Η Ελλάδα καλείται μέχρι τις 20 Μαΐου να απαντήσει στο αν θα πληρώσει για την προμήθεια φυσικού αερίου τη Gazprom σε ευρώ ή ρούβλια.

Η Ελλάδα καλείται μέχρι τις 20 Μαΐου να απαντήσει στο αν θα πληρώσει για την προμήθεια φυσικού αερίου τη Gazprom σε ευρώ ή ρούβλια.

Tελεσίγραφο; Κλείνει η στρόφιγγα αερίου 20 Μαΐου και για Ελλάδα;

2.278 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, το οποίο αφορά τόσο στην ενεργειακή της ασφάλεια, αλλά και στο πόσο θα πληρώνουν οι καταναλωτές το φυσικό αέριο από εδώ και πέρα, μετά από τη διακοπή παροχής ρωσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία.

Οι εξελίξεις στον τομέα της ενεργειακής κρίσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς χθες η Gazprom διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, καθώς αυτές οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.

Kοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία, μετά από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, έχουν αναλωθεί σε ένα «παιχνίδι δύναμης», με κύριο θέμα συζήτησης όχι στο πώς θα αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η οποία ξεκίνησε πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά επιδεινώθηκε αρκετά μετά από αυτόν, αλλά στο ποιος θα είναι ο «νικητής» σε αυτή τη σύγκρουση γιγάντων.

Αυτό που απασχολεί και τους δύο παράγοντες είναι το αν θα πληρωθεί η Ρωσία σε ευρώ ή ρούβλια, με την ΕΕ να προβληματίζεται για αυτό (διάβασε περισσότερα εδώ), αλλά μεταθέτει τις όποιες αποφάσεις της για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προς όφελος των Ευρωπαίων καταναλωτών, μετά από τα τέλη Μαΐου (όταν και θα πραγματοποιηθεί η νέα Σύνοδος Κορυφής).

«Τελεσίγραφο» στην Ελλάδα ως τις 20 Μαΐου!

Η χώρα μας καλείται μέχρι τις 20 Μαΐου να απαντήσει (έμπρακτα) στο αν θα πληρώσει τη Gazprom σε ευρώ ή ρούβλια και θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα. Μετά και από την διακοπή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, δεν μιλάμε για υποθετικό σενάριο κινδυνολογίας, αλλά για γεγονός, το οποίο συνέβη σε αυτές τις δύο χώρες και μπορεί να συμβεί και σε εμάς.

Τι θα κάνει η Ελλάδα; Θα περιμένει τις αποφάσεις της ΕΕ, η οποία μέσω του Ύπατου Εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, αποκάλυψε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα DieWelt, ό,τι στην ΕΕ δεν υπάρχει κοινή γραμμή (διάβασε περισσότερα εδώ). Θα περιμένει να δει τι θα πράξει η Γερμανία (θα πρέπει να απαντήσει αύριο στη Gazprom), η οποία δίνει τον τόνο των κινήσεων και των υπολοίπων στην ΕΕ;

Προς το παρόν απαντήσεις δεν υπάρχουν από την ελληνική πλευρά και οι αρμόδιοι βρίσκονται σε κατάσταση συσκέψεων ή δηλώσεων περί θωράκισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Αρκούν όμως αυτά; Ίσως όχι, καθώς οι καταναλωτές πληρώνουν ήδη ακριβά το «μάρμαρο» της ενεργειακής κρίσης και περιμένουν με αγωνία να δουν πόσο βαθιά θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους (αν έχουν απομείνει άλλα χρήματα σε αυτήν την τσέπη). Συνεπώς, χρειάζεται εγρήγορση και λήψη αποφάσεων, προς όφελος των καταναλωτών. Ο χρόνος τελειώνει, η κλεψύδρα αδειάζει και οι καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται για το αν η Ρωσία «εκβιάζει» την Ευρώπη, αλλά για το πόσο θα πληρώσουν για να καλύψουν τις βασικές ενεργειακές τους ανάγκες.

«Εκβιασμοί» & «παιχνίδια δύναμης»!

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι σύμφωνα με το Bloomberg, τέσσερις Ευρωπαίοι διαχειριστές φυσικού αερίου, όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ του capital, έχουν ήδη πληρώσει τη GazpromBank σε ρούβλια, ενώ 10 ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει ήδη λογαριασμούς στη Gazprom Bank, πάντα σύμφωνα με το Bloomberg.

Εδώ οφείλουμε να πούμε κάτι που περνά στα «ψιλά» και δεν αναφέρεται ξεκάθαρα, κάτι που δείχνει ό,τι μιλάμε για «παιχνίδι δύναμης». Ποιο είναι αυτό; Ουσιαστικά, δεν θα χρειαστεί να πληρώσει καμιά ευρωπαϊκή χώρα σε ρούβλια. Το ξεκαθαρίζουμε με απλά λόγια. Η GazpromBank έχει εξαιρεθεί από τις δυτικές κυρώσεις. Τι σημαίνει αυτό; Οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό στη GazpromBank. Εκεί θα πληρώσουν κανονικά σε ευρώ για την προμήθεια φυσικού αερίου και έπειτα η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τα ευρώ σε ρούβλια. Είναι το λεγόμενο «παράθυρο» που άφησε η Δύση, χωρίς ποτέ να εξηγήσει το γιατί το έκανε αυτό.

Συμπέρασμα

Η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της ΕΕ και αυτό σημαίνει ό,τι χαράζουν μαζί το παρόν και το μέλλον τους. Προς το παρόν όμως η Ευρώπη δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και για άλλη μία φορά δεν παίρνει τις αποφάσεις της (όποιες και αν είναι αυτές) έγκαιρα. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ό,τι αν η Ευρώπη δεν πάρει τις αποφάσεις της, τότε η Ελλάδα θα προχωρήσει μόνη της για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεών της. Ουσιαστικά δηλαδή θα πράξει μονομερώς.

Μέχρι τότε όμως καλείται να πάρει μία άλλη πολύ σημαντική απόφαση νωρίτερα από τις 20 Μαΐου, σχετικά την πληρωμή για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου. Τι θα κάνει η Ελλάδα; Θα πληρώσει μέσω Gazprom Bank ή θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η στρόφιγγα φυσικού αερίου για τη χώρα; Εσύ τι πιστεύεις ό,τι πρέπει να γίνει;
 

Kοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »