Quantcast
Τα πάντα για την επιδότηση αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα

Τα πάντα για την επιδότηση αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα

  • Τα πάντα για την επιδότηση αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα
  • Τα πάντα για την επιδότηση αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα

Τα πάντα για την επιδότηση αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα

12523 επισκέψεις στο άρθρο (12/4/2023)

Μέσα στον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή. Δείτε τι ορίζει ο οδηγός που δημοσιεύτηκε, για τους δικαιούχους, το ποσοστό επιδότησης, τις προδιαγραφές θερμοσίφωνα. Μάθετε όλα όσα θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη επιλογή και να μειώσετε τους λογαριασμούς ρεύματος έως 65%.

Σχολιάστε

Αναρτήθηκε τον προηγούμενο μήνα η προδημοσίευση του οδηγού σχετικά με το πρόγραμμα Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα, αφήνοντας ακόμη σε αναμονή τους καταναλωτές που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση, καθώς η εκκίνησή του υπολογίζεται πλέον στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαϊου. Είχε προηγηθεί η ψήφιση της τροπολογίας του ν. 4819/2021 που προβλέπει «Πρόγραμμα επιδότησης οικιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με ηλιοθερμικά συστήματα». Τι γνωρίζουμε σήμερα για τις λεπτομέρειες της επιδότησης;

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

1. Γενικά για την επιδότηση ηλιακού

Το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, προϋποθέτει την υποχρεωτική αντικατάσταση του παλαιού και λειτουργικού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα (θα γίνει έλεγχος) με σκοπό την ανακύκλωσή του, με έναν ηλιακό (η παραλαβή του παλιού θα γίνει από την εταιρεία που θα φέρει τον καινούριο και πρέπει να είναι στο ίδιο σπίτι). Οι αιτήσεις για την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα θα γίνονται μέσα από την πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr. 

120.000 τουλάχιστον οι δικαιούχοι – Ποιους αφορά
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τουλάχιστον 120.000 οικιακούς καταναλωτές που επιθυμούν να αλλάξουν θερμοσίφωνα στην πρώτη ή στη δεύτερη κατοικία τους (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη), η οποία όμως διαθέτει ενεργή οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι καταναλωτές πρέπει να διαθέτουν ΑΦΜ, να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας με μέσο ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ και να έχουν γεννηθεί πριν τη 1/1/2006. 

50-60% το ποσοστό επιδότησης
Η επιδότηση θα καλύπτει τα έξοδα αγοράς και εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα κατά 50% έως 60% και το ύψος της είναι από 510 έως 904 ευρώ, ανάλογα με τη χωρητικότητα της δεξαμενής ζεστού νερού και το εισόδημα του δικαιούχου. 

Και κοινωνικά κριτήρια
Στην κατάταξη θα παίξουν ρόλο εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ, αριθμός εξαρτώμενων τέκνων είναι ορισμένα από τα κριτήρια. Με την έγκριση της αίτησης ο ωφελούμενος θα λαμβάνει μία επιταγή (voucher) που θα μπορεί να εξαργυρώσει κατά την αγορά του ηλιακού θερμοσίφωνα.

2. Πώς να επιλέξετε ηλιακό

Προτού αγοράσετε ηλιακό και δώσετε την παλιά συμβατική ηλεκτρική συσκευή, πρέπει να εξετάσετε τα εξής:

  • Να δείτε τους λογαριασμούς νερού και ρεύματος και τις Kw κατανάλωσης που κάνετε. Σε κάθε περίπτωση, με έναν ηλιακό θα μειώσετε τους λογαριασμούς ρεύματος έως 65% περίπου, ανάλογα με την κατανάλωση που κάνετε.
  • Να υπολογίσετε το μέγεθος του ηλιακού που καλύπτει τις ανάγκες σας σε ζεστό νερό
  • Να δείτε με τη βοήθεια ειδικού πόσο θα αποδίδει στην ταράτσα όπου θα τοποθετηθεί και πόσες ώρες ηλιοφάνειας έχετε στο σημείο που προτείνεται: Για παράδειγμα ο καλύτερος προσανατολισμός είναι ο νότιος. Απόκλιση μεγαλύτερη από 15 μοίρες οδηγεί σε μείωση απόδοσης του ηλιακού. Επίσης, η κλίση του συλλέκτη πρέπει να είναι 20-50 μοίρες.
  • Να μάθετε το κόστος και τη συχνότητα συντήρησης που χρειάζεται ο ηλιακός: Η στοιχειώδης συντήρηση περιλαμβάνει καθαρισμό των πλακών επιφανειακά, αντικατάσταση της αντιδιαβρωτικής προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, και συμπλήρωση με αντιψυκτικό μέσο το χειμώνα στους ηλιακούς που το επιτρέπουν. 
  • Να σκεφτείτε την προοπτική υβριδικού συστήματος για τις μέρες που δεν έχει ηλιοφάνεια και το κόστος
  • Να μάθετε το κόστος εγκατάστασης.

3. Ποια είναι τα είδη ηλιακών θερμοσιφώνων;

Η επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα θα γίνεται ανάμεσα σε συσκευές που φέρουν το πρότυπο πιστοποίησης «Solar Keymark». Ακόμα, θα φέρουν πιστοποίηση CE, ενεργειακή κλάση A, B ή C και θα είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 110 λίτρα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τύποι ηλιακού που πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να πάρετε την πιο σωστή απόφαση για εσάς. Θα είναι ανοιχτού ή κλειστού κυκλώματος και διπλής ή τριπλής ενέργειας; Ας δούμε τι σημαίνουν πρακτικά αυτές οι κατηγορίες:

• Ανοικτού κυκλώματος: Χρησιμοποιούμε απευθείας το νερό που θερμαίνεται (δηλαδή το θερμαινόμενο μέσο είναι το ίδιο το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε). Οι θερμοσίφωνες αυτής της κατηγορίας είναι πιο οικονομικοί και απλοί στη χρήση. Ωστόσο, η αδυναμία τους εντοπίζεται στις χαμηλές θερμοκρασίες (π.χ. συνθήκες παγετού), γιατί δεν μπορούμε να προσθέσουμε αντιψυκτικά μίγματα. Έχετε υπόψη σας ότι η κάλυψη των κρυστάλλων δεν προσφέρει καμία προστασία σε περίπτωση θερμοσιφώνων ανοικτού κυκλώματος. Το μόνο αποτελεσματικό μέτρο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το πλήρες άδειασμα του θερμοσίφωνα από το νερό μέχρι να αυξηθεί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πάνω από το μηδέν.

• Κλειστού κυκλώματος: Υπάρχει θερμαινόμενο μέσο που ζεσταίνει το νερό και αυτό κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, χωρίς να γίνεται ανάμιξη των δύο. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος προσφέρουν την επιλογή χρήσης αντιψυκτικού: καταρχήν το θερμαινόμενο μέσο μπορεί να είναι άλλο ρευστό (πχ. λάδι).  Αν είναι νερό, περιέχει αντιψυκτικά και αντιδιαβρωτικά πρόσθετα για την προστασία της συσκευής. Επίσης, σε περίπτωση παγετού μπορείτε να τους καλύψετε με χαρτόνι.

• Διπλής ενέργειας: Ο θερμοσίφωνας αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια ή το ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να λειτουργήσει (π.χ. κατά την διάρκεια συννεφιάς οπότε η ηλιακή ενέργεια δεν είναι αρκετή για να ζεστάνει το νερό). Αυτό επιτυγχάνεται χάρη σε ηλεκτρική αντίσταση που ενσωματώνεται στο τμήμα αποθήκευσης.

• Τριπλής ενέργειας: Λειτουργεί όπως ο ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας αλλά έχει και μια είσοδο που αξιοποιεί ως θερμαντικό μέσο το ζεστό νερό του καλοριφέρ που παράγεται από τον λέβητα κεντρικής θέρμανσης. Ο τριπλής ενέργειας θερμοσίφωνας μπορεί να εγκατασταθεί μόνο εφόσον υπάρχει κατάλληλη υποδομή στο κτίριο, δηλαδή ξεχωριστές σωληνώσεις ανά διαμέρισμα σε περίπτωση πολυκατοικίας, που συνδέουν το λεβητοστάσιο με τον χώρο τοποθέτησης του ηλιακού.

Έχετε ερωτήσεις για τους ηλιακούς; Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και κάντε την έρευνά σας στην κατηγορία θεμάτων του 4green.gr, με τον όρο, Ηλιοθερμία.

Ακολουθούν οι top εταιρείες με ηλιακούς θερμοσίφωνες

Ακολουθήστε το 4green στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο 4green.gr
Σχολιάστε