Πόσο ρεύμα θα εξοικονομείς με φωτοβολταϊκά; Ρώτησε τα Google maps

Πόσο ρεύμα θα εξοικονομείς με φωτοβολταϊκά; Ρώτησε τα Google maps

1373 επισκέψεις στο άρθρο (18/09/2023)

Με τους χάρτες της Google κάποιος μπορεί να υπολογίσει αν τον συμφέρει να βάλει φωτοβολταϊκό πάνελ στην ταράτσα του κτιρίου. Η δυνατότητα αυτή δεν παρέχεται σε όλες τις χώρες και έχει ακόμη θέματα με την ακρίβεια στον υπολογισμό.

Η εφαρμογή που βοηθά κάποιον να προσανατολιστεί δίνοντας οδηγίες πώς θα φτάσει στον προσανατολισμό του, πλέον παρέχει και υπηρεσίες υπολογισμού εξοικονόμησης ενέργειας με φωτοβολταϊκά. Να σημειωθεί ότι η υπηρεσία αυτή προς το παρόν διατίθεται στις ΗΠΑ, όμως χώρες όπως το Βέλγιο διαθέτουν αντίστοιχες υπηρεσίες π.χ. Zonnekaart.

Κοινοποίησέ το »

Με δεδομένα από εναέριες λήψεις του σπιτιού σου που δείχνουν αν δέχεται σκιά από κάπου, καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή σου και το κόστος του ρεύματος, η Google υπολογίζει πόσο περίπου θα εξοικονομείς με φωτοβολταϊκά πάνελ.

Για να συλλέξει τα δεδομένα αυτά η Google συλλέγει στοιχεία από διαφορετικές πηγές από τη δική της πλατφόρμα. Για παράδειγμα η Solar api εφαρμόζεται για να επιταχύνει την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ δίνοντας δεδομένα για την αξιοποίηση της ηλιοφάνειας σε μια στέγη. Το Air quality api δίνει δεδομένα για την ποιότητα του αέρα.  

Είναι 100% ακριβές το σύστημα υπολογισμού; Όχι. Όπως δηλώνουν οι γνώστες της υπηρεσίας αυτής, οι χάρτες της Google δε λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες σε μια αμφικληνή στέγη (που διαφέρει από μια απλή ταράτσα) όπου μπορεί να μην ταιριάζει το πάνελ, τις απαιτήσεις πυροπροστασίας σε ένα κτίριο κτλ. Αυτό σημαίνει πως ως εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν επαγγελματία συμπληρωματικά, καθώς εκείνος πρέπει απαραίτητα να κάνει τις δικές του μετρήσεις με βάση και την κατανάλωση που γίνεται σε ένα διαμέρισμα ή μια εταιρεία.

Ακολουθήστε το 4green στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο 4green.gr