Ε.Ε.: Πολωνία και Γερμανία οι μεγάλοι ωφελημένοι από το «πράσινο» ταμείο των 100 δισ. ευρώ

2.283 επισκέψεις στο άρθρο

Πολωνία και Γερμανία θα είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από το νέο ταμείο των 100 δισ. ευρώ, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις εξαρτημένες από τον λιγνίτη περιοχές να πετύχουν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. με την εξαίρεση της Πολωνίας συμφώνησαν στο στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα σε 30 χρόνια από τώρα (να μην εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι  μπορούν να απορροφήσουν). Οι Πολωνοί δεν υπέγραψαν τον στόχο του 2050, υποστηρίζοντας ότι τα ενεργειακά της συστήματα και τη οικονομία της είναι υπερβολικά εξαρτημένες από τον άνθρακα και τον λιγνίτη για να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης. 

Σε μία προσπάθεια να πείσει την Βαρσοβία να ανέβει και εκείνη στο «τρένο» της απολιγνιτοποίησης ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου ταμείου. Στόχος είναι να παράξει 100 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε περιοχές με τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τις περισσότερες θέσεις εργασίας, που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα. 

Πολωνία και Γερμανία είναι οι μεγαλύτεροι βιομηχανικοί ρυπαντές και έχουν και τον υψηλότερο αριθμό τέτοιου είδους θέσεων εργασίας. Θα λάβουν αθροιστικά το 40% των κεφαλαίων του ταμείου. «Πρόκειται για πολύ καλά νέα» σχολίασε ο Πολωνός πρωθυπουργός, ενώ σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας πρόσθεσε πως το γεγονός ότι η χώρα δεν υπέγραψε το συγκεκριμένο στόχο για το 205 δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει την προσπάθεια προς την κατεύθυνση της απολιγνιτοποίησης. 

Τα κεφάλαια του ταμείου θα χορηγηθούν σε ορίζοντα επταετίας. Ουσιαστικά τα 100 δισ. ευρώ θα προέλθουν από μόχλευση ενός μικρού ποσού του προϋπολογισμού της Ε.Ε. (7,5 δισ. ευρώ), στοχεύοντας να προσελκύσει πολύ μεγαλύτερα ποσά ιδιωτικών επενδύσεων καλύπτοντας τα πιο ριψοκίνδυνα κομμάτια των project. Aπό τα 7,5 δισ. ευρώ τα 2 δισ. θα πάνε στην Πολωνία, ενώ θα ακολουθήσει η Γερμανία με 877 εκατ. ευρώ. 

Πηγή: naftemporiki.gr