Μάθε το πως λειτουργούν οικονομικά οι ηλεκτρικές συσκευές σου, ώστε να εξοικονομείς έως 80% ενέργειας.

Μάθε το πως λειτουργούν οικονομικά οι ηλεκτρικές συσκευές σου, ώστε να εξοικονομείς έως 80% ενέργειας.

ΤΕΛΟΣ στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος!

19.352 επισκέψεις στο άρθρο

Μιλώντας με αριθμούς, οι ηλεκτρικές συσκευές ευθύνονται για το 67% της ενέργειας που καταναλώνεις στο σπίτι. Μάθε τα μυστικά της σωστής λειτουργίας τους και μείωσε τη κατανάλωση ενέργειας από 20% - 80%!

Σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτός που διανύουμε, με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της ενεργειακής κρίσης, είναι αναπόδραστη ανάγκη να εξοικονομήσουμε όσο το δυνατό περισσότερα χρήματα, προκειμένου να μη βλέπουμε τη τσέπη μας να αδειάζει.

Kοινοποίησε το »


Ένας από τους λόγους που αυξάνεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος είναι η μη σωστή λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών στο σπίτι. Πάμε να δούμε μαζί γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά και το πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Το  67,3% της ενέργειας που καταναλώνει στο σπίτι είναι από τις ηλεκτρικές συσκευές!


Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά είναι σημαντική, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κάποιος ό,τι το 67,3% της ενέργειας που καταναλώνεται οφείλεται στις βασικές οικιακές συσκευές που όλοι χρησιμοποιούμε.

Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ένα νοικοκυριό μπορεί να μειωθεί με διάφορους τρόπους, όπως οι παρακάτω:
 • σωστή χρήση και συντήρηση των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
 • λειτουργία των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε περιόδους με μειωμένο κόστος ενέργειας (π.χ. κατά τις νυχτερινές ώρες)
 • αντικατάσταση παλαιών ή/και ενεργοβόρων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με νέες ενεργειακά πιο αποδοτικές
Ο τελευταίος τρόπος αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική τα τελευταία χρόνια, καθώς οι λευκές συσκευές που ανήκουν στις υψηλότερες ενεργειακές κλάσεις μπορούν και φέρνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης του κόστους χρήσης, άρα και στο κόστος του λογαριασμού του ηλεκτρικού

Kάποιες από τις πλέον αποδοτικές λευκές συσκευές αυτής της κατηγορίας μπορούν να εξασφαλίσουν μείωση της κατανάλωσης έως και 80%!

Υπάρχουν τρόποι να χρησιμοποιείς σωστά και τις παλιές σου συσκευές και να μειώσεις τη κατανάλωση ενέργειας τουλάχιστον κατά 20%!

Ακολουθώντας απλές καθημερινές συμβουλές για τη σωστή χρήση, συντήρηση και λειτουργία των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, ένας καταναλωτής μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στο νοικοκυριό του κατά 15-20% τουλάχιστον.

Κάθε συσκευή κρύβει τα δικά της «μυστικά» χρήσης, προκειμένου να μειώσει τη κατανάλωσή της σε ενέργεια.

Ψυγεία, καταψύκτες, ψυγειοκαταψύκτες
 • τοποθέτηση της συσκευής σε κατάλληλο σημείο της κουζίνας, μακριά από πηγές θερμότητας (π.χ. φούρνο ή θερμαντικά σώματα), καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%
 • τοποθέτηση της πλάτης της συσκευής σε απόσταση 5-10 εκ. από τον τοίχο
 • τακτικό ξεσκόνισμα των σωληνώσεων (πλέγμα) στη πίσω πλευρά της συσκευής
 • ελαχιστοποίηση του άσκοπου ανοίγματος της πόρτας
 •  τακτική απόψυξη στις συσκευές που δεν διαθέτουν λειτουργία αυτόματης απόψυξης, καθώς πάχος πάγου 5 χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 30%
 • σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη προκειμένου να αποφεύγεται η υπερβολική ψύξη
 • περιοδική αλλαγή του λάστιχου της πόρτας
 • κατά περιόδους μεγάλης απουσίας η συσκευή θα πρέπει βγαίνει από την πρίζα.
Πλυντήρια ρούχων/πιάτων
 • σωστή εγκατάσταση και συντήρηση
 • χρήση κατάλληλου προγράμματος (όχι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες)
 • χρήση απορρυπαντικών μέγιστης αποδοτικότητας σε χαμηλές θερμοκρασίες
 • διατήρηση του φίλτρου σε καθαρή κατάσταση και έλεγχος του σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης
 •  Ηλεκτρικές κουζίνες/φούρνοι
 • χρήση σκευών ίδιας διαμέτρου με τις εστίες της κουζίνας, για μικρότερες απώλειες θερμότητας
 • όχι στη χρήση μεγαλύτερης ποσότητας νερού για βράσιμο από αυτήν που πραγματικά χρειάζεται
 • κλείσιμο της εστίας ή του φούρνου της κουζίνας λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα για τη πλήρη εκμετάλλευση της παραγόμενης θερμότητας
Βρες αυτό που ψάχνεις με βάση τις ανάγκες σου!

Τόσο το κόστος λειτουργίας όσο και το κόστος αγοράς είναι παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογίζονται κατά την αγορά μιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής, προκειμένου να γίνει η πλέον συμφέρουσα επιλογή.

Όσο περισσότερες οι ώρες λειτουργίας μιας συσκευής τόσο πιο καθοριστικό είναι το κόστος λειτουργίας κατά την επιλογή της. Έτσι, στην περίπτωση μιας ψυκτικής συσκευής, η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση, η επιλογή μιας ενεργειακά πιο αποδοτικής συσκευής κρίνεται απαραίτητη.

Επίσης, στη περίπτωση μιας πολυμελούς οικογένειας, η οποία έχει αυξημένες ανάγκες, η επιλογή ενός ενεργειακά πιο αποδοτικού πλυντηρίου ρούχων και πλυντηρίου πιάτων κρίνεται απαραίτητη.

Η αντικατάσταση μιας ηλεκτρικής οικιακής συσκευής με μία κατάλληλου μεγέθους ενεργειακά πιο αποδοτική, είναι πρακτικά αυτοχρηματοδοτούμενη εφόσον η επιλογή βασιστεί σε σωστά κριτήρια. Η απόσβεση του κόστους αγοράς είναι τόσο γρηγορότερη όσο μικρότερο είναι το κόστος λειτουργίας της συσκευής.

Πρέπει να μελετήσεις τις ανάγκες του νοικοκυριού σου, ώστε να επιλέξεις συσκευές κατάλληλου μεγέθους και τεχνικών χαρακτηριστικών. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις  τη νέα ενεργειακή ετικέτα σαν ένα εργαλείο για την επιλογή οικονομικότερων και ενεργειακά αποδοτικότερων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι τελικά ένας κερδισμένος καταναλωτής. Η εξοικονόμηση ενέργειας θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην τσέπη σου όσο και στο περιβάλλον, καθώς θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Γνωρίζοντας τις ενεργειακές ετικέτες ξέρεις πόση ενέργεια καταναλώνεις.

Η κατανάλωση ενέργειας στην κουζίνα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη νέα ενεργειακή ετικέτα:
 • έχουν προστεθεί τρεις νέες τάξεις υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης: A+, A++ και A+++
 •  έχουν καταργηθεί οι τάξεις χαμηλότερης ενεργειακής απόδοσης (G, F και E αντίστοιχα)
 • η κατάταξη των συσκευών έχει γίνει σύμφωνα με μία εγκυρότερη εκτίμηση της ετήσιας χρήσης τους από ένα νοικοκυριό
 • έχουν περιληφθεί νέες πληροφορίες (π.χ. στοιχεία για την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στα πλυντήρια ρούχων και πιάτων)
 • οι πληροφορίες είναι απλούστερες και παρουσιάζονται με τη βοήθεια εικόνων
 •  οι πρόσφατες απαιτήσεις που έχει επιβάλει ο οικολογικός σχεδιασμός για τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές έχουν συνεκτιμηθεί στη διαμόρφωση της νέας ενεργειακής ετικέτας.
Όπως σημειώσαμε πιο πάνω, ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι πάντα κερδισμένος. Το ό,τι οι ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν άνω του 67% της συνολικής ενέργειας σε ένα σπίτι, σημαίνει μπορούμε να πάρουμε τα σωστά μέτρα, ώστε να μην αδειάζει η τσέπη μας και μάλιστα χωρίς λόγο. Εσύ θα αρχίσεις από σήμερα να χρησιμοποιείς τις συσκευές σου έτσι ώστε να γλιτώνεις από 20% -80%;
 
 

Kοινοποίησε το »