Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για το νυχτερινό ρεύμα

    Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για το νυχτερινό ρεύμα

    2.549 επισκέψεις στο άρθρο (19/02/2024)
    Σχολιάστε

    Το νυχτερινό ρεύμα έχει τη φήμη πως είναι φθηνότερο. Ποιες ώρες όμως θεωρούνται «νύχτα» και πως μπορεί να επωφεληθεί κάποιος από τη νυχτερινή χρέωση;

    Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
    Σχολίασέ το, στο Facebook »

    Aλλες οι νυχτερινές ώρες το χειμώνα, άλλες το καλοκαίρι

    Αρχικά, οι ώρες ισχύος του νυχτερινού τιμολογίου διαφέρουν ανάλογα με την περίοδο του έτους και τον τόπο κατοικίας. Ειδικότερα, το νυχτερινό τιμολόγιο για τη χειμερινή περίοδο ισχύει από 1 Νοεμβρίου 2023 έως 30 Απριλίου 2024 και τις ώρες:
    • 02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων με αυτήν νησιών.
    • 02:00-08:00 και 15:30-17:30, για τους πελάτες των μη διασυνδεμένων νησιών.
    Από την άλλη πλευρά, το νυχτερινό τιμολόγιο για τη θερινή περίοδο ξεκινά από 1 Μαΐου και τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου και οι ώρες που είναι σε ισχύ είναι από τις 23:00 έως και τις 07:00 το πρωί. Αυτούς τους μήνες ισχύει το ίδιο ωράριο για όλους του καταναλωτές, ανεξάρτητα δηλαδή από την περιοχή που διαμένουν.

    Χρειάζεσαι ειδικό μετρητή με χρονοχρέωση

    Για να έχει όμως κάποιος νυχτερινό ρεύμα θα πρέπει να διαθέτει και τον αντίστοιχο μετρητή με χρονοχρέωση. Ο μετρητής είναι διπλής εγγραφής για να μετράει ξεχωριστά την κατανάλωση με βάση το ημερήσιο και νυχτερινό τιμολόγιο και η εγκατάστασή του επιβαρύνει τον καταναλωτή (περίπου 34 ευρώ + ΦΠΑ). Η αίτηση για εγκατάσταση γίνεται είτε τηλεφωνικά, είτε ηλεκτρονικά και κατόπιν ο πάροχος, ο οποίος καθορίζει τις τιμές αλλά όχι το ωράριο, προχωρά σε ενεργοποίηση.
    Αν δεν ξέρεις αν έχεις νυχτερινό μετρητή, μπορείς απλώς να ρίξεις μια ματιά στον μετρητή σου. Πιθανότατα θα υπάρχουν δύο «κοντέρ», ένα με την ένδειξη Κ (που αντιστοιχεί στην ημερήσια κατανάλωση) και ένα άλλο την ένδειξη Μ (που αντιστοιχεί στην νυχτερινή κατανάλωση). Αν ο δείκτης με την ένδειξη Μ κινείται, τότε σημαίνει ότι η νυχτερινή χρέωση είναι ενεργοποιημένη. Επιπλέον, μπορείς να το διαπιστώσεις και μέσω του λογαριασμού ρεύματος που λαμβάνεις. Τα προγράμματα που εμπεριέχουν και νυχτερινό ρεύμα, αναγράφουν δίπλα στην ονομασία του προγράμματος ένα «Ν».

    Σελίδα 1Νυχτερινό ρεύμα σε σπίτι και επιχείρηση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
    Σελίδα 2Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για το νυχτερινό ρεύμα