Θερμαντικά Σώματα Αλουμινίου

Θερμαντικά Σώματα Αλουμινίου

Κλασικά σώματα με φέτες

Κλασικά σώματα με φέτες

Πάνελ

Πάνελ

Πάνελ

Fan - Coil Unit

Fan - Coil Unit

Ενδοδαπέδια θέρμανση

Ενδοδαπέδια θέρμανση

Ζεστό... στυλ, ταιριαστό σε κάθε σπίτι

166.350 επισκέψεις στο άρθρο

Τα θερμαντικά σώματα είναι τα μέσα με τα οποία αποδίδεται στο χώρο η θερμότητα που πηγάζει από ένα μέσο καύσης. Ανάλογα με τις ιδιότητές τους, συνδυάζονται κατάλληλα με τα διάφορα μέσα καύσης για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής οικονομίας.

Ο τρόπος θέρμανσης του χώρου από τα σώματα είναι η μεταφορά και η ακτινοβολία. Υπάρχουν σώματα τα οποία θερμαίνουν κυρίως με ακτινοβολία, τα οποία ονομάζονται «radiators» και σώματα που θερμαίνουν κυρίως με μεταφορά τα οποία ονομάζονται «convectors». Τα θερμαντικά σώματα διαφοροποιούνται ανάλογα με την ποιότητα, την απόδοση και τη δυνατότητα σύνδεσής τους με τις διαφορετικές τεχνολογίες θέρμανσης. Αυτές είναι οι λέβητες-καυστήρες πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγραερίου, οι λέβητες ξύλου/πέλλετ, οι ηλεκτρικοί λέβητες, οι αντλίες θερμότητας, τα υδραυλικά τζάκια και σόμπες. 
 
Θερμαντικά σώματα αλουμινίου 
Πρόκειται για μια πολύ καλή λύση εξοικονόμησης ενέργειας (και χρημάτων), καθώς η μεγάλη θερμική αγωγιμότητα του αλουμινίου προσφέρει μεγάλη απόδοση ακόμα και με θερμοκρασία νερού προσαγωγής στους 50°C. Η ιδιότητα αυτή τα καθιστά ιδανικά για χρήση σε συστήματα όπου το σύστημα καύσης θα ρυθμιστεί σε χαμηλή θερμοκρασία (π.χ. αντλίες θερμότητας). Αντίστοιχα, μειώνοντας την θερμοκρασία λειτουργίας του καυστήρα (από 80°C στους 50-65°C) εξοικονομείται σημαντική ενέργεια και ελαχιστοποιούνται οι απώλειες του λέβητα, κατά 1/4.  Επίσης, το αλουμίνιο έχει την ικανότητα να μην αλλοιώνεται από τις εξωτερικές συνθήκες ή το πέρασμα του χρόνου και άρα να μην τρυπάει, καθιστώντας τα θερμαντικά σώματα αυτού του τύπου επιλογή που μπορεί να κρατήσει για πάντα. Όπως και τα κλασικά σώματα καλοριφέρ, συνδέονται με όλες τις τεχνολογίες θέρμανσης. Ίσως, αρνητικό σημείο να είναι η σχετικά υψηλότερη τιμή αγοράς. 
 
Κλασικά σώματα με φέτες
Είναι τα σώματα που κυριάρχησαν τα προηγούμενα χρόνια στην κεντρική θέρμανση με χρήση πετρελαίου. Θερμαίνουν  κατά 70-80% με μεταφορά και κατά 20% με ακτινοβολία. Γεγονός είναι ότι, επειδή διαθέτουν μεγάλη χωρητικότητα σε νερό, αργούν ιδιαίτερα να ζεσταθούν, το ίδιο όμως συμβαίνει και όταν σβήνουμε τη θέρμανση, αργούν δηλαδή και να κρυώσουν. Ένα αρνητικό στοιχείο τους είναι ότι το σίδερο σκουριάζει εύκολα σε συνθήκες υγρασίας, καταστρέφοντας ουσιαστικά το σώμα του καλοριφέρ. Το θετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι συνδυάζονται με όλες τις παραπάνω τεχνολογίες θέρμανσης.
 
Πάνελ
Θα λέγαμε ότι τα πάνελ έχουν «εκτοπίσει» τα άλλα είδη θερμαντικών σωμάτων, λόγω των πολλών συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων. Έχουν ωραία και κομψή εμφάνιση, υπάρχει ποικιλία διαστάσεων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σπιτιού, έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αντοχή στον χρόνο, ενώ το κόστος αγοράς τους κρίνεται αρκετά χαμηλό σε σχέση με τα προτερήματά τους. Και αυτά συνδέονται με όλους τους τρόπους θέρμανσης που αναφέρονται στην εισαγωγή.
 
Fan - Coil Unit
Βασικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τα κλασικά θερμαντικά σώματα είναι η μεγάλη θερμική  τους απόδοση, που οφείλεται στην εξαναγκασμένη κυκλοφορία του αέρα μέσα από το στοιχείο. Επιπλέον, λειτουργούν τόσο με ζεστό νερό για τη θέρμανση, όσο και με κρύο για την ψύξη του χώρου. Το μόνο θέμα μπορεί να είναι ο θόρυβος (αν και ανεπαίσθητος, αν η ποιότητα του fan coil είναι καλή) που δημιουργεί ο αέρας, αλλά και η ανάγκη συντήρησής τους, με τον τακτικό καθαρισμό του φίλτρου των μονάδων. Θεωρούνται ιδανικά για σύνδεση με αντλία θερμότητας.
 
Ενδοδαπέδια θέρμανση
Ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης λειτουργεί με τους ίδιους «κανόνες» που χρησιμοποιεί οποιοδήποτε άλλο συμβατικό σύστημα, απλώς αποδέκτες του ζεστού νερού δεν είναι τα σώματα καλοριφέρ αλλά οι σωληνώσεις στο δάπεδο. Το νερό προσαγωγής που χρειάζεται ένα τέτοιο σύστημα είναι σε αρκετά χαμηλότερη θερμοκρασία, πράγμα που σημαίνει μεγάλη εξοικονόμηση. Το μόνο αρνητικό της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι το σχετικά υψηλότερο αρχικό κόστος, το οποίο όμως ισορροπείται από τον μικρό χρόνο απόσβεσης, ιδίως σε περιπτώσεις μεγάλης κατανάλωσης. Ειδικά για ένα καινούργιο σπίτι, η εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης σε συνδυασμό με αντλία θερμότητας αποτελεί μια εξαιρετική σύγχρονη λύση εξοικονόμησης.