Ηλιοθερμία & Γεωθερμία: Ενέργεια από τον ήλιο και τη γη

Ηλιοθερμία & Γεωθερμία: Ενέργεια από τον ήλιο και τη γη

Ηλιοθερμία & Γεωθερμία: Ενέργεια από τον ήλιο και τη γη

  • Ηλιοθερμία & Γεωθερμία: Ενέργεια από τον ήλιο και τη γη
  • Ηλιοθερμία & Γεωθερμία: Ενέργεια από τον ήλιο και τη γη
  • Ηλιοθερμία & Γεωθερμία: Ενέργεια από τον ήλιο και τη γη

Ηλιοθερμία & Γεωθερμία: Ενέργεια από τον ήλιο και τη γη

6.384 επισκέψεις στο άρθρο (16/05/2024)
Σχολιάστε

- Η εγκατάσταση τέτοιου συστήματος μειώνει σημαντικά τα έξοδα ψύξης-θέρμανσης
- Σε μία κατοικία προσφέρει ζεστό νερό χρήσης με απόλυτη οικονομία
- Ιδανικοί για την ηλιακή υποβοήθηση οι λέβητες συμπυκνώσεως αερίου ή πετρελαίου
- Εκμετάλλευση της ενέργειας του υπεδάφους μέσω γεωθερμικού συστήματος

CALPAK Α.Ε.
ΜΑΛΤΕΖΟΣ

Η μέθοδος της ηλιοθερμίας

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης για τη χώρα μας είναι η ηλιοθερμία, μέσω της οποίας αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια για να θερμαίνουμε κάποιον χώρο το χειμώνα με το ηλιοθερμικό σύστημα (σύνδεση ηλιακού με καλοριφέρ) ή για την παροχή ζεστού νερού χρήσης. Ειδικά για τη χώρα μας, όπου το φως του ηλίου βρίσκεται σε αφθονία καθΆόλη τη διάρκεια του έτους, η εν λόγω εφαρμογή φαντάζει σαν ιδανική λύση, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον.

Ένα ηλιοθερμικό σύστημα αποτελείται από τους ηλιακούς συλλέκτες, ένα ή περισσότερα θερμοδοχεία και τα επιμέρους συστήματα, όπως είναι ο ηλιακός σταθμός με τον κυκλοφορητή και τον ελεγκτή του και ενδεχομένως το σταθμό παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Για να είναι ολοκληρωμένη η εγκατάσταση, πρέπει να συμπληρώνεται και με ένα σύστημα θέρμανσης που θα καλύπτει τις ανάγκες σε θερμότητα, όταν η αποθηκευμένη ενέργεια του θερμοδοχείου δεν επαρκεί.

Δείτε επίσης: Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πώς τον συντηρείς για καλή απόδοση και προστασία


Ιδανικό σύστημα θέρμανσης για την ηλιακή υποβοήθηση θεωρούνται οι λέβητες συμπυκνώσεως αερίου ή πετρελαίου ή, εναλλακτικά, η χρήση αντλιών θερμότητας αέρος/νερού. Στα θετικά της ηλιοθερμίας περιλαμβάνεται το χαμηλό κόστος συντήρησης και το επεκτάσιμο μέγεθος της εγκατάστασης ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, οι οποίες καθορίζουν και το συνολικό κόστος του συστήματος. Το κυριότερο μειονέκτημα, δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι δεν πρόκειται για την κύρια πηγή, αλλά για έναν τρόπο υποβοήθησης της θέρμανσης, ο οποίος μάλιστα έχει αυξημένο αρχικό κόστος και σχετικά μεγάλο χρόνο απόσβεσης.

Η μέθοδος της γεωθερμίας

Μία εναλλακτική πρόταση ψύξης και θέρμανσης αποτελεί και η γεωθερμία, προσφέροντας εξοικονόμηση σε συνδυασμό με ποιοτική θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό χρήσης. Το γεωθερμικό σύστημα έχει ως βασικό άξονα λειτουργίας την εκμετάλλευση της ενέργειας του υπεδάφους, η οποία διατηρείται σταθερή όλο το χρόνο. Έτσι, η θέρμανση του κτιρίου επιτυγχάνεται μέσω της απορρόφησης της θερμότητας του υπεδάφους και της μεταφοράς της στο εσωτερικό του κτιρίου. Το ανάποδο συμβαίνει στην περίπτωση της ψύξης. 

Η αντικατάσταση ενός συμβατικού συστήματος θέρμανσης σε ένα υφιστάμενο κτίριο, είναι εφικτή, όταν στο εσωτερικό του σπιτιού είναι ήδη εγκατεστημένη ενδοδαπέδια θέρμανση ή μονάδες εξαναγκασμένης ανακυκλοφορίας αέρα [fan coil units]. Καταργείται, λοιπόν, η υφιστάμενη συμβατική πηγή ενέργειας και τοποθετείται μια γεωθερμική αντλία θερμότητας αντίστοιχης ισχύος.

Πιο συχνά όμως συναντάμε συνδυασμό ενός συμβατικού λέβητα πετρελαίου με κλασικά σώματα καλοριφέρ. Τότε ο μόνος τρόπος να συνδυαστεί το γεωθερμικό σύστημα με ένα δίκτυο καλοριφέρ χωρίς επεμβάσεις στο εσωτερικό δίκτυο, είναι να είναι συνδεδεμένα παράλληλα, δηλαδή να καταλήγουν σε συλλέκτη με ξεχωριστές σωληνώσεις. Όταν, όμως, τα σώματα είναι συνδεδεμένα σε σειρά, χρειάζονται επεμβάσεις που ίσως καθιστούν ασύμφορη οικονομικά την εφαρμογή.

Το ποσοστό της εξοικονόμησης που επιτυγχάνεται κατά τη λειτουργία ενός γεωθερμικού συστήματος αγγίζει το 55% στη λειτουργία θέρμανσης και το 45% στη λειτουργία ψύξης προσφέροντας σχετικά σύντομη απόσβεση. 

 
 

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ ΑΕ
ΛΑΤΟ ΑΒΕΕ
ΡΟΥΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. - ROUTIS KLIMATISMOS