Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα φωτοβολταϊκά. Τι συμφέρει, τι όχι, τι πρέπει να προσέξεις. Λύσεις που καλύπτουν τις δικές σου ανάγκες.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα φωτοβολταϊκά. Τι συμφέρει, τι όχι, τι πρέπει να προσέξεις. Λύσεις που καλύπτουν τις δικές σου ανάγκες.

Με ένα Φωτοβολταϊκό, δεν πληρώνω ρεύμα - δεν πληρώνω «χαράτσια»

3.520 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Για εξοικονόμηση, αυτονομία ή επένδυση. Όποιος και αν είναι ο στόχος (νοικοκυριού ή επιχείρησης) τα φωτοβολταϊκά αξίζουν τα λεφτά τους! Οι διεθνείς συνθήκες επιβάλλουν αργά ή γρήγορα καθολικά τη χρήση τους. Ας δούμε το γιατί μας αφορά όλους.

Τα φωτοβολταϊκά δίνουν  λύσεις! Λύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στο Σπίτι ή στο Κτήριο (όταν μιλάμε για επιχειρήσεις). Λύσεις αυτονομίας (για εξοχικά ή για σπίτι σε περιοχές εκτός δικτύου). Ακόμη και επενδυτικές λύσεις για όσους επενδύουν σε αυτά με στόχο να «πουλάνε το ρεύμα» στο δίκτυο.

Kοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Αν βγήκε κάτι θετικό από αυτή την ενεργειακή κρίση, αυτό είναι το πρόγραμμα RePowerEU, το οποίο έρχεται με σχέδιο, κατευθυντήριες οδηγίες και κίνητρα προς τις χώρες της ΕΕ για επιτάχυνση και απλοποίηση διαδικασιών  για να μπορέσουν να αποκτήσουν οι πολίτες της, φωτοβολταϊκά συστήματα. Στόχος φυσικά η ενεργειακή αυτονομία των χωρών μα και η ελάφρυνση (οικονομία) των νοικοκυριών.

Τι κερδίζω αν βάλω φωτοβολταϊκό. 3 περιπτώσεις!  
  1. Net Metering (Οικιακό & Επαγγελματικό)
Δεν πληρώνω ρεύμα (παράγω-καταναλώνω) – Δεν πληρώνω «χαράτσια», αλλά την αναλογία ρυθμιζόμενων χρεώσεων ανάλογα με το ρεύμα που καταναλώνω (ως γνωστόν κάθε λογαριασμός σήμερα, επιβαρύνεται με «διάφορους φόρους» ως και 60% σε σχέση με την κατανάλωση μας.
  1. Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό
Είναι η λύση όταν είμαι μακριά από το δίκτυο ή όταν δεν θέλω να συνδεθώ με το δίκτυο, δεν θέλω να πληρώνω ούτε cent για ρεύμα, αλλά να καλύπτω τις ανάγκες μου (ανάλογα με αυτές θα αποφασίσω τι εξοπλισμό θέλω) με το ρεύμα που παράγω και αποθηκεύω. Πολύ καλή λύση για το εξοχικό (λιγότερες ανάγκες, μικρότερη επισκεψιμότητα μέσα στο έτος)

     3. Φωτοβολταϊκά σε στέγες (πουλάω το ρεύμα που παράγω στο δίκτυο)

Είναι το πρόγραμμα που ανάλογα με την επένδυσή μου θα μου επιτρέψει να παράγω δικό μου ρεύμα και να το πουλάω στο δίκτυο (8,7 cents/Kwh). Πληρώνω για το επιπρόσθετο ρεύμα που καίω και τα ανάλογα «χαράτσια».

Η διαδικασία από το Α ως το Ω (προδιαγραφές, μελέτη, εξοπλισμός, εγκατάσταση)
  1. Net Metering (Οικιακό ή  Επαγγελματικό)
  • Σύμβαση με τον πάροχο για 25 χρόνια (αίτηση στο ΔΕΔΔΗΕ, διάρκεια διαδικασίας 1-2μήνες) 
  1. Φωτοβολταϊκά στη στέγη (οικιακό)
  • Να είναι δικό σου το οίκημα, μετά κάνεις ηλεκτρονική αίτηση στο ΔΕΔΔΗΕ
  • Max διάρκεια σύμβασης 20 έτη και με max ισχύ τα 6KWp
  • Πώληση ρεύματος  στο δίκτυο (με τιμή 8,7 cents/kwh) 
  1. Αυτόνομο φωτοβολταϊκό
  • Θα χρειαστούν μπαταρίες (για να αποθηκεύεις την ενέργεια που παράγεις)
  • Ιδανική λύση για περιοχές μακριά από το δίκτυο ή για το εξοχικό
Μελέτη – Εξοπλισμός – Εγκατάσταση
  • Αυτοψία χώρου (από τον Expert που θα επιλέξετε)
  • Παράγοντες που επηρεάζουν την τελική τιμή: αν έχεις ηλιακό, θέρμανση με ρεύμα, απόσταση εγκατάστασης (πχ 10 ή 100 μέτρα καλωδίωση), αν το φωτοβολταικό θα έχει βάσεις,  σύμβαση, παράβολα, πιστοποίηση, νέος μετρητής
  • Η μελέτη καθορίζει το είδος του εξοπλισμού (ανάλογα με τις ανάγκες), μετά ακολουθεί η πρόταση (προσφορά) για εγκατάσταση
Τιμές, επιδοτήσεις, δάνεια. Όλες οι δυνατότητες (Οικιακό & Επαγγελματικό)

Τιμές
  • Ο βασικός εξοπλισμός για NetMetering σε οικία ξεκινάει από 4-5 χιλ. ευρώ (με εγκατάσταση, καλώδια, ανάλογα την κατανάλωση μπορεί να φτάνει στις 7-8)
  • Προκαταβολή 40-60%, 40% μετά την εγκατάσταση ή  25% με την έγκριση της σύμβασης, 65% με την εγκατάσταση, 10% κατά τη σύνδεση με ΔΕΔΔΗΕ
Επιδοτήσεις
  • Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τρέχει ΧΩΡΙΣ επιδότηση εξοπλιμού το «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μικρής ισχύος σε κατοικίες» (μέχρι τέλος 2023)
  • Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις (netmetering): Θα «τρέξει» πρόγραμμα επιδότησης με 40% για εγκατάσταση στις στέγες ή σε άλλους χώρους (εκτός επιχείρησης)
  • Εντός 2022 αναμένεται χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ & Ταμείου Ανάκαμψης
Δάνεια (Οικιακό & Επαγγελματικό)

Οικιακοί καταναλωτές
  1. Καταναλωτικό από 800-20.000 ευρώ, με κυμαινόμενο επιτόκιο 8%-9%, διάρκεια αποπληρωμής 10 έτη (τόσο υπολογίζουν ως ανώτατο όριο απόσβεσης)
  2. Επισκευαστικό δάνειο (δικαιολογεί και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση με netmetering), από 10.000 ευρώ, διάρκεια αποπληρωμής ως 25 έτη (όταν και τελειώνει το συμβόλαιο net metering)
Επιχειρήσεις
  1. Δανειοδότηση ως 80% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσής για έργα  υποδομής, αγοράς και εγκατάστασης εξοπλισμού, διαμόρφωσης χώρων και έξοδα σύνδεσης
  2. Leasing για μίσθωση εξοπλισμού έως 100% χρηματοδότηση της αξίας του. Με κυμαινόμενο επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής έως 18 χρόνια.
Extra info
  • Το νέο Ευρωπαικό πρόγραμμα  RePowerEU επιταχύνει διαδικασίες, κίνητρα (χρηματοδότηση για επενδύσεις) ολοκληρωμένο & απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο σε όλη την ΕΕ, εξάλειψη μικρών ή μεγάλων καθυστερήσεων σε αδειοδοτήσεις.
     
  • Με το Net Metering «καβατζώνεις» την ενέργεια που δεν χρησιμοποιείς μέσα στην ημέρα, αποθηκεύεται στο δίκτυο, συμψηφίζεται στους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς μέχρι την 3τία (εκεί μηδενίζει το κοντέρ, όση ενέργεια μου έχει περισσέψει χάνεται και ξεκινά η επόμενη 3ετία από το μηδέν).
Επειδή το καλοκαίρι έχει πιο πολύ ήλιο δεν σημαίνει ό,τι παράγω άπειρη ενέργεια ημερησίως. Παράγω τόση, όση μπορεί να παράξει  το panel μου (ποιότητα υλικού που έχω επιλέξει για να καλύπτει τις ανάγκες μου και όχι παραπάνω).

Kοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »