12 CEOs συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν τρόπους περαιτέρω υποστήριξης της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ

H Alliance στηρίζει το πλάνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση εκπομπών άνθρακα κατά 55% έως το 2030

1.555 επισκέψεις στο άρθρο

Η European CEO Alliance πιστεύει ότι η διαφύλαξη του κλίματος απαιτεί συλλογική προσπάθεια από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και συνεργασία μεταξύ του δημόσιου τομέα και της βιομηχανίας

    Kοινοποίησε το »

  • Ένα ισχυρό σύστημα τιμολόγησης άνθρακα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται απαραίτητο για την επίτευξη ουδετερότητας του άνθρακα έως το 2050 και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο 55% των επιπέδων του 1990 έως το 2030
  • Προτεινόμενα κλαδικά έργα θα εξυπηρετήσουν την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και θα προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις μελλοντικές θέσεις εργασίας
Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, υποδέχτηκε τη CEOAlliance στα γραφεία της στο Παρίσι με σκοπό τη στήριξη του νέου νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.
Καθώς η Επιτροπή της ΕΕ ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νομοθετικό πακέτο Fit for 55, η CEO Alliance έχει προτείνει μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί ισχυρή συνεργασία μεταξύ του δημόσιου τομέα και της βιομηχανίας, σύμφωνα με τη CEOAlliance. Οι προτάσεις των CEOs περιλαμβάνουν την επανεξέταση τιμολόγησης άνθρακα, την προώθηση μέτρων για την εξάλειψη του άνθρακα στους τομείς του mobility, των μεταφορών, των κτιρίων και των ενεργειακών συστημάτων, καθώς και την επιτάχυνση της ανανέωσης των βασικών βιομηχανικών τομέων στην ΕΕ.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να ανταλλάξω απόψεις σήμερα με τις εταιρείες που παρέχουν λύσεις για την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας, την εξάλειψη αποτυπώματος άνθρακα στην οικονομία, την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή απόδοση. Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει το νομοθετικό πακέτο ενέργειας και περιβάλλοντος "Fit for 55", που περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 και την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα το 2050, η κινητοποίηση βιομηχανικών και οικονομικών παραγόντων θα είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων μας για το κλίμα», δήλωσε ο Clément Beaune, Υπουργός Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις στη γαλλική κυβέρνηση. 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen Group, Dr. Herbert Diess ανέφερε σχετικά: «Η αλλαγή του κλίματος θα παραμείνει η μεγαλύτερη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Η CEO Alliance υποστηρίζει πλήρως τους κλιματικούς στόχους της Επιτροπής της ΕΕ, στους οποίους δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Τώρα είναι καιρός να αλλάξετε τις πολιτικές συζητήσεις προς την ολοκλήρωσή του. Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η CEO Alliance με τις κορυφαίες εταιρείες της από ολόκληρη την Ευρώπη ζητά ένα σύστημα τιμολόγησης άνθρακα που να καλύπτει όλες τις εκπομπές μεταξύ βιομηχανιών και χωρών».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Schneider Electric Jean-Pascal Tricoire δήλωσε: «Το επερχόμενο νομοθετικό πακέτο της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% την επόμενη δεκαετία, είναι αναγκαίο. Χρειάζεται να μεταβούμε από τη θεωρία στην πράξη. Οι εταιρείες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και έχουν την ευθύνη να ηγηθούν δίνοντας πρώτοι το παράδειγμα. Μόνο οι συλλογικές προσπάθειες και η συνεργασία μεταξύ του δημόσιου τομέα και της βιομηχανίας θα προσφέρουν βιώσιμη ανάπτυξη και μελλοντικές θέσεις εργασίας. Μαζί, στεκόμαστε δίπλα στην Ευρώπη στο ταξίδι της για μια γρήγορη και δίκαιη μετάβαση προς μια οικονομία κλιματικά ουδέτερη και είμαστε πολύ χαρούμενοι που πραγματοποιούμε αυτή τη συνάντηση στο γραφείο της Schneider Electric στο Παρίσι. Ευχαριστώ θερμά τον Herbert Diess για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας».
Τα μέλη της Συμμαχίας πρότειναν ένα ισχυρό σήμα τιμών άνθρακα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ. Σύμφωνα με την πρόταση της Συμμαχίας, για να επιτύχει η ΕΕ τους κλιματικούς της στόχους, θα πρέπει ο άνθρακας να έχει κοινή τιμή σε ολόκληρη την οικονομία. Προτάθηκε, επίσης, να συνεχιστεί η βελτίωση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (για ηλεκτρική ενέργεια και βαριά βιομηχανία) και να εφαρμοστούν κλαδικά συστήματα ανώτατου ορίου στο εμπόριο που θα ισχύουν για το mobility, τις μεταφορές και τον τομέα των κτιρίων.
Η απανθρακοποίηση από το mobility, τις μεταφορές και τα κτίρια θα είναι οι μεγάλες προκλήσεις. Για τον τομέα των μεταφορών και της κινητικότητας, η ηλεκτρική κινητικότητα για επιβατικά αυτοκίνητα, ελαφρά και βαρέα οχήματα έχει αποδειχθεί η πιο αποτελεσματική τεχνολογία όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών. Για την προώθηση ολόκληρου του οικοσυστήματος γύρω από την ηλεκτρική κινητικότητα, τα μέλη της CEO Alliance ξεκίνησαν κλαδικά έργα για την αύξηση της παραγωγής μπαταριών και τη δημιουργία υποδομής φόρτισης σε όλη την Ευρώπη.
Εστιάζοντας την προσοχή της στο κύμα ανακαίνισης κτιρίων της Επιτροπής της ΕΕ, η Συμμαχία υποστηρίζει φιλόδοξους στόχους ανακαίνισης (τουλάχιστον 3% ετησίως) για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των κτιρίων. Τα κτίρια πρέπει να πληρούν υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιώσιμων υλικών. Η Συμμαχία ζητά επίσης να αντικατασταθούν γρήγορα τα συστήματα θέρμανσης ορυκτών καυσίμων με την εγκατάσταση ηλεκτρικών αντλιών θερμότητας, τηλεθέρμανσης και ψηφιακών λύσεων. Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι δεσμεύονται να εφαρμόσουν αυτή τη σύσταση στα κτίρια των εταιρειών τους.
Η Ευρωπαϊκή CEO Alliance for Recovery, Reform and Resilience δημιουργήθηκε το 2020 με φόντο την πανδημία Covid-19 και την ιστορική Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Κοινός στόχος της Συμμαχίας είναι να καταστήσει την ΕΕ ως την κορυφαία περιοχή στον κόσμο για την προστασία του κλίματος και παράλληλα να ξεκλειδώσει επενδύσεις, να τροφοδοτήσει καινοτομίες σε νέες τεχνολογίες και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Όλα τα μέλη στοχεύουν στην θέσπιση υποδομών χρέωσης για βαρέα φορτηγά μέσα στην ΕΕ, στην ενσωμάτωση όλων των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και στη ψηφιακή παρακολούθηση αποτυπώματος άνθρακα. Ακόμη, επιδιώκουν στο μέλλον πιο βιώσιμα κτίρια εργασίας και διαβίωσης, ηλεκτρικά λεωφορεία για την Ευρώπη, πράσινες αλυσίδες αξίας υδρογόνου και ταχεία ανάπτυξη της παραγωγής μπαταριών. Οι CEOs, θα παρουσιάσουν τα πρώτα απτά αποτελέσματά τους και θα συζητήσουν την εφαρμογή τους με εκπροσώπους της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής το φθινόπωρο του 2021.
Η Συμμαχία συγκεντρώνει 12 κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας ενέργειας, μεταφορών και τεχνολογίας: Björn Rosengren (ABB), Thierry Vanlancker (Akzo Nobel), Francesco Starace (ENEL), Leonhard Birnbaum (E.ON), Börje Ekholm (Ericsson), Henrik Henriksson (H2GreenSteel), Ignacio Galán (Iberdrola), Fransvan Houten (Philips), Christian Klein (SAP), Christian Levin (Scania), Jean-Pascale Tricoire (Schneider Electric) και Herbert Diess (Volkswagen). Η Mc Kinsey & Company συμβάλλει προσφέροντας χρήσιμα δεδομένα στη CEO Alliance μέσω ερευνών.

Kοινοποίησε το »