Η επένδυση στα φωτοβολταϊκά συστήματα μόνο κέρδος μπορεί να σου δώσει. Δες τι πρέπει να προσέξεις.

Η επένδυση στα φωτοβολταϊκά συστήματα μόνο κέρδος μπορεί να σου δώσει. Δες τι πρέπει να προσέξεις.

3 μύθοι για τα φωτοβολταϊκά που μπορεί να τους πληρώσεις ακριβά!

7.205 επισκέψεις στο άρθρο

Όλα τα φωτοβολταϊκά πλαίσια είναι πάνω – κάτω τα ίδια. Πάρε το πιο φθηνό, η τιμή μετράει πάνω από όλα. Κοίτα να πάρεις τα λεφτά σου πίσω γρήγορα. Αυτά τα 3 «επιχειρήματα» - μύθοι ακούγονται συχνά. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Το 4green έχει αφιερώσει σειρά θεμάτων-αφιερωμάτων γύρω από τα φωτοβολταϊκά συστήματα γιατί αφουγκράζεται τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών για σύγχρονες λύσεις, για φθηνή ενέργεια. Μα και η αγορά δίνει λύσεις, οι οποίες ολοένα γίνονται και περισσότερες για ένα θέμα που αφορά πάνω από όλα στην ιδιοκατανάλωση (παράγω μόνος μου, καταναλώνω μόνος μου, χωρίς να έχω κανέναν ανάγκη, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις).

Kοινοποίησέ το »

Το ενδιαφέρον και η ζήτηση για φωτοβολταϊκά συστήματα είναι τεράστιο. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τα φωτοβολταϊκά είναι μία πολύ σοβαρή μακροπρόθεσμη επένδυση 25-30 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι λάθη και «αρπακολατζίδικες λογικές», θα μας κοστίσουν πολλά χρήματα για να διορθωθούν.

Με απλά λόγια, καλό είναι να εμπιστευτείς τους ειδικούς, να δώσεις σημασία στη μελέτη, στην εμπειρία της εταιρείας που θα αναλάβει από την αρχή μέχρι το τέλος το έργο, στην ποιότητα, αξιοπιστία, εγγύηση πιστοποίηση όλου του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού σου.

3 παγίδες για τα φωτοβολταϊκά που δεν θέλεις να πέσεις μέσα!
  • Όλα τα φωτοβολταϊκά πλαίσια είναι πάνω –κάτω τα ίδια
  • Πάρε το πιο φθηνό, η τιμή μετράει πάνω από όλα
  • Κοίτα να πάρεις τα λεφτά σου πίσω γρήγορα
Θα εμπιστευτείς τους ειδικούς της αγοράς ή μύθους από γνωστούς;

Όπως είπαμε πιο πάνω, η αγορά στον τομέα των φωτοβολταϊκών έχει εξελιχθεί με ταχύτατους ρυθμούς και δίνει πολλές και αξιόπιστες λύσεις. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα πάνε παντού και είναι η λύση για κάθε χρήση. Για την κύρια κατοικία, το εξοχικό, την επιχείρηση, τα κτήρια και τους οργανισμούς (δημόσιους και ιδιωτικούς), μα και μία πολύ μεγάλη επένδυση στον αγροτικό τομέα.

Παρόλα αυτά, όπως σε πολλά πράγματα, έτσι και στον τομέα των φωτοβολταϊκών, έχει παρατηρηθεί ένα δυσάρεστο φαινόμενο. Μύθοι που ακούγονται από πλευρές που δεν έχουν σχέση με την αγορά, μη ειδικούς δηλαδή που πιστεύουν ότι τα ξέρουν όλα, καλύτερα από τους ειδικούς, χωρίς να δίνουν σημασία στη μελέτη, στη γεωγραφική περιοχή, στην ποιότητα του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού. Όλα αυτά συνοψίζονται στη «λογική» του «όλα τα ίδια είναι». Πάμε να δούμε 3 από τους συνηθέστερους μύθους που αργά ή γρήγορα ενδέχεται να τους πληρώσεις πολύ ακριβά.

«Όλα τα φωτοβολταϊκά πλαίσια πάνω – κάτω είναι τα ίδια»

Ε, δεν είναι. Μπορεί, οπτικά, να μοιάζουν σε γενικές γραμμές, αλλά μια προσεκτικότερη ματιά σε ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο εύκολα αποκαλύπτει διαφορές στη σχεδίαση, τη μηχανική στιβαρότητα, αλλά και την ποιότητα των υλικών. Σε επίπεδο εφαρμογής και συγκρίνοντας τις αποδόσεις παραγωγής, οι διαφοροποιήσεις γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακές.

«Η τιμή μετρά πάνω από όλα»

Λάθος. Σαφώς, ένα ποιοτικό προϊόν πρέπει προσφέρεται και στην κατάλληλη τιμή, ώστε ο επενδυτής να ελκύεται, όμως το πράγμα δεν πρέπει να σταματά εκεί. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό από τον καταναλωτή – επενδυτή το μεγάλο ρίσκο που αναλαμβάνει με την απόφασή του να θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα το χαμηλό κόστος, χωρίς να εξετάσει σε βάθος τα χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών πλαισίων και την αξιοπιστία του κατασκευαστή. Οι εκπτώσεις στην ποιότητα του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, αργά ή γρήγορα, σε προβληματική λειτουργία, χαμηλή απόδοση και αύξηση του κόστους της επένδυσης.

«Κοίτα να πάρεις τα λεφτά σου πίσω γρήγορα»

Τα λεφτά σου δεν θα τα πάρεις πίσω γρήγορα, αν κάνεις εκπτώσεις στον εξοπλισμό. Το αντίθετο μάλιστα. Θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα να βάλεις και άλλα για να διορθώσεις βλάβες ή ακόμα και να χρειαστεί να προχωρήσεις σε αντικατάσταση μερών του βασικού εξοπλισμού.

Η επένδυση στα φωτοβολταϊκά συστήματα θα σου φέρει πίσω τα λεφτά της επένδυσης και θα κερδίσεις τα πολλαπλάσια, αλλά δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Είναι μαραθώνιος με βάθος 25-30 ετών. Δίνοντας προτεραιότητα στο χαμηλό κόστος κτήσης με στόχο τη γρήγορη απόσβεση της επένδυσης, είναι πλέον αποδεδειγμένο και στην πράξη ότι τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ίδια η επένδυση.

Συμπέρασμα

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι το μέλλον. Η αυτό-παραγωγή και ιδιοκατανάλωση είναι το μέλλον. Ένα μέλλον, όπου ξέρεις τι κερδίζεις, δεν επηρεάζεσαι από κρίσεις (ενεργειακές, οικονομικές και άλλες) και έχεις απόλυτη ανεξαρτησία. Είτε πρόκειται για την κύρια κατοικία, είτε για την εξοχική, είτε για την επιχείρηση.

Η απόφασή σου να επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι win win. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει σωστά. Από τη μελέτη που δίνει λύση αποκλειστικά για τις δικές σου ανάγκες, την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού και βέβαια τη σωστή εγκατάσταση. Για όλα αυτά θα πρέπει να εμπιστευτείς τους ειδικούς που έχουν την τεχνογνωσία, την εμπειρία και θα εγγυηθούν το αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.

Kοινοποίησέ το »