Δεν είναι μυστικό ότι οι μπριζόλες είναι νόστιμες. Έχουν όμως όπως φαίνεται υψηλό τίμημα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Η κατανάλωση κρέατος σε μεγάλες ποσότητες αποδεικνύεται επιζήμια τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον. Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες, τόσο στην Αμερική όσο και στη Βρετανία, δηλώνουν ότι θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, εξαιτίας των ευρημάτων σχετικών ερευνών, σύμφωνα με τη Mintel, εταιρεία έρευνας αγοράς. Το εάν τελικά θα το πράξουν είναι βέβαια άλλο θέμα.
Η ποσότητα κρέατος που καταναλώνουν οι Αμερικανοί και Βρετανοί ανά ημέρα αυξήθηκε κατά 10% από το 1970, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Οι άνθρωποι που θέλουν να τρώνε λιγότερες ζωικές τροφές, αλλά δυσκολεύονται να το κάνουν πράξη, θα μπορούσαν να εμπνευστούν από δύο πρόσφατα επιστημονικά τεύχη.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου της Μινεσότα υπολογίζει τόσο τα ιατρικά όσο και τα περιβαλλοντικά βάρη της επιπλέον ημερήσιας κατανάλωσης διαφόρων τύπων τροφίμων. Σε σύγκριση με έναν τυπικό δυτικό ενήλικα της ίδιας ηλικίας που ακολουθεί μία μέση διατροφή, ένας άνθρωπος που καταναλώνει επιπλέον 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ανά ημέρα έχει κατά 41% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει το δεδομένο έτος.
Το κρέας έχει ακόμη πιο έντονο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Σε σύγκριση με μια μερίδα 100 γραμμάρια λαχανικών, 50 γραμμάρια κόκκινου κρέατος προκαλόυν τουλάχιστον 20 φορές περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και απαιτούν 100 φορές μεγαλύτερη χρήση γης. Με βάση το σύνολο των δεικτών που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές, το κόκκινο κρέας ήταν περίπου 35 φορές πιο καταστροφικό από ένα μπολ χόρτα.
Τι θα γίνει λοιπόν εάν κάποιος αποφασίσει να καλύπτει μόνο το 1/3 των γευμάτων του με κρέας και τα υπόλοιπα 2/3 με χορτοφαγικές συνταγές; Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, που αξιοποίησε στοιχεία από 140 χώρες, κάτι τέτοιο θα περιόριζε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από τρόφιμα κατά σχεδόν 60%. Όσο για τους βίγκαν είναι ακόμη πιο φιιλικοί στο περιβάλλον. Μπορούν να υποστηρίζουν ότι με την απόφασή τους αυτή έχουν "σβήσει" το 85% του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους.
Πηγή: naftemporiki.gr
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
Τι συμβαίνει με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης: Οι 5 βασικές προκλήσεις
Θέρμανση με κλιματιστικό - Γιατί η τεχνολογία inverter εξοικονομεί ενέργεια & χρήματα
Παθητικό σπίτι - Η καινοτόμος λύση για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης
Η Βουλγαρία κλείνει τη στρόφιγγα στο ρωσικό αέριο - Τι σημαίνει αυτό για όλους μας
Γιατί η αντλία θερμότητας καίει 6 φορές λιγότερο από το πετρέλαιο;
Net-Billing: Το νέο εργαλείο για φθηνότερο ρεύμα που «κόλλησε» στην πράξη
Κινούμαι Ηλεκτρικά 3: Μπαίνει χρήμα στους λογαριασμούς 940 δικαιούχων
Inverter & φωτοβολταϊκά: Ο «εγκέφαλος» πίσω από την πράσινη ενέργεια
Ψάχνεις; Βρίσκεις. Εξοικονόμηση, ανακαίνιση.
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης - Πολιτική Απορρήτου - Πολιτική Cookies |
Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334
Copyright © 2025
4green.gr | Ταυτότητα
Επωνυμία Επιχείρησης: AUTO ΤΡΙΤΗ ΑΕ
Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Αμαρουσίου 14 - Νέο Ηράκλειο, Τ.Κ. 141 22
Νομική Μορφή: ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Α.Φ.Μ.: 998384177
Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ
Στοιχεία Επικοινωνίας:
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 211 1085500
Ιστοσελίδα: www.autotriti.gr
Διοικητικά Στελέχη
Ιδιοκτήτες & Κύριοι Μέτοχοι: Δανάη Τριανταφύλλη – Δάφνη Τριανταφύλλη
Νόμιμος εκπρόσωπος - Διευθυντής: Νίκος Καρανάσιος
Διαχειριστής ονόματος τομέα: ΑUTO ΤΡΙΤΗ Α.Ε.