Να αντικαταστήσω τον παλιό λέβητα αερίου με νέο;

Να αντικαταστήσω τον παλιό λέβητα αερίου με νέο;

Διαβάστηκε από 1178 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/1/2023

Οι ειδικοί μας καλούν να σκεφτούμε με το νου μας 10 χρόνια μπροστά. Τότε που ιδανικά θα παράγουμε περισσότερο και θα καίμε λιγότερο. Να γιατί αξίζει να κάνουμε έρευνα αγοράς όταν χαλάσει ο λέβητας αερίου, αντί να τρέξουμε να πάρουμε καινούριο.

ΑΓΗΝΩΡ Α.Ε. (TENORA ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗ)
ΘΕΡΜΟΓΚΑΖ

Είναι επείγον να αντικαταστήσετε άμεσα τον χαλασμένο λέβητα γιατί έχετε ανάγκη τα πολλαπλά οφέλη που σας προσφέρει. Η πρώτη σας σκέψη είναι να πάρετε έναν καινούριο. Όμως μην βιαστείτε να αποφασίσετε. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε κάποια βασικά πράγματα, ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα μακροπρόθεσμα.

Κοινοποίησέ το »

Πού αξίζει να επενδύσετε;

Η μέση διάρκεια ζωής ενός λέβητα αερίου είναι 10-15 χρόνια. Αν αρχίσει και κάνει περίεργους θορύβους, χάνει πίεση και τον έχετε μια δεκαετία και παραπάνω, ίσως η διάρκεια ζωής του τελειώνει. Η αντικατάσταση ενός gas boiler είναι κάτι σχετικά οικονομικό, εύκολο και γρήγορο. Ωστόσο, πρέπει να σκεφτείτε: σήμερα το φυσικό αέριο είναι μια πηγή ενέργειας από την οποία σε δέκα χρόνια θα έχουμε μερικώς απεξαρτηθεί. Αξίζει να επενδύσουμε πάλι σε αυτήν όταν οι «σειρήνες» φωνάζουν να αναζητήσουμε κάποια άλλη πηγή θέρμανσης;

Σκεφτείτε σαν prosumer

Οι ειδικοί που προωθούν το μοντέλο του prosumer, δηλαδή ενός καταναλωτή που περισσότερο παράγει παρά καταναλώνει, μας λένε να σκεφτούμε 10 χρόνια μετά, τότε που η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αν και όχι 100%, θα αποτελεί σημαντικό γεγονός. Πριν λίγες μέρες, η βρετανική κυβέρνηση σύστησε να βγάλουμε το boiler αερίου από τη ζωή μας αν θέλουμε ένα σπίτι «net zero», με μηδέν καύσεις άνθρακα, έως το 2033. ΓιΆ αυτό και κυβερνήσεις όπως στη Βρετανία και τον Καναδά δίνουν κίνητρα που ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να στραφούν σε πηγές θέρμανσης όπως οι αντλίες θερμότητας που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα και αξιοποιούν τη θερμότητα του εδάφους ή του αέρα. Συνδυαστικά, υποστηρίζονται από φωτοβολταϊκό πάνελ για μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Βέβαια, οι «πράσινες» αντλίες θερμότητας είναι πολύ πιο ακριβές από έναν λέβητα αερίου. Ωστόσο η απόσβεση έρχεται σε βάθος χρόνου. 

Τι καταναλώνετε;

Μιλήστε με δύο τρεις επαγγελματίες, δίνοντάς τους πληροφορίες για τα τ.μ. της κατοικίας σας και τα ΚW που καίτε σύμφωνα με τους λογαριασμούς σας. Επίσης, αναφέρετε αν έχετε θερμικές απώλειες-έχετε ενεργειακά τζάμια και κατάλληλα κουφώματα; Υπάρχει μόνωση στο δάπεδο και στην οροφή αν από πάνω έχετε ταράτσα;-καθώς και τον τύπο θέρμανσης που χρησιμοποιείτε (π.χ. τύπος καλοριφέρ, αυτόνομη ή κεντρική θέρμανση κ.ά.).
Αν δεν έχετε απώλειες και η κατοικία σας είναι μονωμένη καλά, πολύ πιθανόν να σας κάνει και μια αντλία θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών. Πρέπει να δείτε πόσο θα σας κοστίσει και στους λογαριασμούς μια αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών και πόσο ένας λέβητας αερίου σε αντίστοιχη θερμοκρασία και ποια θα είναι η απόσβεσή τους.

Πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε για θέρμανση;

Πάρτε προσφορές από επαγγελματίες. Μάθετε πώς λειτουργούν οι αντλίες και κάνετε έρευνα αγοράς σε τουλάχιστον 2-3 ειδικούς, ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε.

Kοινοποίησέ το »

Ακολουθήστε το 4green στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Α. ΠΑΠΠΑΣ ΕΠΕ
SIELINE
ΤΕΡΚΟΝ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ (TAIRCON ENERGY)