

Τοποθετούνται σαν μια λεπτή μεμβράνη σε παράθυρα, θερμοκήπια, αυτοκίνητα, ακόμα και ρούχα. Η παραγωγή γίνεται ήδη πιλοτικά και θα ξεκινήσει μαζικά στην Θεσσαλονίκη στο τέλος του 2025 διοχετεύοντας τη διεθνή αγορά.
Ημιδιαφανή, εύκαμπτα εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς που επιτρέπουν την είσοδο του φωτός χάρη στην τεχνολογία και το λεπτό τους πάχος θα ξεκινήσει να παράγει μαζικά η Ελλάδα. Υπάρχει ήδη γραμμή παραγωγής, η οποία γίνεται πιλοτικά, αλλά ακόμη δεν έχει πάρει μαζική μορφή.
Τα νέα φωτοβολταϊκά θα τοποθετούνται πάνω στο παράθυρο σαν ζελατίνη αξιοποιώντας την ενέργεια του ήλιου με σκοπό να παράξουν ενέργεια. Επιπλέον, η χρήση τους θα βρει εφαρμογή σε κτίρια, θερμοκήπια, ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η παραγωγή ενσωματωμένων ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς θα γίνει στη Θεσσαλονίκη με τη μονάδα παραγωγής να είναι έτοιμη να ξεκινήσει εργασίες μαζικά μέχρι το τέλος του 2025, ώστε να διοχετεύσει τη διεθνή αγορά. Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών έργων Flex2Energy και Cope-nano προϋπολογισμού 51 εκ. ευρώ.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο καθηγητής νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης, ο οποίος είναι και συντονιστής των δύο έργων και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων HOPE-A, ανέφερε πως η διαπερατή τεχνολογία επιτρέπει την χρήση της σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως σε θερμοκήπια, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη καλλιεργειών. «Επιτρέπει να περάσει ο ήλιος μέσα και να γίνει φωτοσύνθεση, να παράγουμε παραπάνω ντομάτες, αλλά και να έχουμε την απαραίτητη ενέργεια, η οποία χρειάζεται για να μπορούμε να κινούμε τους αυτοματισμούς, το φωτισμό, τη θέρμανση ή την ψύξη».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι μια τεχνολογία που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα. Είναι μια ευρωπαϊκή τεχνολογία, την οποία θα χτίσουμε με χρήματα που θα έρθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με άλλους έξι συνεργάτες από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, και συνολικά εννιά από την Ευρώπη».
Το έργο Flex2Energy συντονίζεται από την Ελληνική εταιρία OET και σε αυτό συμμετέχουν επιπλέον 14 Βιομηχανικοί και Ερευνητικοί φορείς της Ευρώπης, από Ελλάδα (ΟΕΤ, ΑΛΟΥΜΙΛ, LTFN, ΑΠΘ, HOPE-A, DEPIA, Κυριακίδης), Γερμανία (Coatema) και την Ισπανία (Mondragon), 3 από Γαλλία (Pole-Fibres, Incore, IPC), Ουγγαρία (SEMILAB), Λιθουανία (WOP), Ιταλία (StellantisFiat), και Ρουμανία (AlbaJulia).
To έργo θα διαρκέσει 48 μήνες και το διάστημα εκείνο θα αξιολογηθούν τα ολοκληρωμένα φωτοβολταϊκά σε κτίρια, θερμοκήπια (agrivoltaics) και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων HOPE-A στη διάχυση των αποτελεσμάτων του project και στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου business plan των εφαρμογών που θα προκύψουν από αυτό.
Δες πώς εξοικονομείς 30% καυσίμου από το λέβητα!
Αντλία θερμότητας αέρα/νερού. Top επιλογή, max εξοικονόμηση στο ρεύμα
Θα βάψεις το σπίτι; Με ενεργειακά χρώματα, έχεις δωρεάν μόνωση!
Θερμομονωτικά τούβλα: Τέλος στην απώλεια θερμότητας από τους τοίχους
Υπέρυθρη θέρμανση μαρμάρου από την elith!
Πώς θα έχεις ένα σπίτι με μηδέν έξοδα
Η πρωτοβουλία της Vitex για την αποκατάσταση σχολείων στη Θεσσαλία
Φωτοβολταϊκοί ηλιακοί μετατροπείς (inverters) χωρίς μπαταρίες
Αυτόνομα φωτοβολταϊκά: Αντίο στο λογαριασμό ρεύματος
Θερμομονωτικά χρώματα για εξοικονόμηση ενέργειας
Ψάχνεις; Βρίσκεις. Εξοικονόμηση, ανακαίνιση.
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2023 - 4green.gr