Ποια φωτοβολταϊκά σε συμφέρουν και γιατί

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα φωτοβολταϊκά. Τι συμφέρει, τι όχι, τι πρέπει να προσέξεις. Λύσεις που καλύπτουν τις δικές σου ανάγκες.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα φωτοβολταϊκά. Τι συμφέρει, τι όχι, τι πρέπει να προσέξεις. Λύσεις που καλύπτουν τις δικές σου ανάγκες.

  • Ποια φωτοβολταϊκά σε συμφέρουν και γιατί
  • Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα φωτοβολταϊκά. Τι συμφέρει, τι όχι, τι πρέπει να προσέξεις. Λύσεις που καλύπτουν τις δικές σου ανάγκες.

Ποια φωτοβολταϊκά σε συμφέρουν και γιατί

7.449 επισκέψεις στο άρθρο (27/03/2024)
Σχολιάστε

- Αυτόνομο Φ/Β: Σε συμφέρει αν δεν είσαι συνδεδεμένος στο δίκτυο
- Net Metering: Η καλύτερη λύση
- Virtual Net Metering: Παράγεις ενέργεια από μακριά (εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός)
- Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες»

Το 4green έχει αφιερώσει σειρά θεμάτων γύρω από τα φωτοβολταϊκά συστήματα γιατί αφουγκράζεται τις ανάγκες των καταναλωτών για σύγχρονες λύσεις, για φθηνή ενέργεια.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Η αγορά δίνει λύσεις, οι οποίες ολοένα γίνονται και περισσότερες για ένα θέμα που αφορά πάνω από όλα στην ιδιοκατανάλωση (παράγω μόνος μου, καταναλώνω μόνος μου, χωρίς να έχω κανέναν ανάγκη, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις).

Παρακάτω θα δούμε πότε συμφέρει το αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, τι είναι το Net Metering & Virtual Net Metering και τι κερδίζεις από το Πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στις Στέγες
Το βέβαιο είναι πως λύσεις υπάρχουν για όλους, κανείς δεν μένει εκτός!

Το Αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα σε συμφέρει αν δεν είσαι συνδεδεμένος στο δίκτυο
  • Συμφέρει μόνο όταν δεν είσαι συνδεδεμένος στο δίκτυο (ΔΕΗ κλπ)
  • Ενδείκνυται μόνο για πολύ χαμηλές καταναλώσεις & λελογισμένη χρήση, ξεχνάς τις πολλές ανέσεις
  • Μεγάλο κόστος οι μπαταρίες (διπλασιάζουν το κόστος της επένδυσης)
  • Ίσως χρειαστείς γεννήτρια πετρελαίου για το χειμώνα
Net Metering: Η καλύτερη λύση, συγκρινόμενη με το κόστος της επένδυσης
  • Σύστημα 5 kw (μέσο νοικοκυριό, μ. κατανάλωση 2.000kwh/4μηνο) κόστος 7-8 χιλιάδες ευρώ. Αν έχεις μεγαλύτερες ανάγκες, σύστημα 10 kw (κόστος 13.000 ευρώ)
  • Πολύ γρήγορη απόσβεση στα 5 χρόνια λόγω υψηλών τιμών (ενεργειακή κρίση). Αν οι τιμές επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε η απόσβεση γίνεται στα 7 χρόνια
  • Προσοχή: Βάζεις όσα φωτοβολταϊκά χρειάζεσαι (ανάλογα με τις ανάγκες), αλλιώς το παραπάνω ρεύμα που παράγεις επιστρέφει δωρεάν στον πάροχο (δεν έχεις κανένα όφελος)
  • Θα συνεχίσεις να πληρώνεις δημοτικά τέλη, ρυθμιζόμενες χρεώσεις (μόνο για την ενέργεια που χρησιμοποιείς), οριστική απαλλαγή από ρήτρα αναπροσαρμογής
  • Το ρεύμα θα σου έρχεται φθηνότερο από 25-33%
  • Προσοχή στην ιδιοκατανάλωση, κάνε τις περισσότερες δουλειές τη μέρα & πληρώνεις τίποτε, αλλιώς το βράδυ που δεν παράγεις ρεύμα, τραβάς από το δίκτυο (ΔΕΔΗΕ) & χρεώνεσαι
  • Ελάχιστη συντήρηση (περίπου 100 ευρώ/χρόνο), αν τα υλικά είναι ποιοτικά δεν έχεις μεγάλα προβλήματα
Virtual Net Metering: Παράγεις ενέργεια από μακριά (εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός)
  • Η πιο συμφέρουσα λύση, αλλά δεν επιτρέπεται για όλους
  • Βάζεις φωτοβολταϊκά σε απομακρυσμένο σημείο (δικό σου οικόπεδο), χρησιμοποιείς την ενέργεια στο σπίτι
  • Επιτρέπεται μόνο για Δήμους, ενεργειακές κοινότητες, αγρότες (χρειάζεται αλλαγή θεσμικού πλαισίου για να επιτραπεί σε όλους)
Πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στις στέγες (αν έχεις οροφή)
  • Αυτή τη στιγμή σου δίνει 0,087 ευρώ/kwh
  • Μπορείς να βάλεις σύστημα 6 kw (ανώτατο όριο) με κόστος περίπου 9.000 ευρώ
  • Απόσβεση πάνω από 10 χρόνια (αναμενόμενο ετήσιο εισόδημα περίπου 900 ευρώ)
  • Υπογράφεις συμβόλαιο για 20-25 χρόνια
  • Όσο ρεύμα παράγεις το πουλάς στον πάροχο, πληρώνεσαι με τιμή fix 0,087 ευρώ/kwh)
Θέλω, αλλά δεν έχω ούτε ταράτσα, ούτε σπίτι δικό μου, ούτε κεφάλαιο! Τι κάνω;

Τα φωτοβολταϊκά μπορούν όχι μόνο μέσα στην ενεργειακή κρίση, αλλά και για τα πολλά επόμενα χρόνια να προσφέρουν φθηνό ρεύμα για όλους. Παρά ταύτα, μέσα στην οικονομική κατάσταση που ζούμε πολλοί δεν έχουμε τη δυνατότητα για πολλούς λόγους, είτε γιατί δεν έχουμε ταράτσα, είτε δικό μας σπίτι, είτε κεφάλαιο, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι μένουμε εκτός; Όχι.

Η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις και δίνει λύσεις για όλους. Οι πάροχοι ενέργειας σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα), έχουν δημιουργήσει προγράμματα, στα οποία μπορείς να απολαύσεις και εσύ τα οφέλη από τα φωτοβολταϊκά. Πώς;

Εκμεταλλεύεσαι τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών του εκάστοτε παρόχου που δίνει αυτή τη δυνατότητα. Δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι δηλαδή το αν έχεις ταράτσα ή δικό σου σπίτι ή διαθέσιμο κεφάλαιο για εγκατάσταση δικών σου φωτοβολταϊκών. Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Πάμε να δούμε πώς λειτουργεί στην πράξη.

Πολύ απλά, αποκτάς ένα τμήμα παραγωγής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει ο πάροχός σου. Όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή-επένδυσή σου σε ένα τέτοιο πρόγραμμα που προσφέρει ο πάροχος, τόσο μεγαλύτερη η έκπτωση που θα βλέπεις στο λογαριασμό του ρεύματος.

Τα προγράμματα αυτά υπάρχουν στην αγορά, εξελίσσονται διαρκώς και σου δίνουν τη δυνατότητα να ξέρεις από πριν τι έκπτωση θα έχεις στην ετήσια κατανάλωση ρεύματος, ανάλογα με το ποσό που θα επενδύσεις για τη συμμετοχή σου.

Κάποια προγράμματα μάλιστα, εκτιμούν ό,τι η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος μπορεί να φτάσει και το 35%. Ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστείς ό,τι δεν αναλαμβάνεις κανένα επενδυτικό ρίσκο, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεσαι από τις διαρκείς αυξήσεις τιμών στην ενέργεια!

Συμπέρασμα

Τα φωτοβολταϊκά συμφέρουν και είναι λύση προσιτή για όλους με πολλούς και διάφορους τρόπους, όπως αναλύσαμε πιο πάνω. Παρουσιάσαμε –με μία ματιά, χωρίς ακαταλαβίστικους όρους- όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα φωτοβολταϊκά με τα σημερινά δεδομένα, ποια λύση είναι ιδανική για εσένα, είτε είσαι ιδιώτης, είτε επαγγελματίας. Ε

σύ γνωρίζεις τις ανάγκες σου, εσύ θα επιλέξεις το τι σε συμφέρει περισσότερο ή όχι. Όπως δείξαμε όμως, λύσεις υπάρχουν για όλους. Κανείς δεν μένει εκτός, κανείς δεν μένει πίσω!