Η DAIKIN σχεδιάζει νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Γάνδη

1.782 επισκέψεις στο άρθρο

Η DAIKIN σχεδιάζει ένα νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Γάνδη, με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στην Ευρώπη.

  • Στη Γάνδη θα εγκατασταθεί το νέο ερευνητικό κέντρο της Daikin για την έρευνα και ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων θέρμανσης
  • Στόχος του ερευνητικού κέντρου είναι η υποστήριξη των πράσινων πρωτοβουλιών παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην ΕΕ, για την σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα και άλλων φυσικών πόρων
Η Daikin Europe N.V., ευρωπαϊκή θυγατρική της Daikin Industries Ltd., ηγέτης στον τομέα για τις λύσεις κλιματισμού, θέρμανσης και επαγγελματικής ψύξης, επέλεξε τη Γάνδη ως τη νέα της θέση για την εγκατάσταση του EMEA Development Center (EDC), του ερευνητικού αναπτυξιακού της κέντρου για τις χώρες της Ευρώπης της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Τα κεντρικά γραφεία του EDC ( Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης) στην Οστάνδη καθώς και το υποκατάστημά που υπήρχε στη Γάνδη έχουν ήδη αρχίσει να υπερβαίνουν τις λειτουργικές τους δυνατότητες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι ένας από τους πρωτοπόρους σε ό, τι αφορά τις πρωτοβουλίες για το κλίμα και το περιβάλλον, ιδίως μέσω της πράσινης συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών για την ανάπτυξη πράσινων πρωτοβουλιών και πολιτικών (για την επιτάχυνση της μείωσης χρήσης άνθρακα). Σε αυτό το κομμάτι ακριβώς έρχεται το EDC για να διαδραματίσει έναν καίριο ρόλο μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτόμων, ενεργειακά αποδοτικών εναλλακτικών λύσεων στην παραδοσιακή θέρμανση, με νέες τεχνολογίες αντλιών θερμότητας και στοχευμένες λύσεις για βιομηχανίες (τρόφιμα και φαρμακευτικά προϊόντα).

Το EDC έχει πλέον την ανάγκη πρόσθετης χωρητικότητας και δυνατοτήτων, με επιπλέον αίθουσες δοκιμών και με μεγαλύτερες ερευνητικές εγκαταστάσεις, εξοπλισμένες με όλες τις τελευταίες τεχνολογίες. Σχεδιάζει λοιπόν για αυτούς τους λόγους την κατασκευή ενός σύγχρονου συγκροτήματος ανάπτυξης στην τοποθεσία Wetenschap Park του Πανεπιστημίου της Γάνδης, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Στις νέες διευρυμένες εγκαταστάσεις του EDC η Daikin Europe θα αναπτύσσει πρωτοποριακές και φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Ο Kazuhide Mizutani, Γενικός Διευθυντής του EDC σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή το ECD απασχολεί πάνω από 220 ανθρώπους. Από την ίδρυσή μας το 2012, έχουμε επεκτείνει τις υποδομές μας και έχουμε δημιουργήσει επιπλέον θαλάμους δοκιμών για τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης για ενεργειακά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των παραδοσιακών μεθόδων θέρμανσης. Εάν θέλουμε να βρισκόμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τις ανάγκες της αγοράς και τις  πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, τότε επιβάλλεται η περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων μας».
 
Η ανάπτυξη αυτής της αγοράς στον τομέα της έρευνας οφείλεται κυρίως στη διεθνή στροφή προς την μακροπρόθεσμη σταδιακή κατάργηση των συστημάτων θέρμανσης που λειτουργούν με φυσικούς πόρους. Τα ορυκτά καύσιμα ολοένα και λιγοστεύουν, και έχει ξεκινήσει μία παγκόσμια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2. Με την Πράσινη Συμφωνία της (επιτάχυνση της μείωσης χρήσης άνθρακα), η Ευρώπη διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο σε αυτόν τον τομέα και προωθεί εναλλακτικές λύσεις ενεργειακής απόδοσης έναντι των παραδοσιακών λύσεων θέρμανσης.

Με τις αντλίες θερμότητας, η Daikin διαθέτει μια καινοτόμο τεχνολογία που προσφέρει μία φιλική προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα ενεργειακά αποδοτική εναλλακτική λύση. Το ποσοστό των αντλιών θερμότητας στην αγορά θέρμανσης αυξάνεται σημαντικά. Το EDC αποτελεί και εδώ την αιχμή για την έρευνα και την εξέλιξη στην Ευρώπη.

Γάνδη - Η ιδανική τοποθεσία
Μετά από μελέτη για την εύρεση της ιδανικής νέας τοποθεσίας για την έδρα του Κέντρου Ανάπτυξης EMEA, η Daikin Europe N.V. έστρεψε το βλέμμα της στο Επιστημονικό Πάρκο του Πανεπιστημίου της Γάνδης.
Ως ένα από τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, το ​​Πανεπιστήμιο της Γάνδης διαθέτει ένα διάσημο πρόγραμμα διδακτορικού τίτλου σπουδών «Μηχανολόγων Μηχανικών» και αποτελεί, υπό αυτήν την έννοια, πολύ σημαντική πηγή μελλοντικών εργαζομένων. Το Πανεπιστήμιο και το ερευνητικό κέντρο έχουν ήδη ξεκινήσει την συνεργασία τους και σκοπεύουν να την εντείνουν στις καινούριες εγκαταστάσεις εστιάζοντας στον τομέα των νέων τεχνολογιών θέρμανσης, στο Διαδίκτυο των πραγμάτων και στην Τεχνητή νοημοσύνη.
 
Μια προγραμματισμένη επένδυση συνολικής αξίας 140 εκατομμυρίων ευρώ στο Επιστημονικό Πάρκο της Γάνδης
Το νέο κτίριο θα αποτελείται από δύο μέρη: τις εγκαταστάσεις δοκιμών και τους χώρους των γραφείων. Οι εγκαταστάσεις των χώρων δοκιμής, με συνολική επιφάνεια περίπου 4.000 m², θα είναι από τις πιο προηγμένες παγκοσμίως. Θα εγκατασταθούν οι πιο σύγχρονοι θάλαμοι ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, καθώς και θάλαμοι δοκιμών, μεταξύ άλλων, για συγκεκριμένες αναλύσεις σωματιδίων, εκκένωσης και ανάλυσης υλικού. Η Daikin σχεδιάζει την υλοποίηση του νέου κτιρίου στα πιο προηγμένα ενεργειακά αποδοτικά πρότυπα, με κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και με την εξαιρετικά σημαντική βρετανική πιστοποίηση BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), για την αξιολόγηση «πράσινων» εγκαταστάσεων.

Οι εγκαταστάσεις των γραφείων θα είναι περίπου 13.000 m² και θα παρέχουν χώρο για περίπου 500 υπαλλήλους. Η Daikin Europe N.V. αναμένει να απασχολήσει περίπου 380 υπαλλήλους στο ερευνητικό της κέντρο έως το 2025. Ο χώρος που θα μείνει κενός στο κτίριο των γραφείων μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από το προσωπικό του Πανεπιστημίου ή από άλλες ερευνητικές εταιρείες.
 
Οι προπαρασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν προς το τέλος του καλοκαιριού του 2021. Η πρόθεση είναι να εγκαινιαστεί το κτίριο δοκιμών το Μάιο του 2023, και οι νέοι χώροι των γραφείων να είναι έτοιμοι για χρήση στο τέλος του 2023.
Στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους
Η Daikin Europe N.V. σκοπεύει να φέρει τους εργαζομένους της στο νέο χώρο εργασίας υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Η διεύθυνση ενημέρωσε πρόσφατα τους κοινωνικούς εταίρους για τα σχέδιά της στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εργασίας. Τώρα, αναμένεται να διερευνήσουν μαζί πώς αυτή η μετεγκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά, με τη μέγιστη προσοχή στις ανησυχίες τόσο των εργαζομένων όσο και των κοινωνικών εταίρων, σύμφωνα και με την παραδοσιακή προσέγγιση της εταιρείας.