Ρεύμα στο Σπίτι: Τα 5 φθηνότερα τιμολόγια του μήνα

Ρεύμα στο Σπίτι: Τα 5 φθηνότερα τιμολόγια του μήνα

43.159 επισκέψεις στο άρθρο (22/01/2024)
Σχολιάστε

- Τα πράσινα είναι τα φθηνότερα τιμολόγια του μήνα, για οικιακό ρεύμα
- Η ΔΕΗ έχει το φθηνότερο τιμολόγιο από όλα (0,136 ευρώ την κιλοβατώρα)
- Χρειάζεται προσοχή στους «κράχτες -παγίδες» των εκπτώσεων
- Όσοι επιλέξουν μπλε κρατάνε σταθερή τιμή 12 μήνες
- Για τα κίτρινα θα ξέρουμε τις τιμές των παρόχων, στο τέλος κάθε μήνα

Τα πράσινα είναι τα φθηνότερα τιμολόγια του μήνα, για οικιακό ρεύμα

Με την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των πράσινων και μπλε τιμολογίων (αλλά και τις πρώτες ανακοινώσεις για τα κίτρινα τιμολόγια), το τοπίο της αγοράς για τον πρώτο μήνα του χρόνου διαμορφώνεται με τα πράσινα τιμολόγια των παρόχων να αποτελούν την φθηνότερη επιλογή για τους καταναλωτές. Οι τιμές «παίζουν» από 13,63 σεντς (το πιο φθηνό) μέχρι 17,06 σεντς, το πιο ακριβό. Υπενθυμίζουμε πως η τιμή των πράσινων τιμολογίων ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα και παραμένει σταθερή για τον συγκεκριμένο μήνα (π.χ.για τον Ιανουάριο), τα μπλε τιμολόγια έχουν σταθερή τιμή για έναν χρόνο χωρίς αναπροσαρμογή κατά τη διάρκεια του συμβολαίου, ενώ τα κίτρινα ακολουθούν τις διακυμάνσεις των αγορών (τιμών χονδρικής του ρεύματος).

Η ΔΕΗ έχει το φθηνότερο τιμολόγιο από όλα (0,136 ευρώτην κιλοβατώρα)

Την πεντάδα των πιο φθηνών τιμολογίων (σε σύγκριση όλων των προτάσεων της αγοράς σε «πράσινα» και «μπλέ» τιμολόγια) απαρτίζουν 5 τιμολόγια πράσινου χρώματος. Πιο συγκεκριμένα το φθηνότερο τιμολόγιο είναι το πράσινο της ΔΕΗ (Γ1-Γ1Ν Οικιακό) στα 13,635 σεντς, ενώ  στη δεύτερη θέση ακολουθεί της Ελινόιλ (HomeGreen) στα 14,038 και στην τρίτη της ΗΡΩΝ (BasicHome) στα 14,052 ανά κιλοβατώρα.Το top 5 συμπληρώνουν τα πράσινα τιμολόγια της NRG με 14,12 και της Protergia (ValueSpecial) με 14,26 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Ειδικότερα, η ΔΕΗ, δίνει χρέωση 0,136 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, ενώ για τις επιπλέον κιλοβατώρες η χρέωση ανέρχεται στα 14,59 λεπτά. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΕΗ είναι η μόνη που διαθέτει και νυκτερινό τιμολόγιο, για όσους καταναλωτές το έχουν, στα 11,55 λεπτά. Η ΔΕΗ έχει την χαμηλότερη των τιμών που επικράτησαν όλο το προηγούμενο έτος που υπήρχε και η κρατική επιδότηση.

TOP 5  | Τιμών ΙΑΝ ΣΠΙΤΙ - Οικιακό ΤΙΜΗ  kWh ΤΙΜΗ  kWh ΠΑΓΙΟ  
ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΗ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ  (ευρώ/μήνα)
ΔΕΗ Γ1-Γ1Ν Οικιακό 0,146 0,136 € 5
ΕΛΙΝ  Home Green 0,140 0,140 € 5
ΗΡΩΝ  Basic Home 0,181 0,141 € 5
NRG Ειδικό Τιμολόγιο 0,216 0,141 € 5
PROTERGIA  Value Special 0,223 0,143 € 4
5 Πράσινα στα Top 5 - φθηνότερα τιμολόγια του μήνα για Οικιακό Ρεύμα
4 στους 5 παρόχους έχουν δώσει τιμή με έκπτωση για τον μήνα Ιανουάριο.

Χρειάζεται προσοχή στους «κράχτες -παγίδες» των εκπτώσεων

Οι καταναλωτές, ακόμη και αν επιλέξουν κάποιο από τα φθηνά πράσινα τιμολόγια, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς οι τιμές, οι οποίες έχουν καθοριστεί από τον εκάστοτε πάροχο, εμπεριέχουν εκπτώσεις. Που είναι όμως το πρόβλημα σε αυτό;  Το πρόβλημα είναι ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, μεγάλο μέρος αυτής της έκπτωσης εξαρτάται από προϋποθέσεις όπως η έγκαιρη πληρωμή ή η εξόφληση του λογαριασμού με πάγια εντολή. Με λίγα λόγια, εάν κάποιος αμελήσει να πληρώσει τον λογαριασμό στην ώρα του μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με έναν «φουσκωμένο» λογαριασμό έως και 50% ακριβότερο. Τέτοιες περιπτώσεις τιμολογίων είναι τα πράσινα οικιακά τιμολόγια του ΗΡΩΝ (BasicHome), της NRG και της Protergia (ValueSpecial), τα οποία έχουν χαμηλή τιμή λόγω έκπτωσης για τους συνεπείς καταναλωτές. Συνολικά οι 4 από τους 11 παρόχους διαθέτουν απευθείας την τελική τιμή τους, ενώ 7 από τους 11 διαθέτουν τελική τιμή έπειτα από  εκπτώσεις που έχουν κάνει ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Επιπλέον, όσοι επιλέξουν τα πράσινα τιμολόγια δεν θα πρέπει να επαναπαυτούν καθώς είναι πολύ πιθανό τον επόμενο μήνα (π.χ. Φεβρουάριο) οι τιμές αυτές να μεταβληθούν.
Σε αυτή την περίπτωση ο καταναλωτής ενδεχομένως να θέλει να αλλάξει πάροχο και να πάει σε κάποιον που προσφέρει καλύτερη τιμή ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζουμε πως στα πράσινα τιμολόγια δεν υπάρχει ποινή πρόωρης αποχώρησης (μπορείς να φύγεις και να πας σε άλλο πάροχοόποτε θες).

Όσοι επιλέξουν μπλε κρατάνε σταθερή τιμή 12 μήνες

Στα μπλε τιμολόγια έχει αναπτυχθεί έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων. Απευθύνονται στους καταναλωτές που θέλουν να αποφύγουν το ρίσκο της επιβάρυνσης από μια απρόβλεπτη άνοδο των τιμών χονδρικής, όμως αυτή η «προστασία» κοστίζει. Έτσι, τα μπλε τιμολόγια είναι περίπου 30% ακριβότερα από τα αντίστοιχα πράσινα, με το φθηνότερο μπλε τιμολόγιο να είναι εκείνο της Ελινόιλ (Poweron! Blue), στα 14,9 σεντς ανά κιλοβατώρα. Τέλος, αξίζει να σημειωθείότι σε αυτή την χρωματική κατηγορία τιμολογίων υπάρχει δέσμευση 12μηνης παραμονής με επιβολή πέναλτι για πρόωρο «σπάσιμο» του συμβολαίου.

Συνέχεια του άρθρου >>>