Έφτασε η στιγμή της δημοσίευσης του οδηγού εφαρμογής του Νέου και Ενισχυμένου Εξοικονομώ - Αυτονομώ 2021. Σύντομα ξεκινά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Έφτασε η στιγμή της δημοσίευσης του οδηγού εφαρμογής του Νέου και Ενισχυμένου Εξοικονομώ - Αυτονομώ 2021. Σύντομα ξεκινά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.

Έτοιμος ο οδηγός για το Εξοικονομώ 2021!

2.077 επισκέψεις στο άρθρο

Μπορεί να άργησε λίγο (έως πολύ), αλλά είναι θέμα λίγων ωρών η δημοσίευση του οδηγού για το Νέο και Ενισχυμένο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021».

Πιο συγκεκριμένα, εντός της ημέρας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να δημοσιεύσει τον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του imerisia.gr. Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά θα «ξεκλειδώσει» τη πλατφόρμα για την έναρξη των αιτήσεων που τόσο καιρό περιμένουν τα νοικοκυριά, ώστε να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Kοινοποίησε το »


Αξίζει να σημειωθεί ό,τι σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αναμένεται να εκκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το νέο «Εξοικονομώ» θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030.

Οι διαφορές του νέου Προγράμματος από τα παλαιότερα

Το Νέο και Ενισχυμένο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021» (διάβασε περισσότερα εδώ) έχει σημαντικές διαφορές με τα προηγούμενα προγράμματα στα εξής σημεία:
  • Καταργείται η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων και εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης.
  • Δημιουργείται νέα κατηγορία μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά με ξεχωριστό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες για τη καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
  • Για πρώτη φορά εισάγονται κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 21% του ποσοστού μοριοδότησης.
  • Για πρώτη φορά εισάγεται το κριτήριο των βαθμοημερών, με το οποίο λαμβάνονται υπόψη οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.
  • Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.
  • Επιτυγχάνεται υπέρβαση κατά 108% του ετήσιου στόχου του ΕΣΕΚ για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτίρια.
  • Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 νοικοκυριών όταν στα προηγούμενα προγράμματα ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε περί τα 40.000 νοικοκυριά.
  • Για την αποδοτικότερη απορρόφηση κονδυλίων, η κατανομή τους θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια όπως γινόταν στο παρελθόν.
  • Αλλάζει το καθεστώς των ωφελουμένων, καθώς δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.
  • Περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε μία αίτηση.
  • Καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες.
  • Στοχεύοντας στην ψηφιοποίηση του κράτους και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας καθίσταται υποχρεωτική και επιδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος.
  • Δημιουργείται λίστα επιλαχόντων για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και την αύξηση των δικαιούχων.
 
 

Kοινοποίησε το »