Ηλεκτρικό ρεύμα: Έτσι θα αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια

1.659 επισκέψεις στο άρθρο

Η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τι θα κάνουν ΔΕΗ και άλλοι πάροχοι, τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης, ποιο το όφελος για τους καταναλωτές

Έπειτα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ήλθε μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε η ώρα της εξειδίκευσης των μέτρων ανακούφισης, προκειμένου να πάρουν μία ανάσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τη χαμηλή τάση ρεύματος για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Kοινοποίησε το »


Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διευκρινίζει ό,τι προχωρά άμεσα στη λήψη μέτρων για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις αναμενόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Προβλέπεται η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με το ποσό των 30 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης κάθε μήνα. Η στήριξη αφορά σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ανεξάρτητα από το πάροχο με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι.

Από που θα εξασφαλιστούν τα κονδύλια

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η στήριξη των καταναλωτών θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση. Το Ταμείο θα ενισχυθεί με ποσό ύψους τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ από τα αυξημένα έσοδα που αντιστοιχούν στη χώρα μας για το 2021 από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων. Επιπροσθέτως, στα τέλη του έτους θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν έκτακτες συνθήκες στη διεθνή αγορά ενέργειας, θα εξεταστεί η επέκταση της στήριξης από το Ειδικό Ταμείο.

Που θα δουν οι καταναλωτές το όφελος

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, θα επεκταθεί η εκπτωτική πολιτική που ήδη ισχύει (π.χ. έκπτωση 30% στα τιμολόγια από 5 Αυγούστου 2021 και μετά), καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα. Με αυτά τα μέτρα αναμένεται να αντισταθμιστεί σχεδόν το σύνολο των εκτιμώμενων ανατιμήσεων έως το τέλος του έτους για ένα μέσο νοικοκυριό. Το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ενώ από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες.

Τι θα κάνουν οι άλλοι πάροχοι ενέργειας;

Παράλληλα, τη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή της ΡΑΕ και όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο υπουργός ζήτησε από τους παρόχους να συνδράμουν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων για τους καταναλωτές από τις αναμενόμενες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση κατά 20% στο επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να μετριάσει και τις αναμενόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια για το φυσικό αέριο, ενώ θα προχωρήσει και στην αξιοποίηση 100 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά σε σχεδόν μηδενικές τιμές.
 

Kοινοποίησε το »