Έρχονται χαμηλότεροι λογαριασμοί ρεύματος;

Έρχονται χαμηλότεροι λογαριασμοί ρεύματος;

1.358 επισκέψεις στο άρθρο

Η πτώση στις τιμές χονδρικής στο ρεύμα αναμένεται να επηρεάσει και τις τιμές λιανικής, επομένως και τους λογαριασμούς ρεύματος το επόμενο διάστημα.

Έπεσαν οι τιμές χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια με την Ελλάδα να έχει αυτή τη στιγμή την τρίτη φθηνότερη τιμή ρεύματος, μετά τις Βουλγαρία και Ρουμανία. Ενδεικτικά, η τιμή εκκαθάρισης αγοράς της αγοράς επόμενης μέρας είναι στα 86,7 ευρώ/ΜWh, από 132 ευρώ που ήταν μόλις εχθές.

Kοινοποίησέ το »


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Αθανάσιου Δαγούμα, η μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών του ρεύματος θα είναι ορατή τον Φεβρουάριο. Αυτό θα αποτυπωθεί και στους λογαριασμούς ρεύματος ακόμα και έως 50% κάτω, ενώ αναμένεται να περιοριστεί και η κρατική επιδότηση.

Σε τι οφείλεται όμως αυτή η βουτιά της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στην Ελλάδα που μια εβδομάδα πριν ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη; Η υποχώρηση των τιμών οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη λειτουργία των αιολικών πάρκων. Το μερίδιο των ΑΠΕ –η χρήση αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ΑΠΕ και τις υδροηλεκτρικές μονάδες- αυξήθηκε σε ποσοστά άνω του 60%. Το μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή από εισαγωγές ήταν της τάξης του 17,9%, του φυσικού αερίου 10,9%, του λιγνίτη 7,3%. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η  συνολική παραγωγή από ΑΠΕ φθάνει στις 76.000 GWh. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύπτει τη ζήτηση από ΑΠΕ.

Οι ειδικοί έχουν συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς το αν αυτή η ευνοϊκή εικόνα θα διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, καθώς υπάρχουν ακόμη προβλήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι καταναλωτές ψάχνουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας

Η πτώση αυτή των τιμών έρχεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία για τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι πιο θετικοί από ποτέ να επενδύσουν σε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται σε έκθεση της εταιρείας EY Energy transition consumer insights, η οποία ρώτησε 70.000 καταναλωτές σε 18 αγορές τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με αυτήν, 7 στους 10 ενδιαφέρονται να μειώσουν το κόστος της κατανάλωσης ενέργειας. Το 42% των ερωτηθέντων θα προτιμούσαν πολλαπλούς παρόχους ενεργειακών λύσεων από έναν μόνο πάροχο, Οι περισσότεροι έχουν επενδύσει ή έχουν πρόθεση να επενδύσουν σε προϊόντα που εξοικονομούν ενέργεια, το 82% σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, το 67% σε ενεργειακά αποδοτικά κουφώματα και μόνωση, το 60% σε έξυπνο θερμοστάτη κ.ά.   

Kοινοποίησέ το »