Έξυπνος μετρητής: Βλέπεις τι καίς ανά ώρα - Χρέωση με τηλεμέτρηση

Έξυπνος μετρητής: Βλέπεις τι καίς ανά ώρα - Χρέωση με τηλεμέτρηση

  • Έξυπνος μετρητής: Βλέπεις τι καίς ανά ώρα - Χρέωση με τηλεμέτρηση
  • Έξυπνος μετρητής: Βλέπεις τι καίς ανά ώρα - Χρέωση με τηλεμέτρηση

Έξυπνος μετρητής: Βλέπεις τι καίς ανά ώρα - Χρέωση με τηλεμέτρηση

4.043 επισκέψεις στο άρθρο (15/03/2024)
Σχολιάστε

- 7.300.000 έξυπνοι μετρητές για κάθε σύνδεση στην Ελλάδα
- Τηλεμέτρηση κατανάλωσης, αξιόπιστες χρεώσεις
- Ο καταναλωτής και ο πάροχος θα βλέπουν ώρα-ώρα τι καίει κάθε ρολόι
- Τέλος ρευματο-κλοπές, χαμένες εργατοώρες κλπ

Από φέτος ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση μπορεί να επιλέξει έναν από τους 4 τύπους τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό το ονομάζουμε σχηματικά «χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος».

Πέρα από τα μπλε, τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, τη χρωματική παλέτα συμπληρώνουν τα πορτοκαλί τιμολόγια.Υπενθυμίζουμε ότι το πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος είναι κυμαινόμενης χρέωσης και αφορά προς το παρών μία μικρή μερίδα καταναλωτών καθώς έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την εγκατάσταση έξυπνου μετρητή ενέργειας.

Χρειαζόμαστε 7.300.000 έξυπνους μετρητές για κάθε σύνδεση ρεύματος στην Ελλάδα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για το μεγάλο έργο της προμήθειας και εγκατάστασης έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν την κατανάλωση ρεύματος σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 7,3 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών για την εξυπηρέτηση όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης.

Όταν θα μπουν θα γίνεται τηλεμέτρηση κατανάλωσης (αξιόπιστες χρεώσεις)

Οι νέοι μετρητές, εκ των οποίων 5,3 εκατομμύρια θα είναι μονοφασικοί και οι 2 εκατομμύρια θα είναι τριφασικοί, θα συνδεθούν με αναβαθμισμένο κέντρο τηλεμέτρησης μεγάλης χωρητικότητας, που θα παρέχει αξιόπιστες χρεώσεις. Το έργο είναι κομβικής σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικτύου καθώς και για την επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο καταναλωτής και ο πάροχος θα βλέπουν ώρα-ώρα τι καίει κάθε «ρολόι»

Οι έξυπνοι μετρητές είναι ασύρματες φορητές συσκευές νέας τεχνολογίας που αναμένεται να αποφέρουν πολλά και ουσιαστικά οφέλη στους καταναλωτές, καθώς θα τους επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, να παρακολουθούν τη χρήση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, να εξοικονομούν πόρους, να προγραμματίζουν καλύτερατις δραστηριότητές τους και να έχουν ακριβέστερη τιμολόγηση της κατανάλωσής τους.


Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούν να παρακολουθούν και να ελέγχουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν και να υπολογίζουν το κόστος λειτουργίας του ηλεκτρικού εξοπλισμού στα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τουςσε πραγματικό χρόνο. Στην ουσία θα μας βοηθά να ενημερωνόμαστε άμεσα και να διαχειριζόμαστε ορθότερα τις συσκευές μας. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει άμεσα στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και μας εξοικονομεί έως και 20%.
Σήμερα, η ενέργεια που καταναλώνουν οι συσκευές που χρησιμοποιούνται καθημερινά δεν μπορεί να ελεγχθεί, να αξιολογηθεί ή ακόμη και να συγκριθεί, επειδή υπάρχει μόνο ένας μηνιαίος (ή και διμηνιαίος) λογαριασμός που περιλαμβάνει τα πάντα. Με τους έξυπνους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειαςόμως θα έχετε την δυνατότητα να μετρήσετε αυτό που μέχρι τώρα δεν μπορούσατε, αποκτώντας τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους των συσκευών σας.

Συνέχεια του άρθρου >>>