Πώς η περιοχή που ζεις επηρεάζει την απόδοση του φωτοβολταϊκού σου

Πώς η περιοχή που ζεις επηρεάζει την απόδοση του φωτοβολταϊκού σου

  • Πώς η περιοχή που ζεις επηρεάζει την απόδοση του φωτοβολταϊκού σου
  • Πώς η περιοχή που ζεις επηρεάζει την απόδοση του φωτοβολταϊκού σου

Πώς η περιοχή που ζεις επηρεάζει την απόδοση του φωτοβολταϊκού σου

1.365 επισκέψεις στο άρθρο (01/12/2023)

- Σκόνη, ρύποι, στάχτες από φωτιά μειώνουν την απόδοση των πάνελ
- Μένεις σε θερμό κλίμα; Τα φωτοβολταϊκά τύπου thin film αποδίδουν καλά
- Κατοικείς σε ηφαιστειογενή περιοχή; Η σκούρα σκόνη μειώνει την απόδοση
- Κοντά σε άμμο: Η ανοιχτόχρωμη σκόνη αντανακλά και προσφέρει δροσιά στο πάνελ

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε πως η κάθετη εναπόθεση της ακτίνας του ήλιου στην επιφάνεια του πάνελ αυξάνει την απόδοση που έχει ένα φωτοβολταϊκό πάνελ. Αντίθετα, όταν η έκθεσή του στον ήλιο λόγω συννεφιάς μειώνεται, η απόδοσή του πέφτει, γεγονός που μεταφράζεται σε λιγότερη παραγωγή ενέργειας και λιγότερες ώρες αποθήκευσης. Πλέον, μια έρευνα που διενήργησαν μηχανικοί από την Αυστραλία για λογαριασμό του Πανεπιστημίου New South Wales δείχνει πως τα αερολύματα και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώνουν την απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η έρευνα αυτή θα βοηθήσει τους επιστήμονες να βελτιώσουν την επιφάνεια των φωτοβολταϊκών και να βρουν τι ταιριάζει ανά περιοχή.

Σκόνη, ρύποι, στάχτες από φωτιά μειώνουν την απόδοση των πάνελ

Τι είναι τα αερολύματα που μειώνουν την απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ; Τα αερολύματα είναι αιωρούμενα σωματίδια. Κάποια είναι φυσικά, όπως τα αιωρούμενα υγρά σωματίδια της ομίχλης ή της συννεφιάς. ¶λλα είναι ανθρωπογενή, όπως η βιομηχανική σκόνη, η καύση βιομάζας από φωτιές. Όμως, τα σωματίδια μπορεί να ενσωματώνονται σε σταγόνες νερού και να μεταφέρονται αλλού όπως στην επιφάνεια των φωτοβολταϊκών πάνελ επιδρώντας αρνητικά στην απόδοσή τους. ΓιΆ αυτό είναι πολύ σημαντικός ο σωστός επαγγελματικός καθαρισμός των πάνελ με ειδικές βούρτσες και απιονισμένο νερό.
Η έρευνα των επιστημόνων μελετά σενάρια για τα επόμενα χρόνια που το κλίμα θα είναι ακόμα πιο θερμό και θα πρέπει να διαχειριστούμε τρόπους να αυξήσουμε την απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ, ώστε να παράγουμε ρεύμα στο μάξιμουμ.

Κοινοποίησέ το »

Τα λεπτά φωτοβολταϊκά αποδίδουν καλά σε θερμό κλίμα

Τα αερολύματα επιδρούν ακόμα και με άλλο τρόπο στην απόδοση των πάνελ. Επιδρούν στην ακτινοβολία που πέφτει σε οριζόντια επιφάνεια στη γη. Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε πως η υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία, η συννεφιά, ακόμα και η ταχύτητα του ανέμου μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην απόδοσή τους.
Οι ερευνητές συνέκριναν την απόδοση που παρουσιάζουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα διαφορετικής τεχνολογίας σε διάφορες περιοχές. Ειδικότερα, εστίασαν στα μονοκρυσταλλικά (mono-Si) και τα λεγόμενα πάνελ λεπτών επιστρώσεων (thin film, με λεπτή μεμβράνη), ώστε να βρουν ποια είναι τα κατάλληλα ανά περιοχή. Να σημειωθεί πως τα μονοκρυσταλλικά είναι αυτά που κυριαρχούν στην αγορά, όμως τα λεπτά προσαρμόζονται εύκολα σε θερμά κλίματα. Για παράδειγμα, στο θερμό κλίμα της Αυστραλίας φάνηκε πως τα μονοκρυσταλλικά παρουσίαζαν μειωμένη απόδοση, όχι όμως και τα thin film.

Ανοιχτόχρωμα σωματίδια ανακλούν τον ήλιο, σκουρόχρωμα ανεβάζουν τη θερμοκρασία

Τα αερολύματα ανοιχτού χρώματος όπως είναι κάποια είδη σκόνης από πετρώματα, ανακλούν πίσω στην ατμόσφαιρα την ηλιακή ακτινοβολία και εμποδίζουν την αύξηση της θερμοκρασίας στο πάνελ, επομένως έχουν ένα «cool effect».

Συνέχεια του άρθρου >>>