SOS και στον καύσωνα: Μηχανικός εξαερισμός για καθαρό αέρα στο σπίτι με κλειστά παράθυρα!

SOS και στον καύσωνα: Μηχανικός εξαερισμός για καθαρό αέρα στο σπίτι με κλειστά παράθυρα!

 • SOS και στον καύσωνα: Μηχανικός εξαερισμός για καθαρό αέρα στο σπίτι με κλειστά παράθυρα!
 • SOS και στον καύσωνα: Μηχανικός εξαερισμός για καθαρό αέρα στο σπίτι με κλειστά παράθυρα!

SOS και στον καύσωνα: Μηχανικός εξαερισμός για καθαρό αέρα στο σπίτι με κλειστά παράθυρα!

13.409 επισκέψεις στο άρθρο (13/06/2024)
Σχολιάστε

- Τα συστήματα μηχανικού εξαερισμού καθαρίζουν τον αέρα από γύρη, σκόνη & μικροσωματίδια
- Βοηθούν στην καταπολέμηση της μούχλας & της υγρασίας
- Τα 10 βασικά τους πλεονεκτήματα
- Επιβάλλεται ο έλεγχος της λειτουργίας των συστημάτων κλιματισμού & εξαερισμού

Στις νέες κατασκευές κτιρίων, λόγω τοποθέτησης παχύτερων στρωμάτων μόνωσης και στεγανών κουφωμάτων, συμβαίνει να έχουμε μία αεροστεγή κατασκευή όπου αποτρέπεται η φυσική «αναπνοή» του κτιρίου.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στο Facebook »

Αυτό σημαίνει «φτωχή» ποιότητα εσωτερικού αέρα. Η απαραίτητη λύση για αυτά τα σημαντικά προβλήματα είναι ο ελεγχόμενος μηχανικός αερισμός. Το κτίριο πρέπει να αερίζεται χωρίς όμως να χάνεται η εσωτερική ζεστασιά το χειμώνα και η δροσιά το καλοκαίρι, προσφέροντας παράλληλα την απαραίτητη Ποιότητα Εσωτερικού Αέρα (IAQ).
 
Με σύστημα μηχανικού αερισμού έχεις φρέσκο, καθαρό αέρα, χωρίς σκόνη, γύρη ή άλλα, επιβλαβή για την υγεία, αιωρούμενα σωματίδια! 
Τα συστήματα μηχανικού αερισμού των παρέχουν φρέσκο, καθαρό αέρα, απαλλαγμένο από γύρη και σκόνη, με μέγιστη ενεργειακή απόδοση μέσω της ανάκτησης θερμότητας.

Πλεονεκτήματα
 1. Βέλτιστο εσωτερικό κλίμα (IAQ) χωρίς ρεύματα αέρα.
 2. Εύκολος χειρισμός σύμφωνα με την απαίτηση (Demand Ventilation).
 3. Εξοικονόμηση ενέργειας, με εναλλάκτη υψηλής απόδοσης και ανεμιστήρες τεχνολογίας EC, χαμηλής κατανάλωσης. 
 4. Λειτουργία free- cooling.
 5. Παράλληλη μείωση του κόστους λειτουργίας του κλιματισμού.
 6. Προστασία δομής, καταπολεμά τη δημιουργία μούχλας.
 7. Απομακρύνει αιωρούμενα σωματίδια με υψηλής ποιότητας φίλτρα αέρα.
 8. Γρήγορη απόρριψη δυσάρεστων οσμών από κουζίνα, τουαλέτα.
 9. Εγκατάσταση plug & play.
 10. Λόγω των χοντρών στρωμάτων μόνωσης που έχουν πλέον τα σπίτια,  η «φτωχή» ποιότητα εσωτερικού αέρα είναι γεγονός και εύκολα εμφανίζουν μούχλα 

Η μονάδα μηχανικού αερισμού  καταφέρνει να διώχνει τον αέρα από τα δωμάτια με αυξημένη υγρασία, όπως η κουζίνα, αφού πρώτα “πάρει” την θερμότητα.
Η κατασκευή ενός κτιρίου αλλά και η συμμόρφωση με τις προδιαγραφές της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων προϋποθέτει, από τη μια, το κατάλληλα μονωμένο κέλυφος του κτιρίου και από την άλλη, ένα ολοκληρωμένο σύστημα εξαερισμού που θα
διαχειρίζεται την απρόσκοπτη ροή αέρα στο χώρο.

Σκοπός είναι ο περιορισμός των ενεργειακών αναγκών και η αναβάθμιση της ποιότητας διαβίωσης με την εξασφάλιση της ποιότητας του αέρα και των συνθηκών άνεσης χωρίς τη δημιουργία ανεπιθύμητων ρευμάτων. Όσο πιο ενισχυμένη είναι η αεροστεγανότητα του κτιρίου, τόσο μειώνονται οι ενεργειακές απώλειες και ο φυσικός αερισμός του κτιρίου, καθιστώντας έτσι επιτακτική τη χρήση συστημάτων μηχανικού αερισμού και εναλλακτών θερμότητας (Heat Recovery Units - HRU).

Παράλληλα, επιβάλλεται ο έλεγχος της λειτουργίας των συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού (Demand Controlled Ventilation DCV) σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του χώρου ανάλογα με τη χρήση και τις συνθήκες περιβάλλοντος. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται αισθητήρες (πχ. υγρασίας και CO2) και ελεγκτές για τον περιορισμό της κατανάλωσης των ανεμιστήρων.
 
Το σύστημα μηχανισμού αερισμού  προθερμαίνει ή προψύχει τον εισερχόμενο αέρα! 
Το αποτέλεσμα: μία βέλτιστη αναλογία αέρα και ένα ευχάριστο εσωτερικό περιβάλλον (IAQ – InternalAirQuality). Εάν χρειαστεί, το σύστημα μηχανικού αερισμού θα προθερμάνει ή θα προψύξει τον εισερχόμενο αέρα μέσω κατάλληλης διάταξης ψύξης-θέρμανσης. 

Ο γεωεναλλάκτης είναι ένα σύστημα το οποίο συνδυάζεται με την είσοδο του φρέσκου αέρα στο κτίριο και δροσίζει τον εξωτερικό εισερχόμενο αέρα, πριν αυτός μπει στον εναλλάκτη θερμότητας, επόμενο στάδιο του μηχανισμού αερισμού, μειώνοντας τη θερμοκρασία του κλιματιστικού στους 25–27 °C. Επίσης εγκαθίστανται ένα inverter split unit, ισχύος 2,5 kW, στο χώρο του καθιστικού για την κάλυψη της απαίτησης για ψύξη ολόκληρης της κατοικίας. 
 
Απαλλάσσει το σπίτι από ενοχλητικά ρεύματα αέρα και εξωτερικούς θορύβους. 
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του μηχανικού αερισμού είναι ο χαμηλός, σχεδόν ανεπαίσθητος  θόρυβος λειτουργίας του συστήματος, ταυτόχρονα με τη θωράκιση του χώρου από τους εξωτερικούς, ενοχλητικούς θορύβους!