Η Κομισιόν προτείνει προσωρινό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο, μέχρι να εισαχθεί νέος δείκτης τιμών για καλύτερη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η Κομισιόν προτείνει προσωρινό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο, μέχρι να εισαχθεί νέος δείκτης τιμών για καλύτερη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς.

Επιτέλους! Η ΕΕ συζητά τη λύση του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

1.222 επισκέψεις στο άρθρο

Ορθάνοιχτο παράθυρο για θέσπιση ανώτατου ορίου (πλαφόν) στην τιμή του φυσικού αερίου, άφησε η πρόεδρος της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έρχεται νέος ευρωπαϊκός δείκτης τιμών ενέργειας.

Πέρασαν πολλοί μήνες από την περασμένη άνοιξη όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- διατύπωσαν την πρόταση για θέσπιση ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήθελε καν να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο.

Kοινοποίησέ το »

Αρνητική ήταν και η Γερμανία, η οποία δεν συζητούσε αυτή την πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά αποφάσισε να δανειστεί 200 δισεκατομμύρια ευρώ για να εφαρμόσει το πλαφόν μόνο για εσωτερική χρήση. Αυτό βέβαια προκάλεσε αντιδράσεις από πολλές χώρες-μέλη, αλλά και από τους Επιτρόπους Οικονομίας και Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ.

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στρίβει το τιμόνι της ΕΕ, καθώς δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο, μέχρι να εισαχθεί νέος δείκτης τιμών.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι «η καθιέρωση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση, έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ, που θα διασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για αυτό», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι σε επιστολή της που θα στείλει προς τους ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στην Πράγα την Πέμπτη θα υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό σύστημα προμηθειών ΕΕ για την ενέργεια.

Kοινοποίησέ το »