Γι αυτό πρέπει να κάνεις την στέγη σου roof garden!

19.219 επισκέψεις στο άρθρο

Η φυτεμένη στέγη σου δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσεις σαν να βρίσκεσαι πραγματικά στην εξοχή, βελτιώνει την ποιότητα του αέρα που εισπνέεις, ενώ μειώνει το κόστος θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού σου.

Εντυπωσίασέ τους καλεσμένους σου με καφέ ή ποτό στο δικό σου roof garden
 
Μια στέγη διαμορφωμένη σε roof garden είναι ιδανική επιλογή για εσένα που θες να απολαύσεις το ποτό ή τον καφέ σου σε ένα χώρο που δεν θυμίζει σε τίποτα το μουντό αστικό τοπίο.  
 
To roof garden βελτιώνει την ποιότητα του αέρα γιατί απορροφά αιωρούμενα σωματίδια, επιβλαβή για την υγεία 
Εσείς γνωρίζατε ότι μόλις 1,5 τετραγωνικό μέτρο φυτεμένης στέγης παράγει αρκετό οξυγόνο για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε καθαρό αέρα;
                   
Σε συμφέρει οικονομικά γιατί μειώνει το κόστος θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού έως 50% ενώ ενισχύει και την ηχομόνωση του σπιτιού σου
 
Το σπίτι σας εν ολίγοις «θωρακίζεται», διατηρώντας τη δροσιά το καλοκαίρι και τη ζέστη το χειμώνα. Αυτό οφείλεται στα στρώματα εξειδικευμένων υλικών από τα οποία αποτελείται η φυτεμένη στέγη .
 
Υπάρχουν τρεις τύποι φυτεμένης στέγης: ο εντατικός, ο εκτατικός και ο ημιεντατικός, για να επιλέξεις εκείνον που σου ταιριάζει ανάλογα με το πορτοφόλι σου
  • Εκτατικός: Αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη εφαρμογή για ελληνικά κτίρια σε σχέση με τους άλλους τύπους καθώς συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα αναλογικά με τις κλιματολογικές συνθήκες, το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης. Το βάθος του υποστρώματος ανέρχεται μόλις σε 2-15cm, το οικολογικό όφελος είναι υψηλό, η βλάστηση που υποστηρίζει είναι κυρίως ποώδης, ενώ χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και συντήρηση. 
  • Εντατικός: Ο εντατικός τύπος συνίσταται στη δημιουργία ενός ολόκληρου κήπου στην ταράτσα ενός κτιρίου. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, όμως το κόστος του είναι αρκετά αυξημένο, καθώς για την κατασκευή του απαιτείται ειδική στατική μελέτη (το βάρος του ανέρχεται στα 150-800kg/m²), χρειάζεται υπόστρωμα μεγάλου βάθους (0.15–1.5m) και έχει υψηλό κόστος συντήρησης. Επίσης, χρειάζεται πολύς χρόνος για την απόσβεση της επένδυσης. Παρ όλα αυτά, η τελική του μορφή αποτελεί μια φυσική όαση στο αστικό τοπίο, καθώς τοποθετούνται δέντρα, μονοπάτια, στοιχεία νερού και συστήματα σκίασης κτλ. 
  • Ημιεντατικός: Ο τύπος αυτός συνδυάζει στοιχεία και από τους δύο παραπάνω τύπους, ενώ σ αυτήν την κατηγορία ενδείκνυται περισσότερο, για τα ελληνικά δεδομένα, ο ημιεντατικός που τείνει προς τον εκτατικό τύπο. Βασική προϋπόθεση για την τοποθέτηση πράσινης στέγης είναι κυρίως η στατική ικανότητα του κτιρίου να συγκρατήσει το βάρος της κατασκευής. Κατά τα άλλα, είναι μια ασφαλής και πολύ ωφέλιμη εφαρμογή για όλους τους τύπους των κτιρίων. 
Εσύ θα έκανες την στέγη σου "πράσινη" ;