Η Χαβάη προστατεύει το περιβάλλον απαγορεύοντας τα επικίνδυνα αντηλιακά

2.492 επισκέψεις στο άρθρο

Ο κυβερνήτης της Χαβάης υπέγραψε νομοσχέδιο που απαγορεύει τα αντηλιακά που περιέχουν τα χημικά οξυβενζόνη και οκτινοξάτη, τα οποία προκαλούν βλάβες στους κοραλλιογενείς υφάλους, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Ντέιβιντ Aιγκι, στόχος του νέου νόμου είναι η προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και των κοραλλιογενών υφάλων, τα οποία, βάσει επιστημονικών μελετών, πλήττονται σοβαρά από τις εν λόγω χημικές ουσίες που εισέρχονται στο νερό από κολυμβητές καθώς και από απόβλητα λυμάτων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δύο χημικές ουσίες βλάπτουν τους κοραλλιογενείς υφάλους με διάφορους τρόπους, ευνοώντας τον αποχρωματισμό των κοραλλιών, αναστέλλοντας την ανάπτυξη των νέων κοραλλιών και προκαλώντας γενετικές βλάβες στους κοραλλιογενείς υφάλους, αλλά και σε άλλα θαλάσσια πλάσματα.

Η νομοθεσία ψηφίστηκε από τους τοπικούς νομοθέτες στις αρχές Μαΐου, καθιστώντας το σύμπλεγμα νησιών ως την πρώτη αμερικανική πολιτεία που ψηφίζει τέτοιο μέτρο. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εξαιρεί τα καλλυντικά είδη μακιγιάζ καθώς και τα αντιηλιακά που περιέχουν τα εν λόγω συστατικά αλλά χρησιμοποιούνται για ιατρικούς λόγους.

Το μέτρο έγινε δεκτό με ικανοποίηση από πολλές περιβαλλοντικές ομάδες, αλλά ορισμένοι τομείς, όπως ο εμπορικός κλάδος, εξέφρασαν την ανησυχία τους. Ορισμένοι δερματολόγοι ανησυχούν επίσης ότι η κίνηση μπορεί να οδηγήσει τους λουόμενους στο να μη χρησιμοποιούν καθόλου αντηλιακό, προκαλώντας υψηλότερο κίνδυνο για ηλιακά εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος.

Τα αντηλιακά είναι συχνά η πρώτη γραμμή άμυνας όσον αφορά την προστασία του δέρματος, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα αντηλιακά με τα εν λόγω συστατικά θα απαγορευτούν, και υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα που δεν περιέχουν οξυβενζόνη και οκτινοξάτη, κατασκευασμένα με οργανικά συστατικά.

Πηγή: naftemporiki.gr