Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο για τις αποφάσεις της ΕΕ και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα έλλειψης φυσικού αερίου.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο για τις αποφάσεις της ΕΕ και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα έλλειψης φυσικού αερίου.

Όχι απλά σε ρούβλια, αλλά & σε δραχμές θα πλήρωναν οι εταιρείες το αέριο!

1.235 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Ουρά κάνουν στη GazpromBank ευρωπαϊκές εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου, ώστε να είναι σίγουρες ό,τι δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ελλείψεων, αδιαφορώντας για το ποιο θα είναι το νόμισμα, με το οποίο θα πληρώσουν.

Πιο συγκεκριμένα, 10 ακόμα ευρωπαϊκές εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου άνοιξαν ήδη λογαριασμούς στη GazpromBank και θα πληρώσουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο που θα προμηθευτούν από τη Μόσχα.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γνωστού οικονομικού-ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, σε αυτές τις 10 ευρωπαϊκές εταιρείες, έρχονται να προστεθούν σε άλλες 10 που ήδη έχουν ανοίξει λογαριασμούς στη GazpromBank, ενώ άλλες 14 ζητούν από την τράπεζα τα σχετικά ενημερωτικά έγγραφα, ώστε να πάρουν και εκείνες σειρά. Το Bloomberg επικαλείται πηγή, η οποία δέχτηκε να μιλήσει, αρκεί να τηρηθεί η ανωνυμία της, ενώ δεν δέχτηκε να αποκαλύψει το ποιες είναι αυτές οι εταιρείες.

Ο νέος μηχανισμός που έχει προτείνει το Κρεμλίνο για να συνεχίσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο τις ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ του euro2day, είναι απλός. Οι πελάτες πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς. Έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια στην Gazprombank. Πρόσωπο κοντά στην Gazprom είπε ότι οι τρέχοντες όροι σημαίνουν ότι η συναλλαγή ουσιαστικά ολοκληρώνεται μόλις ο αγοραστής πληρώσει ξένο νόμισμα στην Gazprombank, καθώς η μεταγενέστερη μετατροπή σε ρούβλια είναι αυτόματη και δεν αφορά την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ.

Ντράγκι: Δεν παραβιάζονται οι κυρώσεις της ΕΕ αν γίνει η πληρωμή με ρούβλια!

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου ό,τι «οι περισσότεροι από τους εισαγωγείς αερίου έχουν ήδη ανοίξει τον λογαριασμό τους σε ρούβλια με την Gazprom», ενώ εξήγησε ό,τι ο κορυφαίος εισαγωγέας αερίου της Γερμανίας είχε ήδη πληρώσει σε ρούβλια, σημειώνοντας παράλληλα ό,τι όπως η Ιταλία, η Γερμανία είναι μεγάλος καταναλωτής ρωσικού φυσικού αερίου. Ο Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε ό,τι οι εταιρείες θα μπορούν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζουν τους περιορισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι η καθυστέρηση της ΕΕ να πάρει μία απόφαση (διάβασε περισσότερα εδώ και εδώ) για το τι πρέπει να γίνει τελικά, οδήγησε Βουλγαρία και η Πολωνία σε άρνηση πληρωμής σε ρούβλια, με αποτέλεσμα να κλείσει για αυτές η στρόφιγγα του φυσικού αερίου, ενώ και η Ελλάδα πρέπει σύντομα να αποφασίσει το τι θα κάνει (διάβασε περισσότερα εδώ).
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »