Ενεργειακή αυτονομία σε όλα με φωτοβολταϊκά!

Παγκόσμια τάση η εγκατάσταση αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η ενεργειακή κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δύναμη του Ήλιου.

Παγκόσμια τάση η εγκατάσταση αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η ενεργειακή κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δύναμη του Ήλιου.

  • Ενεργειακή αυτονομία σε όλα με φωτοβολταϊκά!
  • Παγκόσμια τάση η εγκατάσταση αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η ενεργειακή κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δύναμη του Ήλιου.

Ενεργειακή αυτονομία σε όλα με φωτοβολταϊκά!

7.278 επισκέψεις στο άρθρο (01/04/2024)
Σχολιάστε

- Φωτοβολταϊκά πλαίσια «μαζεύουν» τον ήλιο, έχεις συνεχές ρεύμα
- Εκμεταλλεύσου τον ήλιο & θα έχεις δωρεάν ρεύμα, θέρμανση, ζεστό νερό
- Ανάλυση περιοχής, καταγραφή ενεργειακών αναγκών, οικονομοτεχνική μελέτη
- Ιδανική λύση για εξοχικά σε περιοχές μακριά από το δίκτυο

Παγκόσμια τάση η εγκατάσταση αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων! Ειδικά αν ζεις στην Ελλάδα, όπου ο ήλιος λάμπει σχεδόν ολόκληρο το χρόνο, είναι ιδανικό να τον εκμεταλλευτείς για να πληρώνει το λογαριασμό για εσένα, πόσο μάλλον σε περίοδο, κατά την οποία η ενεργειακή κρίση αδειάζει τις τσέπες μας.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Δεν είναι τυχαίο που το ενδιαφέρον για τη διαδικασία Net Metering έχει πολλαπλασιαστεί. Με ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό έχεις δωρεάν ρεύμα, με ένα ηλιακό πάνελ έχεις ζεστό νερό και ταυτόχρονα μπορείς να θερμάνεις το σπίτι σου. 

Εκμεταλλεύσου τον ήλιο και θα έχεις δωρεάν ρεύμα, θέρμανση, ζεστό νερό 

Η ηλιακή ενέργεια είναι στο πλευρό σου. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια «μαζεύουν» ήλιο, έχεις συνεχές ρεύμα. Η χώρα μας είναι ιδανική χώρα για την εγκατάσταση και ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων, καθώς διαθέτει υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας και μεγάλο αιολικό δυναμικό σε πολλές περιοχές.

Δεύτερον, υπάρχουν πολλές νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές που χαρακτηρίζονται από έλλειψη ηλεκτρικού δικτύου. Τρίτον, η μεγαλύτερη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εμφανίζεται τη θερινή περίοδο, όταν και η παραγωγή της μπορεί πιο εύκολα να αυξηθεί μέσω των ανανεώσιμων πηγών.

Τα συστήματα που μπορούν να συνδυαστούν για την παραγωγή της απαιτούμενης ενέργειας είναι πολλαπλά και η χρήση τους εξαρτάται, τόσο από τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όσο και από την απαιτούμενη συνολική ενέργεια. Όλων των ειδών οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να συμμετέχουν σε ένα αυτόνομο σύστημα (αιολική, ηλιακή, βιομάζα, γεωθερμία κ.α.), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η ταυτόχρονη χρήση μη ανανεώσιμων πηγών. 

Φωτοβολταϊκά πάνελ μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε δωρεάν ρεύμα

Η πιο συνηθισμένη εφαρμογή είναι τα φωτοβολταϊκά πλαίσια. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, προτιμώνται τα υβριδικά συστήματα καθώς διαθέτουν την ικανότητα της αλληλοσυμπλήρωσης. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε συνεχές ρεύμα και ο αντιστροφέας το κάνει εναλλασσόμενο. Με αυτό τον τρόπο δεν έχεις έξοδα για το ρεύμα που καταναλώνεις.

Επίλεξε επαγγελματία και ολοκληρωμένο πακέτο

Αυτό σημαίνει ότι θα κάνεις έρευνα αγοράς για την εταιρεία που θέλεις και αυτή θα αναλάβει την ανάλυση της περιοχής, τη καταγραφή των ενεργειακών απαιτήσεων και την οικονομοτεχνική μελέτη. Για να εγκαταστήσεις ένα αυτόνομο σύστημα σε κατοικία, ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία, η οποία γίνεται αποκλειστικά μέσω της εταιρείας που έχεις επιλέξει. 

Ανάλυση της περιοχής: Αρχικά θα πρέπει να γίνει υπολογισμός της ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή για όλη την διάρκεια του έτους. Σε αντίθεση με τα διασυνδεδεμένα συστήματα, όπου στόχος είναι η μέγιστη ετήσια ενεργειακή απολαβή, στα αυτόνομα συστήματα υπάρχουν εφαρμογές όπου οι ενεργειακές ανάγκες είναι μεγαλύτερες σε κάποιους συγκεκριμένους μήνες του χρόνου ή ακόμα και σε κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας (όπως συμβαίνει με τις εξοχικές κατοικίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως το καλοκαίρι).

Καταγραφή των ενεργειακών απαιτήσεων: Κάθε εξοχική κατοικία (ή ακόμη και κύρια κατοικία) έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες (ηλεκτρικές συσκευές, μηχανήματα κτλ.). Έτσι, για να είναι αποδοτική μια τέτοια εγκατάσταση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένας σωστός σχεδιασμός, με βάση τα ενεργειακά φορτία και  τον επιθυμητό χρόνο αυτονομίας (ο παράγοντας «χρόνος» καθορίζει το πλήθος των συσσωρευτών- μπαταρίες). Αρκετά σημαντική παράμετρος είναι και το είδος των συσκευών. Αν οι απαιτήσεις σου είναι αρκετά υψηλές μπορείς να εντάξεις στο αυτόνομο σύστημά σου, εκτός των φωτοβολταϊκών panels, λύσεις όπως, ανεμογεννήτριες ή ακόμη και γεννήτριες συμβατικών καυσίμων για υποστήριξη. 

Οικονομοτεχνική μελέτη: Αφού ολοκληρωθεί η ανάλυση των παραπάνω στοιχείων, προκειμένου το σύστημα να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις, ακολουθεί η οικονομοτεχνική μελέτη της εγκατάστασης. Σε αυτό το στάδιο, η εταιρεία εγκατάστασης παρουσιάζει στον ιδιοκτήτη της κατοικίας τις τελικές προτάσεις με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το σύστημα. 

Τα Φ/Β είναι ιδανικά για εξοχικά και περιοχές μακριά από το δίκτυο

Η λύση του αυτόνομου συστήματος είναι ακόμη πιο συμφέρουσα, στις περιπτώσεις εξοχικής κατοικίας. Όπως προαναφέραμε, προχωρώντας σε μια τέτοια εγκατάσταση στο εξοχικό, όπου η χρήση του περιορίζεται κυρίως σε ελάχιστες ημέρες το χρόνο, μπορείς να απαλλαγείς από το λογαριασμό και τα πάγια έξοδα που τον συνοδεύουν.

Οι αυτόνομες κατοικίες τροφοδοτούνται με ενέργεια μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα, αιολικές γεννήτριες κτλ.). Τέτοιου είδους συστήματα είναι ιδανικά για κατοικίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, τόσο γιατί η σύνδεση τους με το δίκτυο είναι σε πολλές περιπτώσεις χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία, όσο και γιατί σε τέτοιου είδους περιοχές, γίνεται πιο εύκολα η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην Αμερική, στην Αυστραλία αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, είναι σύνηθες φαινόμενο  η αυτονόμηση κατοικιών με συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιοχές απομονωμένες ή μακριά από το δίκτυο. Η συντριπτική πλειονότητα των αυτόνομων κατοικιών χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ενέργειας, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό τροφοδοτείται από υβριδικά συστήματα που περιλαμβάνουν και αιολικές γεννήτριες.
 
Επιπροσθέτως, σε πολλές χώρες υπάρχει νομοθεσία, η οποία προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την πλήρη λειτουργικότητα της κατοικίας.

Ένα συνηθισμένο αυτόνομο σύστημα αποτελείται από φωτοβολταϊκά πλαίσια (solar panels), τα οποία μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε συνεχές ρεύμα: 

α) από συσσωρευτές (μπαταρίες) που αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να είναι διαθέσιμη σε 24ωρη βάση ανεξαρτήτως της στιγμιαίας ηλιοφάνειας, 

β) από ένα ρυθμιστή φόρτισης, ο οποίος διαχειρίζεται τη φόρτιση των συσσωρευτών, ώστε να μεγιστοποιείται η διαθέσιμη ενέργεια, 

γ) από ένα αντιστροφέα (inverter), που μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο για χρήση από συμβατικές οικιακές συσκευές,

δ) από μια ανεμογεννήτρια που εκμεταλλεύεται τους ανέμους της περιοχής (εάν πρόκειται για υβριδικό σύστημα). 
 
Έπειτα από όλα αυτά, αλήθεια, εσένα πως σου φαίνεται η ιδέα να ξεχάσεις με τη βοήθεια του ήλιου ενεργειακή και άλλες κρίσεις, λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και να έχεις απόλυτη αυτονομία;