεται, η ραγδαία αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος οδηγεί σε γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια από αυτήν.



Από την άλλη μεριά, το 17% πιστεύει ό,τι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τους ωφέλησε, το 13% πιστεύει ό,τι ούτε ωφελήθηκε, ούτε επλήγη, ενώ 4% δεν εκφράζει άποψη.

Τέλος, αρκετά ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα, σχετικά με τον κλάδο τηλεπικοινωνιών, αλλά και τον τομέα ύδρευσης. Ειδικά στον τομέα της ύδρευσης, οι πολίτες το 2022 πιστεύουν, σε ποσοστό 74% ό,τι δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν οι εταιρείες ύδρευσης. Δες όλα τα ευρήματα της έρευνας της Public Issue.

Kοινοποίησέ το »