Oι 4 άξονες για την προώθηση των ηλεκτρικών στην Ελλάδα

2.005 επισκέψεις στο άρθρο

Αυτοί είναι οι 4 άξονες γύρω πάνω στους οποίους θα βασιστούν οι νέες μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην χώρα μας.


Στη σημασία του κεντρικού ρόλου των υποδομών και των φιλικών προς το περιβάλλον μεταφορών στο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμανλής παρουσίασε τους τέσσερις άξονες προκειμένου η ηλεκτροκίνηση να γίνει δυνατή στην πράξη. Αναφέρθηκε στο φιλόδοξο, αλλά εφικτό, στόχο σε 10 χρόνια από σήμερα, το 2030, ένα στα τρία αυτοκίνητα που θα τίθενται σε κυκλοφορία να είναι ηλεκτρικά και υπογράμμισε ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης δίνει σοβαρά κίνητρα για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων, και για τα αυτοκίνητα και για τα δίκυκλα.

Αρχικά, ο υπουργός έκανε λόγο πως δίνονται κίνητρα για οχήματα σύγχρονης τεχνολογίας, παρέχοντας χαμηλά τέλη ταξινόμησης ενώ τόνισε πως κίνητρα θα δοθούν και για τα ταξί, τα φορτηγά, αλλά και την ανανέωση με ηλεκτρικά οχήματα του στόλου των εταιρειών.

Ακόμα, το υπουργείο αναφέρει ότι δημοσίως προσβάσιμες υποδομές φόρτισης θα βρίσκονται σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, αλλά και σε ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους με τις προβλέψεις να αναφέρουν πως φέτος ο αριθμός των σημείων φόρτισης θα προσεγγίσει τα 2.000, το 2025 τα 12.000 και το 2030 θα υπάρχουν 25.000 φορτιστές.

Τρίτος άξονας είναι η παρακολούθηση της Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, μέσω του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι υποδομές επαναφόρτισης και οι σχετικοί φορείς. Το Μητρώο θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία όπως π.χ. τη διαθεσιμότητα των σημείων, αν είναι ελεύθερα ή κατειλημμένα, την τιμή και τον τρόπο πληρωμής.

Τέλος, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι ρυθμίζεται η αδειοδότηση και λειτουργία συνεργείων επισκευής και συντήρησης ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και τα απαιτούμενα προσόντα για την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος τεχνίτη ηλεκτρικών οχημάτων. Επίσης, διαμορφώνεται το κατάλληλο πλαίσιο για την ταξινόμηση των ηλεκτρικών οχημάτων κάθε τύπου.