Τι προσφέρουν οι πράσινοι λέβητες

Τι προσφέρουν οι πράσινοι λέβητες

24.225 επισκέψεις στο άρθρο

Μια πληθώρα από επιλογές εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης θα βρείτε στην ελληνική αγορά, καθώς τόσο τα οικονομικά δεδομένα όσο και η ενεργειακή κρίση, έχουν «στρέψει» τους καταναλωτές σε φθηνότερες επιλογές.

Οι λέβητες πετρελαίου έχουν μείνει… αδρανείς τα τελευταία χρόνια στη χώρα, καθώς η τιμή του συγκεκριμένου καυσίμου έχει φθάσει σε «ύψη» ακατάλληλα για τον Έλληνα καταναλωτή. 
Ως εκ τούτου, αρκετός κόσμος έχει υιοθετήσει νέους οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης, με τις επιλογές να είναι πολλές και ειδικά σε λέβητες, όπου υπάρχει μία μεγάλη γκάμα από λέβητες pellet, φυσικού αερίου και ξύλου, με υψηλή απόδοση, σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία.
 
Λέβητες pellet ξύλου

Kοινοποίησέ το »

Η παραγωγή του pellet προκύπτει από την επεξεργασία ξύλου ή και φυτών όπως το καλαμπόκι, και η καύση του έχει σαν αποτέλεσμα την έκλυση λιγότερων ρύπων (διοξείδιο του άνθρακα), σε σχέση με τα συστήματα που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο σαν καύσιμη ύλη. Σε γενικές γραμμές, τα pellet έχουν τυποποιημένες διαστάσεις, ώστε να χρησιμοποιούνται εύκολα και διατίθενται σε συσκευασίες των 15 κιλών ή ακόμη και χύμα (επίσης διατίθενται και σε μπρικέτες των 10 με 15 κιλών που είναι στην ουσία κάτι σαν κούτσουρο ξύλου). Το συγκεκριμένο προϊόν προσφέρει ιδιαίτερα υψηλή απόδοση, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε ειδικούς καυστήρες. Από θερμοδυναμικής πλευράς, για ενέργεια που παράγεται από την καύση 1 λίτρου πετρελαίου, θα πρέπει να καταναλωθούν περίπου 2 κιλά pellets.
Όσον αφορά στους λέβητες pellet, αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν με τα θερμαντικά σώματα που διαθέτουμε ήδη, χωρίς την υποστήριξη κάποιου άλλου μέσου (πχ. λέβητας φυσικού αερίου ή πετρελαίου). Όσον αφορά στην απόδοσή τους, αυτή ξεπερνά το 90%, ενώ η χρήση τους προϋποθέτει την αλλαγή του υπάρχοντος καυστήρα και την τοποθέτηση χώρου αποθήκευσης για το pellet. 
Μια εγκατάσταση συστήματος καύσης pellet για κεντρική θέρμανση, αποτελείται από τα παρακάτω μέρη:
l Λέβητας Πέλετ και καυστήρας
l Αποθήκη καύσιμης ύλης
l Σύστημα τροφοδοσίας
l Κεντρικός ρυθμιστικός μηχανισμός
l Εάν απαιτείται, σύστημα παραγωγής ζεστό νερού θέρμανσης
Η χρήση λέβητα pellet ξύλου απαιτεί τον καθαρισμό του ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία εξαρτώνται από τις ώρες χρήσης, αλλά και την ποιότητα του πέλετ που χρησιμοποιείται. 
Σε γενικές γραμμές, το διάστημα καθαρισμού μπορεί να κυμαίνεται από 2 ημέρες έως και ένα μήνα. Ωστόσο, η συντήρησή του γίνεται σχεδόν όπως σε έναν λέβητα πετρελαίου, δηλαδή οπωσδήποτε μια φορά το χρόνο. Όσον αφορά στην αυτονομία του συστήματος, αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες μας, τη χωρητικότητα της δεξαμενής αλλά και την ποιότητα της καύσιμης ύλης (ενδεικτική αυτονομία περίπου 1-3 μέρες).
 
Επιλογή λέβητα
Για την ορθή επιλογή ενός λέβητα, θα πρέπει κανείς να γνωρίζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, όπως είναι η ονομαστική απόδοση, η ισχύς, η απόδοση, ο θάλαμος φόρτωσης για αυτονομία (σιλό) και η εγγύηση με τα after sales που παρέχονται, με την αγορά του.
Η ισχύς του λέβητα εξαρτάται από το χώρο που σκοπεύει κανείς να θερμάνει, με ένα σπίτι 80 τ.μ. -παράδειγμα- να απαιτεί λέβητα πέλετ ισχύος 10 kW. Πρακτικά, ο καταναλωτής μπορεί να υπολογίσει ότι, για κάθε τετραγωνικό μέτρο απαιτείται ισχύς 0,125 kW. Επίσης, για τη μεγιστοποίηση των οφελών από την εγκατάσταση λέβητα pellet, θα πρέπει να συγκριθούν με προϊόντα ίδιας απόδοσης. Αν για παράδειγμα κάποιος διαθέτει αυτή τη στιγμή λέβητα πετρελαίου απόδοσης 90% , τότε κρίνεται σκόπιμο να εγκαταστήσετε ίδιας απόδοσης λέβητα pellet. Στην περίπτωση που εγκαταστήσετε λέβητα pellet μεγαλύτερης απόδοσης, τότε θα επιτευχθεί μεγαλύτερη εξοικονόμηση και γρηγορότερη απόσβεση των χρημάτων που δαπανήθηκαν (σε αντίθετη περίπτωση, με εγκατάσταση λέβητα μικρότερης απόδοσης από εκείνον που ήδη υπάρχει, η εξοικονόμηση θα είναι σαφώς μικρότερη). Τέλος, επειδή τις περισσότερες φορές η ισχύς στους λέβητες αναφέρεται σε Kcal/h (θερμίδες), για τον υπολογισμό των kW που αντιστοιχούν στο κάθε νούμερο, αυτό πρέπει να πολλαπλασιαστεί με το συντελεστή 0,001163. Δηλαδή, ένας λέβητας ισχύος 20.000 Kcal/h αντιστοιχεί σε 23 kW (20.000 X 0,001163= 23 κW).
 
Λέβητες Ξύλου
Η αξία του ξύλου ως μια εναλλακτική επιλογή θέρμανσης είναι μεγάλη, καθώς η συνεχής «αναπαραγωγή» του το μετατρέπει σε μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που μπορεί να αποτελέσει πραγματική λύση έναντι των συμβατικών πηγών ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η τεχνολογία γύρω από τους ξυλολέβητες δε, έχει αναπτυχθεί πλέον σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί τη βέλτιστη λειτουργία και τη μακροζωία της κάθε συσκευής. Οι σημερινοί ξυλολέβητες είναι φτιαγμένοι από ατσάλι ή χυτοσίδηρο και η εστία καύσης τους, από υλικά που φροντίζουν για την -όσο το δυνατό- μικρότερη απώλεια ενέργειας, ενώ η λειτουργία του έχει να κάνει με την πυρόλυση του ξύλου (αντίστροφη καύση) στον κάτω θάλαμο (φλογοθάλαμο), όπου οδηγείται η φλόγα με βεβιασμένη κίνηση του αέρα, που την προκαλεί ο ανεμιστήρας αναρρόφησης. 
Το άναμμα του λέβητα γίνεται χειροκίνητα, αρχικά με τη χρήση λεπτών ξύλων και προσαναμμάτων και στη συνέχεια με την προσθήκη μεγαλύτερων ξύλων μέχρι να υπάρξει μια σταθερή φωτιά. Κατόπιν μπορεί ο καθένας να γεμίσει τον θάλαμο καύσης με όσα ξύλα επιθυμεί και να κλείσει την πόρτα. 
Στον μηχανικά ρυθμιζόμενο ξυλολέβητα, για να γίνεται η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του, υπάρχει μια ειδική βαλβίδα, η οποία και ανοιγοκλείνει το πορτάκι που υπάρχει στο κάτω μέρος του λέβητα, ώστε στους 75-80°C το άνοιγμα αέρα να είναι τελείως κλειστό και στους 65°C να είναι εντελώς ανοιχτό.  
 
Λέβητες φυσικού αερίου
Η επιλογή του φυσικού αερίου για τη θέρμανση μιας κατοικίας είναι μία από τις πλέον διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια, καθώς παράγει μεγάλες ποσότητες θερμότητες με δυσανάλογη κατανάλωση. 
Πρόκειται δε για τη μορφή ενέργειας με την πιο χαμηλή αναλογία σε άνθρακα και την πιο υψηλή αναλογία σε υδρογόνο, από όλες τις ορυκτές πηγές, γεγονός που της επιτρέπει μέσω της καύσης της να παράγει περίπου 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με το πετρέλαιο.
Οι λέβητες φυσικού αερίου διατίθενται σε διαφορετικούς τύπους και μοντέλα ως επιτοίχιες ή επιδαπέδιες μονάδες, συμβατικές ή συμπύκνωσης, για διαμερίσματα, μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, ενώ η εγκατάστασή τους προσφέρει σε κάθε καταναλωτή μία σειρά από σημαντικά οφέλη, όπως:
- Εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς η χρησιμοποίηση φυσικού αερίου σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του βαθμού απόδοσης παραγωγής ηλεκτρισμού σε 52-55% έναντι 35-40% των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών. 
- Προστασία του περιβάλλοντος, αφού τα μεγέθη των εκπεμπόμενων ρύπων του είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, ενώ η βελτίωση του βαθμού απόδοσης μειώνει τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και συνεπώς περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση.
 
Συμβατικοί και λέβητες συμπύκνωσης
Οι λέβητες φυσικού αερίου και υγραερίου διακρίνονται στους συμβατικούς λέβητες και τους λέβητες συμπύκνωσης. Οι πρώτοι αποτελούν τη βασική μορφή λεβήτων, ενώ οι δεύτεροι είναι στην ουσία η νέα γενιά υψηλότερης τεχνολογίας. 
Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός πως ο λέβητας συμπύκνωσης εκμεταλλεύεται και τη θερμότητα των καυσαερίων, μέρος της οποίας ανακτάται μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου εναλλάκτη, στον οποίο πραγματοποιείται η ψύξη και συμπύκνωση των καυσαερίων. 
Ως αποτέλεσμα, προσφέρει βαθμό απόδοσης έως 108%, μέσω και του -ηλεκτρονικά ελεγχόμενου και μεταβαλλόμενων στροφών- ανεμιστήρα του, ο οποίος εγγυάται πάντα τέλεια καύση, αλλά και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία μπορεί να φθάσει ακόμη και το 35% σε σχέση με τους συμβατικούς λέβητες. 
Παράλληλα, ξεχωρίζουν και για τον εξαιρετικά χαμηλό θόρυβό τους και την άοσμη λειτουργία τους.
 
Επιδαπέδιοι λέβητες
Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των επιδαπέδιων λεβήτων φυσικού αερίου είναι η ιδιαίτερα εύκολη εγκατάστασή τους και η ελάχιστη συντήρηση που απαιτούν, καθώς και το γεγονός πως εφαρμόζονται σε όλα τα είδη των κτιριακών εγκαταστάσεων. 
Διατίθενται δε, τόσο σε συμβατική μορφή, όσο και σε συμπύκνωσης.
 
Επιτοίχιοι λέβητες
Οι ατομικοί επιτοίχιοι λέβητες φυσικού αερίου μπορούν να εγκατασταθούν σε κάθε παλιά πολυκατοικία με σύστημα κεντρικής θέρμανσης, είτε διαθέτει αυτονομία είτε όχι, σε κάθε νέα πολυκατοικία, αλλά και σε μονοκατοικίες. 
Η συγκεκριμένη επιλογή θέρμανσης προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τους συμβατικούς λέβητες-καυστήρες και ανεξαρτησία από τα έξοδα παγίου κεντρικής θέρμανσης της λειτουργία της, ενώ διαθέτει τη δυνατότητα με το ίδιο δίκτυο αέριου του επιτοίχιου λέβητα να  υπάρχει και γραμμή σύνδεσης κουζίνας αερίου. Είναι δε μία ιδανική επιλογή, όταν δεν υπάρχει -ελεύθερος- χώρος για κάποιο λεβητοστάσιο.  
 
Λέβητες υποβοήθησης
Σχεδόν στο σύνολό τους οι λέβητες μπορούν να λειτουργήσουν καις ως συστήματα υποβοήθησης σε ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι και δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν από μόνοι τους τις πλήρεις ανάγκες θέρμανσης μιας κατοικίας. Σε μία τέτοια περίπτωση, το κύκλωμα θέρμανσης περιλαμβάνει μία τρίοδη βάνα ανάμειξης με κινητήρα και ηλεκτρονική συσκευή για αντιστάθμιση της εξωτερικής θερμοκρασίας, με τη βοηθητική πηγή ενέργειας, τον λέβητα δηλαδή, να ενεργοποιείται μόνο όταν δεν επαρκεί η παρεχόμενη ηλιακή ενέργεια.
 
Σύγκριση λεβήτων θέρμανσης
Για να υπάρχει μία καλύτερη εικόνα γύρω από την κατανάλωση και τα κόστη των διαφορετικών λεβήτων θέρμανσης, παρουσιάζεται το εξής παράδειγμα μιας κατοικίας 150 τετραγωνικών μέτρων στα Βόρεια Προάστια. 
Το παράδειγμα αφορά σε κεντρικά συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν για 6 ώρες περίπου την ημέρα κατά μέσο όρο (δηλαδή τις ζεστές ημέρες μπορεί να λειτουργήσει λιγότερες ώρες και τις ψυχρές αντίστοιχα, για περισσότερο χρονικό διάστημα). Φυσικά, οι διαφορές που προκύπτουν «ευνοούν» λύσεις όπως οι λέβητες ξύλου και πέλετ που εμφανίζουν τα μικρότερα κόστη χρήσης. Επίσης, παρατηρούνται θεαματικές διαφορές μεταξύ περιπτώσεων καλά μονωμένων κατοικιών και μη, αφού στην περίπτωση ενεργειακής θωράκισης κατοικίας προκύπτει μείωση σε ενεργειακές ανάγκες, ακόμη και κατά 6.800 kWh ετησίως. 
 
ΔΕΔΟΜΕΝΑ
- Τύπος κατοικίας: Μονοκατοικία 150 τ.μ.
- Τόπος εγκατάστασης: Αττική, Βόρεια Προάστια
- Ποιότητα μόνωσης: Ανεπαρκής (Ταράτσα και τοιχία χωρίς μόνωση)
- Θερμικές απώλειες κατοικίας: 21.000 W
- Απαιτούμενη ενέργεια για τη θέρμανση της κατοικίας: 22.680 kWh
- Ημέρες λειτουργίας θέρμανσης (ετησίως): 180 (6 μήνες ΟΚΤ-ΜΑΡ) 
 
ΔΕΔΟΜΕΝΑ
- Τύπος κατοικίας: Μονοκατοικία 150 τ.μ.
- Τόπος εγκατάστασης: Αττική βόρεια προάστια
- Ποιότητα μόνωσης: Καλή (Ταράτσα και τοιχία με επεμβάσεις θερμομόνωσης)
- Θερμικές απώλειες κατοικίας: 14.700 W
- Απαιτούμενη ενέργεια για τη θέρμανση της κατοικίας: 15.876 kWh
- Ημέρες λειτουργίας θέρμανσης (ετησίως): 180 (6 μήνες ΟΚΤ-ΜΑΡ) 
 

Kοινοποίησέ το »