Ηλιακός, μια σίγουρη επένδυση με σύντομη απόσβεση

Ηλιακός, μια σίγουρη επένδυση με σύντομη απόσβεση

Ηλιακός, μια σίγουρη επένδυση με σύντομη απόσβεση

  • Ηλιακός, μια σίγουρη επένδυση με σύντομη απόσβεση
  • Ηλιακός, μια σίγουρη επένδυση με σύντομη απόσβεση
  • Ηλιακός, μια σίγουρη επένδυση με σύντομη απόσβεση

Ηλιακός, μια σίγουρη επένδυση με σύντομη απόσβεση

14.161 επισκέψεις στο άρθρο (03/10/2023)

Μία από τις βασικότερες επιδοτούμενες εργασίες του Εξοικονομώ-Αυτονομώ, για τις οποίες δόθηκε παράταση έως τις 10 Οκτωβρίου, είναι αυτή του Ηλιακού Θερμοσίφωνα. Οι θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης μπορούν αν εξασφαλίσουν ζεστό νερό και καλοριφέρ δωρεάν!

CALPAK Α.Ε.
ECONOMY GREEN ENERGY

Σύμφωνα λοιπόν με τον νέο οδηγό που εκδόθηκε για το Εξοικονομώ-Αυτονομώ, στις επιλέξιμες παρεμβάσεις Ενεργειακής Εξοικονόμησης ανήκει και το Σύστημα Ζεστού Νερού Χρήσης με χρήση ΑΠΕ (ηλιακοί θερμοσίφωνες, ηλιακά συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας) και είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα ΖΝΧ. 

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »



Ο ηλιακός είναι πολύ δημοφιλής και βρίσκει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση από την ελληνική οικογένεια
Μια συμφέρουσα οικονομική λύση που συνδυάζει και την απαραίτητη ύπαρξη της οικολογικής συνείδησης είναι αναμφισβήτητα ο ηλιακός θερμοσίφωνας.
Το συγκεκριμένο ενεργητικό ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ζεστού νερού λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια που προσφέρεται ούτως ή άλλως δωρεάν από τη φύση, και αν «τα βάλουμε κάτω» θα δούμε ότι το κόστος του είναι συγκριτικά χαμηλότερο από τις άλλες μεθόδους θέρμανσης, γιατί εξοικονομούμε χρήματα σε βάθος χρόνου.
Η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα στην χώρα μας έχει πολύ μεγάλη δημοτικότητα.
Μάλιστα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η χρήση του ηλιακού γίνεται σχεδόν υποχρεωτική στις νέες κατοικίες.

Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος:

Α. Ανοικτού κυκλώματος οι οποίοι ζεσταίνουν το νερό απευθείας
Β. Κλειστού κυκλώματος οι οποίοι χρησιμοποιούν θερμότητα για τη θέρμανση του νερού
  • Διπλής ενέργειας
Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.
  • Τριπλής ενέργειας
Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα… επόμενης γενιάς, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιο και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης που υπάρχει σε κάποιο σπίτι.

Η διάκριση σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:
στους κλειστού κυκλώματοςη θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας-σερπαντίνας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.
- στους ανοικτού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο. 

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι απλούστεροι και φθηνότεροι, όμως οι θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος είναι οι προτιμητέοι διότι η αντοχή τους στις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, ενισχύει την προστασία των ηλιακών συλλεκτών. Επιπλέον, ο ηλιακός θερμοσίφωνας κλειστού κυκλώματος διαθέτει μεγαλύτερο όριο ζωής ακόμη και κατά 50%, ενώ επιτυγχάνει και τον μέγιστο βαθμό απόδοσης.

Κόστος Ηλιακού θερμοσίφωνα

Το κόστος σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς κυμαίνεται στα 550 ευρώ για ηλιακό θερμοσίφωνα 160 λίτρων με εγκατάσταση & Φ.Π.Α , ενώ για 200 λίτρα το ποσό ανέρχεται στα 660 ευρώ.
Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η μάρκα που θα επιλέξουμε, καθώς επίσης η διαδικασία της εγκατάστασης και της τοποθέτησης κυμαίνεται περίπου στα 65 ευρώ.

Πλεονεκτήματα Ηλιακού θερμοσίφωνα
  1. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ενεργειακά αποδοτικοί και προσφέρουν οικονομία.
  2. `Αφθονη χρήση του ζεστού νερού με χαμηλότερους λογαριασμούς και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
  3. Είναι φιλικοί προς το περιβάλλον μιας και χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια που είναι ΑΠΕ.
  4. Η σχέση του αρχικού ποσού επένδυσης σε σχέση με τον χρόνο αποπληρωμής είναι άριστη.
  5. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι αξιόπιστα μηχανήματα με διάρκεια ζωής που φτάνει το 30 χρόνια.
  6. Τέλος υπάρχει η επιδότηση κρατική από το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ που μπορεί να φτάσει και το 85%.

Εξοικονόμηση χρημάτων
Ανάλογα με την χρήση που κάνουμε, το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας είναι από 35% έως 70%.
Στη χρονική περίοδο που βρισκόμαστε πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο, εξοικονομούμε σημαντικό χρηματικό ποσό εκμεταλλευόμενοι την ηλιοφάνεια που επικρατεί στην χώρα μας. Σημαντικό είναι και το περιβαλλοντικό όφελος αφού μειώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα η κατανάλωση ηλεκτρικής ή άλλης ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με αποτέλεσμα σημαντική μείωση της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από καύσιμα.

Εξοικονόμηση ενέργειας
Για την Ελλάδα, η εξοικονόμηση που ήδη συντελείται είναι πολύ σημαντική.
Οι εγκατεστημένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες εξοικονομούν ήδη 1,1 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο, όση ενέργεια παράγει δηλαδή ένας συμβατικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 200 μεγαβάτ.
Χωρίς τους ηλιακούς θερμοσίφωνες θα υπήρχε ένα σημαντικό έλλειμμα ισχύος, ιδιαίτερα στα απομονωμένα ηλεκτρικά δίκτυα των νησιών που θα αντιμετώπιζαν έτσι συχνές διακοπές ρεύματος, ιδίως κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.
 
Εγκατάσταση
Η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι μία εξειδικευμένη εργασία που έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ακόμα και ο καλύτερος ηλιακός θερμοσίφωνας αν εγκατασταθεί πρόχειρα δεν θα αποδώσει τα προσδοκώμενα. Επιλέξτε προσεκτικά τον εγκαταστάτη και ζητήστε του να ακολουθήσει μεθοδικά τις οδηγίες εγκατάστασης του κάθε μοντέλου.

ΜΑΛΤΕΖΟΣ
ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ ΑΕ
ΛΑΤΟ ΑΒΕΕ
ΡΟΥΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. - ROUTIS KLIMATISMOS