Κίτρινα τιμολόγια ρεύματος: Από 13 cents οι πρώτες χρεώσεις της χρονιάς

Κίτρινα τιμολόγια ρεύματος: Από 13 cents οι πρώτες χρεώσεις της χρονιάς

37.132 επισκέψεις στο άρθρο (11/01/2024)
Σχολιάστε

- 12,7 cents/κιλοβατώρα στο κίτρινο - 13,6 cents στο πράσινο οι φθηνότερες τιμές του μήνα (και οι 2 από την ΔΕΗ)
- Επιλέγεις πάροχο αν θέλεις ακόμη και κάθε μήνα (δεν έχει penalty αποδέσμευσης)
- 12 μήνες σταθερή τιμή το ΜΠΛΕ, κυμαινόμενη με ΠΡΑΣΙΝΟ και ΚΙΤΡΙΝΟ
- Τέλος Γενάρη βγάζουν τιμές για ΚΙΤΡΙΝΟ τιμολόγιο, όλοι οι πάροχοι

Τις τελικές τιμές στα κίτρινα τιμολόγια, από όλους τους παρόχους,  θα τις μάθουμε στο τέλος του Γενάρη. Ωστόσο έχουμε μία πρώτη εικόνα από τις τιμές που ανακοίνωσαν οι 2 πρώτοι πάροχοι οι οποίοι διαθέτουν σύνδεση ρεύματος (για «κίτρινο» τιμολόγιο) με τιμές από 12 ως 17 cents/kWh. Η πρώτη αφορά στη ΔΕΗ και η δεύτερη στην Protergia.
 

12,7 cents/KwH στο κίτρινο – 13,6 cents στο πράσινο (οι φθηνότερες τιμές του μήνα)

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κίτρινων τιμολογίων είναι ο «κυμαινόμενος χαρακτήρας» των χρεώσεών τους (με βάση τις τιμές χονδρικής του ρεύματος). Τις τελικές χρεώσεις-τιμές για όλους τους παρόχους θα τις μάθουμε στο τέλος του μήνα (όπως προβλέπεται για τους κατόχους κίτρινου τιμολόγιου).

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουμε μία πρώτη εικόνα, με την ΔΕΗ να δίνει για τον μήνα Ιανουάριο, τις πιο φθηνές τιμές τόσο στο κίτρινο όσο και στο πράσινο (για οικιακά τιμολόγια σύνδεσης ρεύματος) με 12,7 cents στο κίτρινο και 13,6 στο πράσινο. 

ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ – ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ ΤΙΜΗ  kWh ΠΑΓΙΟ (ευρώ/μήνα) ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΧΡΕΩΣΗ
ΔΕΗ MyHome 4All (<= 500 kWh/μήνα) 0,127 € 5 0,106 €
PROTERGIA Value Fair 0,132 € 5  
PROTERGIA Value Simple 0,140 € 5  
PROTERGIA Helios Value 0,167 € 0  
PROTERGIA Plus 0,167 € 1  
ΔΕΗ  MyHome 4All (> 500 kWh/μήνα) 0,171 € 5 0,106 €

Επιλέγεις πάροχο αν θέλεις ακόμη και κάθε μήνα (δεν έχει penalty αποδέσμευσης)

Πολύ σημαντικό ότι το «ρίσκο» -αν επιλέξεις κίτρινο τιμολόγιο- δεν είναι μεγάλο, καθώς τον επόμενο μήνα μπορείς να αλλάξεις χρώμα ή και πάροχο. Δεν υπάρχει δηλαδή penalty αποδέσμευσης. Πληρώνεις ότι «έκαψες» για το μήνα που πέρασε και μετά πας σε αυτό που σε συμφέρει περισσότερο. Αν δεν «φοβάσαι» τα ανέβα-κατέβα των τιμών ενέργειας, οι ειδικοί λένε πως σε βάθος χρόνου τα κίτρινα μπορεί και να συμφέρουν περισσότερο.
 

12 μήνες σταθερή τιμή το ΜΠΛΕ, κυμαινόμενη με ΠΡΑΣΙΝΟ και ΚΙΤΡΙΝΟ

Το πράσινο τιμολόγιο έχει «φιξαρισμένη» τιμή για ένα μήνα. Την τιμή αυτή την ξέρεις από την αρχή του μήνα, άρα κάνεις τα κουμάντα σου, χωρίς εκπλήξεις. Είτε για οικιακό, είτε για ρεύμα στην επιχείρηση.

Το μπλε τιμολόγιο είτε για ρεύμα στο σπίτι, είτε για ρεύμα στο γραφείο (επαγγελματικό) έχει «κλειδωμένη» τιμή για ένα χρόνο. Λίγο πιο «τσιμπημένη» μεν αλλά δεν έχει «ανέβα-κατέβα» στις χρεώσεις ανά μήνα για ένα έτος, χωρίς να ανησυχείς για τις διεθνείς εξελίξεις (ενέργειας, γεωπολιτικές).

Στο κίτρινο τιμολόγιο, «παίζεις» με το ανέβα-κατέβα των τιμών (για αυτό το λένε και κυμαινόμενο). Τι κερδίζεις από το κίτρινο; Αν τα πράγματα είναι «ήσυχα» διεθνώς, τότε ο ανταγωνισμός των παρόχων θα είναι μεγάλος και οι τιμές θα πέφτουν ακόμα πιο χαμηλά. Αν όμως δεν είναι «ήσυχα», τότε το ρίσκο μεγαλώνει, καθώς μιλάμε για χρηματιστήριο τιμών που επηρεάζεται από οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.

Συνέχεια του άρθρου >>>