Η δύναμη του ήλιου σας... δίνει λεφτά και το χειμώνα! Στην Ελλάδα, το κλίμα είναι ιδανικό για χρήση ηλιοθερμικών συστημάτων.

Η δύναμη του ήλιου σας... δίνει λεφτά και το χειμώνα! Στην Ελλάδα, το κλίμα είναι ιδανικό για χρήση ηλιοθερμικών συστημάτων.

Καταργήστε τα έξοδά σας με συστήματα ηλιοθερμίας

39809 επισκέψεις στο άρθρο (30/09/2023)

Ηλιοθερμικά συστήματα: Τα συνδυάζετε με όλα τα συστήματα θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης. Καλύπτουν το 40-60% του συνολικού θερμικού φορτίου για θέρμανση & ζεστό νερό. Έχετε 50% έως 100% λιγότερα έξοδα για πετρέλαιο. Με λίγα έξοδα συντήρησης και γρήγορη απόσβεση της επένδυσης.

ELITH
MAXKONNIC TECH LTD - ROINTE

Σε όλη τη Μεσόγειο, οι τιμές της ηλιακής ακτινοβολίας ευνοούν τη χρήση των ηλιακών συστημάτων κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, το κλίμα είναι ιδανικό για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις!

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »

Η ηλιοθερμία αποτελεί έναν από τους πιο οικονομικούς και «πράσινους» τρόπους θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού. Ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα με ηλιοφάνεια σχεδόν όλο το χρόνο, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα από τα έξοδα του σπιτιού ακόμα και το χειμώνα! Η ενεργειακή κρίση, την καθιστά ως μία από τις πιο οικονομικές, αποδοτικές και μόνιμες λύσεις.

Από τα ηλιοθερμικά συστήματα κερδίζετε χρήματα όλο το χρόνο!
  • Συνδυάζονται με συστήματα θέρμανσης & ζεστού νερού χρήσης
  • Καλύπτουν 40-60% του συνολικού θερμικού φορτίου για θέρμανση & ζεστό νερό
  • 50% ως 100% λιγότερα έξοδα για πετρέλαιο, ανάλογα με την περιοχή σου
  • Λίγα έξοδα συντήρησης, γρήγορη απόσβεση της επένδυσης
Στη βόρεια Ευρώπη εκμεταλλεύονται τον ήλιο που δεν βλέπουν, στην Ελλάδα;
Η ηλιοθερμία είναι μια μέθοδος κατά την οποία αξιοποιείται η ηλιακή ενέργεια, παράγοντας ζεστό νερό χρήσης και καλύπτοντας μέρος των απαιτήσεων θέρμανσης των κτιρίων. Η μέθοδος εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε χώρες της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ηλιακών συστημάτων που εγκαθίστανται στη Γερμανία και την Αυστρία -χώρες με μικρή ηλιοφάνεια και μεγάλες ανάγκες θέρμανσης- είναι συνδυασμένα συστήματα θέρμανσης χώρου και νερού χρήσης.

Τα τελευταία χρόνια με τη μεγάλη αύξηση των τιμών των καυσίμων, καθώς και με τη καθιέρωση του Κανονισμού Ενεργειακής Αποδοτικότητας των Κτιρίων, η ανάγκη εξοικονόμησης και μείωσης της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, έχει αρχίσει να γίνεται συνειδητή από όλο και περισσότερο κόσμο.

Τι κερδίζω από τα ηλιοθερμικά συστήματα στην υφιστάμενη θέρμανση;
Ο βαθμός συνεισφοράς των ηλιοθερμικών και κατ επέκταση μείωσης της χρήσης καυσίμων, εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, το υψόμετρο, τη γεωγραφική θέση, το μέγεθος της εγκατάστασης και άλλους παράγοντες.

Ανάλογα με το τοπικό κλίμα και τη θέση του κτηρίου, το ηλιακό πάνελ δύναται να αιχμαλωτίσει περισσότερη ή λιγότερη ενέργεια. Ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης, τα ηλιοθερμικά καλύπτουν από πολύ μικρό, έως και ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των ετήσιων αναγκών θέρμανσης. Η ιδανική σχέση κόστους - απόδοσης είναι η επίτευξη μιας κάλυψης της τάξης του 40-60% του συνολικού θερμικού φορτίου (ΖΝΧ και ΘΧ).

Παράδειγμα
Ένα ηλιοθερμικό σύστημα εφαρμοσμένο και συνδυασμένο με θέρμανση δαπέδου στην Κρήτη, θα μπορεί να αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου τα θερμικά φορτία μηδενίζοντας τη χρήση πετρελαίου. Το ποσοστό συνεισφοράς θα είναι σαφώς μικρότερο σε αντίστοιχη περιοχή της Μακεδονίας, όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι μειωμένη, σίγουρα όμως θα ξεπερνά το 50%, μείωση που είναι πολύ σημαντική για τις καταναλώσεις καυσίμων και την καθημερινή οικονομία.

Όγκος και επιφάνεια εγκατάστασης
Για την επίτευξη της κάλυψης του 40%-60% του θερμικού φορτίου, με βάση τη μέση ηλιοφάνεια στην Ελλάδα και τη μέση απαιτούμενη ενέργεια θέρμανσης των κτιρίων, η επιφάνεια των συλλεκτών ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 20% της επιφάνειας του θερμαινόμενου χώρου, ενώ ο απαιτούμενος όγκος αποθήκευσης είναι περίπου δεκαπλάσιος, υπολογισμένος σε λίτρα.

Για μία οικία δηλαδή 100 τ.μ., απαιτούνται 20 τ.μ. επίπεδων συλλεκτών και 1000 λίτρα δοχείων αποθήκευσης ζεστού νερού (περίπου 200 λίτρα για το ζεστό νερό χρήσης και 800 λίτρα για το νερό θέρμανσης). Σε περίπτωση δώματος, η απαιτούμενη διαθέσιμη επιφάνεια θα πρέπει να είναι περίπου 1,5 φορά της επιφάνειας των συλλεκτών, δηλαδή περίπου 30 τ.μ., ενώ για την εγκατάσταση των δοχείων αποθήκευσης απαιτούνται περίπου 3-4 τ.μ..

Πλεονεκτήματα της ηλιοθερμίας
1. Εξοικονόμηση καυσίμου
2. Γρήγορη απόσβεση της επένδυσης
3. Μειωμένη συντήρηση
4. Μείωση ρύπων
5. Αισθητικό αποτέλεσμα
6. Δεν καταργείται το υπάρχον σύστημα θέρμανσης
7. Πολύ μικρές επεμβάσεις στις υφιστάμενες κατοικίες

Δεν τελειώσαμε, έχει και άλλα!
Ένα ακόμα πλεονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι ότι το μέγεθός του (και κατά συνέπεια το κόστος του) μπορεί να είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του χρήστη και να μεταβάλλεται εύκολα.

Για παράδειγμα, μπορεί να τοποθετηθεί αρχικά ένα σύστημα που να αναλαμβάνει κατά 30% το φορτίο της θέρμανσης και μετά από ένα χρόνο να επεκταθεί, με τοποθέτηση επιπλέον ηλιακών συλλεκτών, έτσι ώστε να καλύπτει το 60% της θέρμανσης.

Ιδιαίτερα σε περίπτωση εγκατάστασης ηλιοθερμικών σε νεοανεγειρόμενο κτήριο, η εξοικονόμηση χρημάτων είναι μεγαλύτερη:
Επειδή ένα ποσοστό της θερμικής ισχύος που χρειάζεται το αναλαμβάνει το ηλιοθερμικό σύστημα, το μέγεθος του συμβατικού εξοπλισμού (λέβητας και καυστήρας) που απαιτείται να εγκατασταθεί είναι μικρότερο. Ένα μέρος δηλαδή των χρημάτων που επενδύονται για την ηλιοθερμία, εξοικονομούνται από την πρώτη μέρα, κατά την αγορά του βασικού εξοπλισμού.

Για παράδειγμα, μπορεί να προτιμηθεί η αγορά λέβητα ισχύος 20ΚW αντί για 50ΚW, εάν κατά την αρχική εγκατάσταση (νεοανεγειρόμενη οικοδομή) εγκατασταθεί και ηλιοθερμικό σύστημα με συμμετοχή 60%.

Συμπέρασμα

Αυτό που γίνεται αμέσως αντιληπτό είναι ότι πρόκειται για μία επένδυση, η οποία θα σας δικαιώσει από την πρώτη στιγμή και για τα επόμενα χρόνια. Δεν χρειάζονται πολλά επιχειρήματα. Τα ηλιοθερμικά συστήματα τα προτιμούν χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης που βλέπουν ήλιο λίγες μέρες μέσα στη χρονιά. Δεν θα τα προτιμήσουμε στην Ελλάδα, με τον ήλιο να προσφέρεται απλόχερα;

Ακολουθήστε το 4green στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο 4green.gr
THERMOVENT HELLAS A.E.