Τα θέματα 4green στα Google News
NEWSletter: 3 φορές την βδομάδα, στο e-mail σου Κάνε εγγραφή >
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το νέο και ενισχυμένο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021» με μία ματιά!
Στην ιστοσελίδα https://exoikonomo2021.gov.gr μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το νέο Πρόγραμμα. Στόχος να αναβαθμιστούν ενεργειακά έως και 50.000 κατοικίες, 38% περισσότερες, συγκριτικά με το παλαιότερο Πρόγραμμα.
Αξίζει να σημειωθεί ό,τι το νέο και ενισχυμένο Πρόγραμμα έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Είναι πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό, καθώς καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και δημιουργείται λίστα επιλαχόντων, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολυτέκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ.
Ως σημαντικότερο κριτήριο ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το «Νέο Εξοικονομώ» θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος αναλαμβάνει τη διαχείριση του προγράμματος (λειτουργία της πλατφόρμας, αξιολόγηση αιτήσεων κ.λπ.).
Το νέο και ενισχυμένο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021» είναι πλέον «στο πιάτο» του κάθε ενδιαφερόμενου. Συνεπώς, στην ιστοσελίδα που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, μπορείς να βρεις όλες τις απαντήσεις, σε κάθε ερώτηση!
Ως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η προδημοσίευση του οδηγού εφαρμογής του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» ενώ η πλατφόρμα για την υποδοχή αιτήσεων υπαγωγής θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για την «έξυπνη» χρηματοδότηση ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων στην Ελλάδα.
Τον Σεπτέμβριο ανοίγει το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για ενεργειακή αναβάθμιση - Ποιες αλλαγές σχεδιάζονται στα κριτήρια, τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής
Τον επόμενο μήνα, Ιούνιο, αναμένεται να δημοσιευτεί ο οδηγός του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ενώ τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την προετοιμασία του νέου κύκλου «Εξοικονομώ - Αυτονομώ». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει δρόμος για το κλείδωμα των όρων και προϋποθέσεων, τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά και για τη συμμετοχή των τραπεζών. Ωστόσο,ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να εκδοθεί και να δημοσιευτεί τον Ιούνιο το προσχέδιο του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος.
Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξει η πλατφόρμα που θα υποδέχεται τις αιτήσεις και τους φακέλους με τις επενδυτικές προτάσεις των νοικοκυριών. Το χρονοδιάγραμμα δείχνει πως αυτό θα συμβεί τον Σεπτέμβριο. Το υπουργείο, όπως έχει αναγγείλει και ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, προχωρεί σε ριζικό λίφτινγκ του προγράμματος επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.
Θα περιλαμβάνει νέα κριτήρια, εκτός από τα εισοδηματικά, και νέους όρους ως προς την αξιολόγηση, επιδιώκοντας ως έναν μεγάλο βαθμό την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Το πρόγραμμα θα είναι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και για τη χρηματοδότησή του αναμένεται η έγκριση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο υποβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στην ΕΕ.
Oι μεγάλες αλλαγές έρχονται στον τρόπο επιλογής των δικαιούχων για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων στα διαμερίσματα ή τις μονοκατοικίες.
Τα νέα κριτήρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα κτίρια μεγάλης ηλικίας, ενώ καθιερώνεται κι ένα μοντέλο που θα χωρίζει τη χώρα σε ζώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Πρόκειται για το σύστημα των βαθμοημερών που εφαρμόζεται και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.
Οι κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή με πολλές μέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης, θα είναι εκείνες που θα έχουν προτεραιότητα. Ο συνδυασμός των προαναφερόμενων κριτηρίων θα ξεκλειδώνει τόσο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών όσο και το ύψος της επιδότησης. Ανάμεσα στους όρους για τη διανομή των μεγαλύτερων ενισχύσεων θα συμπεριλαμβάνεται και ο νέος βαθμός ενεργειακής απόδοσης που θα καταγράφει το κτίριο μετά τις παρεμβάσεις.
Οι επιδοτούμενες εργασίες
Οι εργασίες που θα επιχορηγούνται και υποδεικνύονται από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές για κάθε κατοικία είναι:
1. Τα κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμός
2. Η θερμομόνωση
3. Τα συστήματα θέρμανσης – ψύξης
4. Τα συστήματα ζεστού νερού χρήσης
5. Εγκατάσταση νέου Φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ενεργειακό συμψηφισμό
6. Εγκατάσταση τοπικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ηλεκτρικοί συσσωρευτές), που παράγεται από Φ/Β
7. Εγκατάσταση «έξυπνων» οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος
8. Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης (smart home), τα οποία συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας
Τα ποσοστά ενίσχυσης
Τα ποσοστά ενίσχυσης δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο εκτιμάται κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες πως αυτά θα φτάνουν πιθανόν και το ποσοστό του 80%. Και σε αυτό το νέο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» θα δίνεται η δυνατότητα συνδυασμού πηγών χρηματοδότησης, δηλαδή από το ίδιο το πρόγραμμα, τραπεζικό δάνειο και ιδία συμμετοχή.
Οπως γίνεται, επίσης, αντιληπτό παύει να ισχύει το μοναδικό κριτήριο συμμετοχής που υπήρχε στα προηγούμενα προγράμματα και ήταν η ταχύτητα… υποβολής των αιτήσεων.
Στο τελευταίο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» τυχερά στάθηκαν περισσότερα από 39.000 νοικοκυριά, ενώ λόγω της πληθώρας των αιτήσεων και ουσιαστικά της ανυπαρξίας κριτηρίου προτεραιότητας έμειναν εκτός προγράμματος άνω των 50.000 νοικοκυριών.
Σε σχέση με το πρόγραμμα που προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο και ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους: Εντάχθηκαν συνολικά 36.369 νοικοκυριά με αιτήσεις προϋπολογισμού 737,8 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η έκδοση των αποφάσεων ένταξης των νοικοκυριών στο πρόγραμμα προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια η δανειοδότηση (για όσους επιθυμούν) και η εκτέλεση των εργασιών. Ήδη από τις αρχές Μαρτίου «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών στο πληροφοριακό σύστημα του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», η οποία ολοκληρώνεται στις αρχές Απριλίου.
Σύμφωνα με τις εξαγγελλίες του ΥΠΕΝ, στα τέλη του καλοκαιριού αναμένεται η προκήρυξη του νέου προγράμματος Εξοικονομώ, το οποίο θα προτεραιοποιεί τις αιτήσεις με ποιοτικά κριτήρια που θα περιλαμβάνουν: τον βαθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε περιοχή, εισοδηματικά κριτήρια κ.α.
Σε ό,τι αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες θα αξιοποιηθεί η προεργασία που έχει γίνει από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καθορισμό του επιδόματος θέρμανσης, που ήδη χρησιμοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος του ΥΠΕΝ όπως επισημαίνει ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων άνω των 3 δισ. ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων την επόμενη 5ετία, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Για τα κτίρια του Δημοσίου υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα συμφωνία χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 375 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα». Οι επενδύσεις αφορούν εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης - ψύξης, μόνωση του κτιριακού κελύφους και εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Τέλος, για τα τουριστικά καταλύματα επίκειται η προκήρυξη προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ για μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού σε επόμενη φάση εφόσον εξασφαλιστούν οι πόροι, ενδέχεται να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Ωφελούμενοι και δικαιούχοι
Φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα (πλήρους κυριότητας/επικαρπίας/ψιλής κυριότητας) σε επιλέξιμη κατοικία και εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια ενίσχυσης.
Ειδικές περιπτώσεις
Ποιες κατοικίες είναι επιλέξιμες
Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:
Δυο κατηγορίες για τις πολυκατοικίες
Για πολυκατοικίες διακρίνονται δύο περιπτώσεις, για παρεμβάσεις και στα διαμερίσματα ή μόνο στους κοινόχρηστους χώρους:
Αίτηση Τύπου Α:
Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν μη κοινόχρηστες ενεργειακές παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.
Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.
Απόφαση Γενικής Συνέλευσης, υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων.
Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.
Αίτηση Τύπου Β:
Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο και περιλαμβάνει μόνον αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.
Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού. Επίσης απαιτούνται απόφαση Γενικής Συνέλευσης και υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο, καθώς και Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.
Για τις παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους και ανελκυστήρες θα παρέχεται ενιαίο ποσοστό ενίσχυσης 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος (συν 10% σαν «ρήτρα κορωνοϊού» και 10% για τις λιγνιτικές περιοχές) προκειμένου να διευκολυνθεί η υποβολή αιτήσεων.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός συνολικών παρεμβάσεων (ενεργειακής εξοικονόμησης, έξυπνων συστημάτων και ενεργειακής αυτονόμησης) είναι 50.000 ευρώ ανά επιλέξιμη κατοικία ή 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου (για περισσότερες κατοικίες) και 80.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Μόνο για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας το όριο του προϋπολογισμού είναι 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα.
-Επιλέξιμη παρέμβαση θεωρείται και η αποξήλωση καυστήρων πετρελαίου και των σχετικών δεξαμενών.
-Καταργείται η επιλεξιμότητα για καυστήρες πετρελαίου.
-Καταργείται η επιλεξιμότητα για ενεργειακά τζάκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Για ενεργειακή αυτονόμηση οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
Επιλέξιμη παρέμβαση αποτελεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού μόνο για την κάλυψη της ζήτησης (net metering).
Ψηφιακά συστήματα και τεχνολογίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.
α) Εξυπνου φωτισμού (π.χ. έξυπνες πρίζες, φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης LED).
β) Εξυπνης διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης/ψύξης (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες).
γ) Απομακρυσμένου Ελέγχου (π.χ. έξυπνοι αισθητήρες διαρροής, υγρασίας κ.λπ.).
Επιλέξιμες είναι μόνον οι παρεμβάσεις που προσαρμόζουν και διατηρούν την κατανάλωση ενέργειας (συσκευές, φωτισμός, θέρμανση, ζεστό νερό κ.λπ.) στα επίπεδα που επιλέγουν οι χρήστες με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας ή/και καταγράφουν και επεξεργάζονται στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας ή/και προσαρμόζουν και διατηρούν τα επίπεδα σκίασης.
Οι λοιπές επιλέξιμες κοινόχρηστες παρεμβάσεις για πολυκατοικίες περιλαμβάνουν:
Επιλέξιμες μόνον οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πιστοποίηση ανελκυστήρων και η υποχρεωτική εγκατάσταση inverter στους ανελκυστήρες προκειμένου να επιτυγχάνεται μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος δίχως να επηρεάζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητά τους
-Αντικατάσταση λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης (π.χ. LED)
-Αντικατάσταση του συστήματος χρονισμού με έξυπνο σύστημα διαχείρισης, αναλόγως χρονικής στιγμής (ημέρα/νύχτα), φωτεινότητας, σημείο εισόδου/εξόδου κ.ά.
-Αντικατάσταση του κυκλώματος ενεργοποίησης με αυτοματισμό με αισθητήρες κίνησης.
Ο μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας επιβεβλημένη προσθήκη στο Εξοικονομώ-Αυτονομώ
Ο μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας είναι μια από τις 5 βασικές αρχές σχεδιασμού και συνιστάται στα παθητικά κτίρια ώστε να ειναι πιστοποιήσιμα.
Τα σπίτια σήμερα απαιτούν συγκεκριμένες στρατηγικές για τη διατήρηση ενός υγιούς και άνετου περιβάλλοντος διαβίωσης. Η πανδημία Covid-19 μας έδειξε περίτρανα πως ο ελεγχόμενος αερισμός μειώνει την υπερβολική υγρασία και τους ανθυγιεινούς εσωτερικούς ρύπους. Ο σωστά σχεδιασμένος και εγκατεστημένος μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας αυξάνει την άνεση και την ασφάλεια.
Σε Εξοικονομώ – Αυτονομώ μετανομάζεται το Εξοικονομώ Κατ` Οίκον σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό τη διεύρυνση των δαπανών για τις οποίες μπορούν να επιχορηγηθούν τα νοικοκυριά προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.
Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να προλάβουν την εκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» μέχρι τις 2 Νοεμβρίου.
Τη συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων, τμηματικά και ανά περιφέρεια, είχε αναγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.
Στα καινούργια χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι οι ενισχύσεις για φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των κατοικιών, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας – Smart Home και φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.
Παραμένουν σε ισχύ οι επιδοτήσεις για θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, χρήση ζεστού νερού από ηλιακούς θερμοσίφωνες και άλλα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
Το πρόγραμμα παρέχει υψηλές επιδοτήσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 85% επί των δαπανών για συγκεκριμένες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις.
Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σχεδόν στο σύνολο των ιδιοκτητών κατοικιών καθώς χαλαρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ακόμη και οικογένειες με εισόδημα 120.000 ευρώ. Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα.
Το ανώτατο ύψος των δαπανών που μπορεί να επιδοτηθεί έχει αυξηθεί στις 50.000 από 25.000 ευρώ που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ ΚατΆ Οίκον», ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτη με περισσότερες από μία κατοικίες να υποβάλλει παραπάνω αιτήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που μπορεί να χρηματοδοτηθεί ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.
Στο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» καθιερώνονται και δύο πρόσθετες επιδοτήσεις. Λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης που έχει προκύψει με τον κορωνοϊό COVID-19 προστίθεται επιπλέον +10% για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τα έτη 2020 - 2021.
Ακόμη, για τα μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ προστίθεται επιπλέον 10% στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης, εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε ΒΆ ενεργειακή κατηγορία.
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ ή τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες φτάνει τις 80.000 ευρώ
1. Αντικατάσταση Κουφωμάτων & τοποθέτηση Ενεργειακών Τζαμιών!
2. Συστήματα σκίασης (παντζούρια, ρολά, τέντες κλπ)
3. Θερμομόνωση στο εξωτερικό του κτιρίου συμπεριλαμβανομένης και της ταράτσας και της πιλοτής.
4. Αναβάθμιση Θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης
Δείτε παρακάτω αναλυτικά ΌΛΑ τα ΝΕΑ για το Εξοικονομώ - Αυτονομώ.
#sintiroume to spiti !
Σε Εξοικονομώ – Αυτονομώ μετανομάζεται το Εξοικονομώ Κατ` Οίκον σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό τη διεύρυνση των δαπανών για τις οποίες μπορούν να επιχορηγηθούν τα νοικοκυριά προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.
Τουλάχιστον 600.000 νοικοκυριά μπορούν να επωφεληθούν από τα προγράμματα αξίας 1 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών έως το 2030.
Αρχής γενομένης από τις 2 Νοεμβρίου, ανοίγει η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για την υποβολή αιτήσεων με τον προϋπολογισμό του προγράμματος να ανέχεται στα 850 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα θα «τρέχει» κάθε χρόνο, ενώ από το επόμενο έτος οι προθεσμίες υποβολής συμμετοχής δε θα είναι τόσο αυστηρές, και στόχος είναι να πραγματοποιούνται παρεμβάσεις σε 60.000 σπίτια ετησίως έτσι ώστε να περιοριστεί η ενεργειακή κατανάλωσή τους.
Τα καινούργια χαρακτηριστικά του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» είναι τα εξής:
Τα νέα προγράμματα επιδιώκουν να μειώσουν σε βάθος χρόνου και με ορίζοντα δεκαετίας την τελική κατανάλωση ενέργειας κατά 9,7% για κάθε νοικοκυριό, καθώς και να επιτευχθεί η εξοικονόμηση 2,8 τόνων ισοδύναμου πετρελαίου και η συρρίκνωση των εκπομπών του CO2 σε σύγκριση με το 2005.
Οι μεγάλες επενδύσεις
Πέραν του επιδιωκόμενου οφέλους, το οποίο είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η εξοικονόμηση των δαπανών των νοικοκυριών που προκύπτουν από την κατανάλωση ενέργειας, τα παραπάνω προγράμματα επενδύσεων θα αναβαθμίσουν ενεργειακά το 15% του κτιριακού ιστού της Ελλάδας.
Το γεγονός αυτό συνεπάγεται την πραγματοποίηση επενδύσεων αξίας 11 δισ. ευρώ το 2030 για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών με αποτέλεσμα να στηριχθεί ο οικοδομικός και κατασκευαστικός κλάδος. Όπως προκύπτει και από στοιχεία του ΥΠΕΝ , υπολογίζεται πως εντός της 10ετίας αυτής που θα διενεργηθούν τα «πράσινα» επενδυτικά προγράμματα, το εισόδημα των εργαζομένων θα αυξηθεί κατά 3,4 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για τη δημιουργία 22.000 νέων θέσεων εργασίας. Από τα προγράμματα αυτά θετικά θα επηρεαστεί και η προστιθέμενη αξία του κτιριακού ιστού της Ελλάδας, η οποία θα ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ.
Από που θα αντληθούν τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση
Από το συνολικό πακέτο της ΕΕ αξίας 750 δισ. ευρώ για τη χώρα μας αναλογεί σχεδόν το 10% (72 δισ. ευρώ) των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και από το ΕΣΠΑ. Το μεγαλύτερο ποσοστό από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση δράσεων «πράσινης» ανάπτυξης και ψηφιακού μετασχηματισμού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται εντός του τρέχοντος μήνα να εκπονήσει μία στοχευμένη στρατηγική -με τίτλο «Κύμα Ανακαίνισης Κτιρίων»- με αποτέλεσμα να ενισχυθούν περαιτέρω τα πρόγραμματα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».
Η επίσημη πρώτη του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα είναι η 2η Νοεμβρίου και οι επιδοτήσεις που θα παρέχει στους δικαιούχους αναμένεται να αγγίξουν το 85% όσον αφορά οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις ενεργειακού χαρακτήρα. Επίσης, στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς χαλαρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Ενδεικτικό είναι πως στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ακόμα και οικογένειες που το εισόδημά τους ανέρχεται στα 120.000.
Οι επιλέξιμες κατοικίες είναι οι εξής:
• Μονοκατοικία
• Μεμονωμένο Διαμέρισμα
• Πολυκατοικία
Για να ενταχθεί μία κατοικία στο πρόγραμμα θα πρέπει να τηρεί τα κάτωθι:
1. Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία σύμφωνα με το Ε1 του προσώπου που τη χρησιμοποιεί.
2. Να υφίσταται νόμιμα
3. Η κατηγορία ενεργειακής της απόδοσης, βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), να είναι ίση η χαμηλότερη της Γ
4. Να μην έχει χαρακτηριστεί ως κατεδαφιστέα.
Το ανώτατο επιδοτούμενο ποσό διπλασιάζεται από τα 25000 ευρώ (που ίσχυαν στα προηγούμενα «Εξοικονομώ Κατ` Οίκον») στα 50000 ευρώ, ενώ ιδιοκτήτες με περισσότερες από μία κατοικίες μπορούν να καταβάλουν περισσότερες αιτήσεις. Το συνολικό χρηματοδοτούμενο ποσό ανέρχεται στα 100000 ευρώ.
5 εισοδηματικές κατηγορίες
Το βασικότερο κριτήριο, που θα καθορίσει και το ποσοστό της επιδότησης, αποτελεί το εισόδημα κάθε αιτούντος.
Για τα χαμηλότερα εισοδήματα η επιδότηση μπορεί να αγγίξει και το 65% ενώ σταδιακά για τα πιο υψηλά εισοδήματα το χαμηλότερο ποσοστό είναι το 35%.
2 νέες κατηγορίες επιδότησης
Παρακολουθώντας την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της κρίσης της πανδημίας, δημιουργήθηκε η κατηγορία COVID-19 Premium μέσω της οποίας η όποια επιδότηση του αιτούντος θα αυξηθεί κατά 10%, εάν και εφόσον αυτή έχει υποβληθεί εντός των ετών 2020 και 2021.
Ένα επιπλέον 10% μπορούν να λάβουν και οι αιτούντες που θέλουν να αναβαθμίσουν μεμονωμένο διαμέρισμα και μονοκατοικία με ΠΕΑ Η και Ζ, υπό την προϋπόθεση ότι με το τέλος των εργασιών η κατηγορία του ακινήτου θα έχει διαμορφωθεί στο Β.
Προϋπολογισμός
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση -συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ- ανέρχεται στα 50.000 ευρώ ή στα 100.000 ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου.
Ως Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας χαρακτηρίζονται τα 1.2 ευρώ ανά εξοικονομημένη KWh.
Για τις πολυκατοικίες ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κοινοχρήστων παρεμβάσεων ανέρχεται στα 80.000 ευρώ.
Εν κατακλείδι παρέχεται και κάλυψη των δαπανών που αφορούν τις αμοιβές του ενεργειακού επιθεωρητή, του συμβούλου έργων, τα έξοδα μελετών, ενώ ακόμα και σε ενδεχόμενο δανεισμού αυτός θα είναι άτοκος.
1. Αντικατάσταση Κουφωμάτων & τοποθέτηση Ενεργειακών Τζαμιών!
2. Συστήματα σκίασης (παντζούρια, ρολά, τέντες κλπ)
3. Θερμομόνωση στο εξωτερικό του κτιρίου συμπεριλαμβανομένης και της ταράτσας και της πιλοτής.
4. Αναβάθμιση Θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης
Σε Εξοικονομώ – Αυτονομώ μετανομάζεται το Εξοικονομώ Κατ` Οίκον σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό τη διεύρυνση των δαπανών για τις οποίες μπορούν να επιχορηγηθούν τα νοικοκυριά προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους.
Το νέο πρόγραμμα πρόκειται, να προκηρυχθεί εντός του Φθινοπώρου, χωρίς να αποκλείεται να βγει στον αέρα ακόμη και τον Σεπτέμβριο, ενώ ο προϋπολογισμός του δεν έχει ακόμα κλειδώσει.
Επιδότηση έως 85% για ... πράσινα σπίτια - Όλο το πρόγραμμα
Επιχορηγήσεις που μπορούν να φθάσουν έως και το 85% των εργασιών για συγκεκριμένες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις για να πετύχουν ενεργειακή εξοικονόμηση και αυτονομία δίνεται με το νέο πρόγραμμα.
Την «πόρτα» 45.000 - 60.000 πολιτών που θέλουν να ανακαινίσουν τα σπίτια τους προκειμένου να πετύχουν ενεργειακή εξοικονόμηση και αυτονομία ανοίγει το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ».
Παρέχει υψηλές επιδοτήσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 85% επί των δαπανών για συγκεκριμένες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σχεδόν στο σύνολο των ιδιοκτητών κατοικιών καθώς χαλαρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ακόμη και οικογένειες με εισόδημα 120.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη δράση που αποτελεί μετεξέλιξη του «Εξοικονομώ Κατ` Οίκον» προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ θα τρέχει σταδιακά από τις 2 Νοεμβρίου ανάλογα με την περιφέρεια. Τα ποσοστά επιδοτήσεων, οι επιλέξιμες δαπάνες αλλά και τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου κάποιος να συμμετάσχει είναι περισσότερο ευνοϊκά συγκριτικά με τα προηγούμενα προγράμματα.
Τα κύρια σημεία του οδηγού εφαρμογής παρουσίασαν στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου. Ο Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι από το 2021 το πρόγραμμα θα είναι συνέχεια ανοικτό, αναγγέλλοντας και τη διάθεση περισσοτέρων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.
Επιλέξιμες κατοικίες
Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία, καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:
Το ανώτατο ύψος των δαπανών που μπορεί να επιδοτηθεί έχει αυξηθεί στις 50.000 από 25.000 ευρώ που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ Κατ`Οίκον», ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτη με περισσότερες από μία κατοικίες να υποβάλλει παραπάνω αιτήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που μπορεί να χρηματοδοτηθεί ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.
Κίνητρα - Επιδοτήσεις
Στο νέο πρόγραμμα διατηρείται η φιλοσοφία των επιδοτήσεων με το ύψος τους να προσδιορίζεται ανάλογα με το μέγεθος των εισοδημάτων. Οπως φαίνεται και στον πίνακα, διακρίνονται πέντε εισοδηματικές κατηγορίες. Σε εκείνη με τα χαμηλότερα εισοδήματα αντιστοιχεί το υψηλότερο ποσοστό επιδότησης 65%. Αυτό υποχωρεί όσο μεγαλώνουν τα εισοδήματα για να φτάσει στο 35% για φυσικά πρόσωπα με υψηλά βαλάντια.
Στο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» καθιερώνονται και δύο πρόσθετες επιδοτήσεις ως μπόνους:
1 Covid-19 premium. Λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης που έχει προκύψει με τον κορωνοϊό Covid-19 και των δυσκολιών που έχουν προκύψει από την εφαρμογή των μέτρων οριζόντια στη χώρα για τον περιορισμό της διασποράς του, προστίθεται επιπλέον +10% για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τα έτη 2020-2021.
2 Για τα μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ προστίθεται επιπλέον 10% στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης, εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε Β`ενεργειακή κατηγορία.
Πολυκατοικίες
Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι πολυκατοικίες στο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ».
Προβλέπονται δύο τύποι αιτήσεων:
Για την κατηγορία αυτή τα ποσοστά επιδότησης είναι οριζόντια για όλους τους ιδιοκτήτες 60%, ανεξάρτητα από το ύψος εισοδήματος και μπορούν να προστεθούν τα δύο προαναφερόμενα μπόνους (10% συν 10%).
Για την κατηγορία αυτή οι επιδοτήσεις είναι πάλι 60% αλλά προβλέπεται μόνο το Covid-19 Premium.
Στις επιλέξιμες κοινόχρηστες παρεμβάσεις των πολυκατοικιών είναι η αναβάθμιση του ανελκυστήρα με σκοπό να πληρούνται οι προϋποθέσεις πιστοποίησης και η υποχρεωτική εγκατάσταση inverter για τη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος.
Επίσης περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του φωτισμού.
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες φτάνει τις 80.000 ευρώ.
Και εργασίες που παρέχουν στις κατοικίες ενεργειακή αυτονομία
Το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», πέραν των κλασικών εργασιών - αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης - ψύξης -, περιλαμβάνει και συγκεκριμένες που παρέχουν στις κατοικίες ενεργειακή αυτονομία.
Ποιοι μπορούν να ενταχθούν;
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες και τα διαμερίσματα, αρκεί να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-Χρησιμοποιούνται ως κύριες.
-Υφίστανται νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετες.
-Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α` ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. Ανεξαρτήτως του ποσοστού επιδότησης, το μέγιστο ποσό το οποίο μπορεί να πάρει ο αιτών δεν μπορεί να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Το όριο των 25.000 ευρώ αυτό ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πληροφορία πως θα μεταβληθεί.
-Αν κάποιος δεν επιθυμεί να λάβει τραπεζικό δάνειο μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ` Οίκον» αρκεί να έχει διαθέσιμο το υπόλοιπο του ποσού που απαιτείται.
1. Αντικατάσταση Κουφωμάτων & τοποθέτηση Ενεργειακών Τζαμιών!
2. Συστήματα σκίασης (παντζούρια, ρολά, τέντες κλπ)
3. Θερμομόνωση στο εξωτερικό του κτιρίου συμπεριλαμβανομένης και της ταράτσας και της πιλοτής.
4. Αναβάθμιση Θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης
Δείτε παρακάτω αναλυτικά ΌΛΑ τα ΝΕΑ για το Εξοικονομώ κατ` οίκον.
#sintiroume to spiti !
Νέες υποχρεώσεις στο νέο Εξοικονομώ κατ`Οίκον
Νέες υποχρεώσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών πολύ χαμηλής ενεργειακής απόδοσης θα περιλαμβάνουν οι επόμενες προκηρύξεις του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον» εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, όπως προβλέπεται σε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον» το μνημόνιο προβλέπει συγκεκριμένα τη θέσπιση κατάλληλου συνδυασμού κινήτρων/υποχρέωσης για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κατηγορίας Ζ-Η, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 55% των κατοικιών έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 και είναι πολύ χαμηλής ενεργειακής απόδοσης.
Προβλέπεται επίσης ότι θα γίνει αναθεώρηση των τιμών (για κουφώματα, θερμομόνωση, καυστήρες κ.λπ.) που λαμβάνει υπόψη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον καθορισμό του ύψους των επιδοτήσεων, προκειμένου αυτές να προσαρμοστούν στα δεδομένα της αγοράς και ακόμα προσεισμικός έλεγχος στα κτίρια κατοικιών που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Οι οικοδομικές άδειες
Παράλληλα επισημαίνεται πως, οι νέες οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν φέτος θα πρέπει να συνοδεύονται από μελέτη που θα πιστοποιεί την κατάταξη των κτιρίων στην ενεργειακή κατηγορία Β+ και από το 2021 στην κατηγορία Α.
Αναλυτικά:
Για τις οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και αφορούν νέα κτίρια κατοικιών ή προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια, προβλέπεται υποχρέωση κατάθεσης Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης για ενεργειακή κατηγορία Β+. Από την 1η Ιουνίου του 2021 υποβάλλεται ΜΕΑ που τεκμηριώνει ότι το νέο κτίριο κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Α όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία και όπως έχει δεσμευτεί η Ελληνική κυβέρνηση στο ΕΣΕΚ. Στόχος των ρυθμίσεων αυτών είναι να δοθεί στον κατασκευαστικό κλάδο η δυνατότητα να προετοιμαστεί ώστε από το 2022 τα νέα κτίρια να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους στόχους του ΕΣΕΚ είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του 12-15% των κτιρίων έως το 2030.
1. Αντικατάσταση Κουφωμάτων & τοποθέτηση Ενεργειακών Τζαμιών!
2. Συστήματα σκίασης (παντζούρια, ρολά, τέντες κλπ)
3. Θερμομόνωση στο εξωτερικό του κτιρίου συμπεριλαμβανομένης και της ταράτσας και της πιλοτής.
4. Αναβάθμιση Θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης
Δείτε παρακάτω αναλυτικά ΌΛΑ τα ΝΕΑ για το Εξοικονομώ κατ` οίκον.
#sintiroume to spiti !
Μάλιστα, η ρύθμιση με την οποία προβλέπεται συστηματική ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων περιλαμβάνει ακόμη και όσα κτίστηκαν προ του 1980.
Συγκεκριμένα, υπάρχει σχέδιο μακροπρόθεσμης ριζικής ανακαίνισης κτιρίων, η οποία καθιερώνεται και για τα υπάρχοντα κτίρια, πράγμα που σημαίνει ότι το ΥΠΕΝ βάζει τη νομοθετική προϋπόθεση για να προχωρήσουν καινούργια προγράμματα εξοικονόμησης και για παλιά κτίρια, τα οποία αφορούν το 55% του κτιριακού αποθέματος της χώρας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, «οι σχετικές ρυθμίσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, θέτοντας πιο φιλόδοξους στόχους και πιο αυστηρά κριτήρια. Επίσης φέρνουν στο προσκήνιο τα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα επικαιροποιούν και αναβαθμίζουν τα ενεργειακά πιστοποιητικά και τις επιθεωρήσεις, τις μελέτες ενεργειακής απόδοσης, καθώς και τους ενεργειακούς επιθεωρητές».
Μακροπρόθεσμη στρατηγική
Πρόκειται ουσιαστικά για το νέο πλαίσιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, στη βάση του οποίου θα εκπονηθεί η Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος. «Στρατηγική που θα κληθούν να εφαρμόσουν το ΥΠΕΝ και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα και που στοχεύει αφενός στη στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου (δεδομένων των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση του κορονοϊού), αφετέρου στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής απόδοσης που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)», τονίζει χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους στόχους του ΕΣΕΚ είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του 12-15% των κτιρίων έως το 2030, ή 60.000 σπίτια κάθε χρόνο.
Παρότι οι επιμέρους λεπτομέρειες θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα το επόμενο διάστημα, πηγές τονίζουν στον «Ελ. Τύπο» πως οι ιδιοκτήτες παλαιών κτισμάτων θα επωφεληθούν με επιδοτήσεις όπως αυτές που είχαν τα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονόμηση κατ` οίκον». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση, η αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, η αναβάθμιση παροχής ζεστού νερού κ.ά.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο νόμου:
– Τίθενται συγκεκριμένοι και αυστηροί στόχοι για την ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, σε πλήρη εναρμόνιση με τους στόχους του ΕΣΕΚ. Οι στόχοι είναι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι, με κλιμάκωση και διαδικασίες για το 2030, 2040 και το 2050. Επίσης προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις, μέτρα και πολιτικές που θα προωθήσουν την ανακαίνιση του κτιριακού αποθέματος, τόσο για τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά κτίρια όλων των χρήσεων.
– Τροποποιούνται οι Τεχνικές Οδηγίες στο πλαίσιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), τόσο για την εναρμόνιση με τα ισχύοντα υψηλότερα πρότυπα όσο και για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο ΕΣΕΚ. Πλέον τα νέα και τα ριζικά ανακαινιζόμενα κτίρια οφείλουν να είναι ακόμα πιο αποδοτικά, να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και ταυτόχρονα να παράγουν περισσότερη (ηλεκτρική ή θερμική). Προς αυτό το σκοπό τίθενται νέα αυστηρότερα κριτήρια και απαιτήσεις για όλα τα κτίρια, που θα πρέπει να εμφανίζουν τη βέλτιστη σχέση κόστους/οφέλους.
– Εισάγονται συστήματα ευφυούς ετοιμότητας των νέων και υφιστάμενων κτιρίων, για την εγκατάσταση συστημάτων, αυτοματισμών και μηχανισμών ελέγχου, προς την επίτευξη των στόχων ενεργειακής απόδοσης.
– Προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα, δράσεις και πολιτικές κινήτρων (χρηματοδότησης ή άλλης μορφής) ώστε να βοηθηθούν πολίτες, επιχειρηματίες, αλλά και φορείς της κυβέρνησης να προχωρήσουν με έργα και δράσεις που αφορούν στο υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα.
– Επικαιροποιούνται, αναθεωρούνται και θεσπίζονται αυστηρότερες διαδικασίες ελέγχου για τις Μελέτες Ενεργειακής Απόδοσης (ΜΕΑ), τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και τους επιθεωρητές που τις διενεργούν. Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται το σύνολο του μηχανισμού που μελετά, εκδίδει και επιθεωρεί το ενεργειακό κομμάτι των κτιρίων, ενώ ταυτόχρονα θέτουν αυστηρότερες προδιαγραφές, διαδικασίες ελέγχου και ποινές ώστε να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τροποποιήσεις
Οσον αφορά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` οίκον», που αναμένεται να έρθει το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ε.Τ.», το υπουργείο εξετάζει τροποποιήσεις οι οποίες εστιάζουν στην απλοποίηση διαδικασιών, στην εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού ωφελουμένων ενώ παράλληλα δεν θα απαιτούν μεγάλο χρόνο υλοποίησης που θα καθυστερήσει την ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος που περιμένουν οι ιδιοκτήτες ώστε να επιδοτηθούν ενεργειακά χιλιάδες νοικοκυριά υπολογίζεται περί τα 250 εκατ. ευρώ.
Σε δεύτερο χρόνο και με σκοπό να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα, με την εκκίνηση της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, νέο Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών.
Ειδικότερα, στο νέο πρόγραμμα εξετάζονται όλες οι δυνητικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε εξορθολογισμό του και κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων, θα αυξήσουν το πλήθος των υπαγωγών, θα βελτιώσουν τις διαδικασίες υποβολής αίτησης και θα επιταχύνουν την ολοκλήρωση των προτεινόμενων παρεμβάσεων, όπως αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού με συνδυασμό διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης και συγκεκριμένα:
– Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες κοινοτικές πηγές
– Τραπεζική ενίσχυση μέσω Green-bonds
– Χρηματοδότηση από ESCO
– Ιδιωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτιρίων
– Απαλλαγή/μείωση ΦΠΑ για τις παρεμβάσεις
– Απαλλαγή/μειώσεις ΕΝΦΙΑ
– Τη συνεισφορά του λεγόμενου καθεστώτος επιβολής, στο πλαίσιο του οποίου οι προμηθευτές ενέργειας (και στο εξής και οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ και οι Εταιρίες Διανομής Αερίου) θα πρέπει – σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία- να κάνουν επενδύσεις και να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.
Το Φθινόπωρο αναμένεται να "τρέξει" η τρίτη φάση του προγράμματος "Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον II".
Το πρόγραμμα αυτό θα είναι παρόμοιο με τα δύο προηγούμενα με κάποιες ωστόσο τροποποιήσεις κυρίως όσον αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών και την εξασφάλιση μεγαλύτερου αριθμού ωφελουμένων. Επιπλέον αναμένεται να μειωθούν οι επτά εισοδηματικές κατηγορίες αλλά και το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης που ήταν στο 70% προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων κυρίως από τη μεσαία τάξη.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του τρίτου κύκλου να ξεπεράσει τα 350.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνεται με απευθείας ενισχύσεις των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών με χαμηλότοκα και μηδενικού επιτοκίου τραπεζικά δάνεια αλλά και με αποτελεσματικές φορολογικές εκπτώσεις.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα το ΥΠΕΝ θέτει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοίκων κάθε χρόνο για την επόμενη δεκαετία .
Φιλοδοξία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη είναι την περίοδο 2021 -2027 τα κονδύλια να πολλαπλασιαστούν και να μην προέρχονται μόνο από κοινοτικά προγράμματα αλλά και από άλλες δύο πηγές : από δάνεια φιλικά προς τους καταναλωτές και από φορολογικά κίνητρα από το υπουργείο Οικονομικών.
Πληροφορίες αναφέρουν στην εφημερίδα "Δημοκρατία" ότι στο υπουργείο επεξεργάζονται τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να επιδοτηθούν ενεργειακά κτίσματα που κατασκευάστηκαν προ δεκαετιών δεδομένου ότι καθοριστικός παράγοντας στην κατανάλωση ενέργειας είναι η παλαιότητα των κτιρίων.Ειδικότερα το 55% των κτιρίων με χρήση κατοικίας έχει κατασκευαστεί πριν από το έτος 1980 που σημαίνει ότι είναι πολύ χαμηλά στη λίστα ενεργειακής απόδοσης ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί σε πολλά εξ αυτών σεισμικός έλεγχος.Αποτέλεσμα αυτού να μπει δικλίδα ασφαλείας για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ώστε με σχετικές υποχρεώσεις-κίνητρα να καταφέρουν να επιδοτηθούν.
Το ποσοστό της επιδότησης θα υπολογίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια περιλαμβάνοντας κατά πιθανότητα λιγότερες κατηγορίες σε σχέση με τις επτά του του προηγούμενου κύκλου. Δύνανται να συμμετάσχουν αποκλειστικά και μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας σε κατοικία με ατομικό (για άγαμο) ή οικογενειακό (για έγγαμο) εισόδημα που δεν θα ξεπερνά τα όρια που θα τεθούν. Αν δεν ξεπερνά αυτό το πλαφόν τότε το ποσοστό της επιδότησης του θα εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία στην οποία εντάσσεται. Θα υπάρχει ανώτατο ύψος δανείων (25.000 ευρώ ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα), ενώ στη διάρκεια αποπληρωμής θα κυμαίνεται από 4 έως 6 χρόνια. Οι δόσεις του δανείου θα είναι μηνιαίες τοκοχρεολυτικές και το επιτόκιο σταθερό. Ο τελικός ωφελούμενος θα μπορεί να ζητήσει προκαταβολή σε ποσοστό 70% του αρχικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων.
Το πρόγραμμα
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αφορά κύριες κατοικίες (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες καθώς και μεμονωμένα διαμερίσματα) αλλά όχι και ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ κατάστημα). Η κατοικία πρέπει επίσης να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερης της "Δ" και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
Εξοικονομώ κατ` οίκον: Ευχάριστα νέα και έξτρα μπόνους για ιδιοκτήτες παλιών ακινήτων
Θετικές εκπλήξεις αναμένονται στον νέο Εξοικονομώ κατ` οίκον καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι εισοδηματικές κατηγορίες θα μειωθούν αλλά θα αυξηθεί το ταβάνι των εισοδηματικών κριτηρίων έως και τις 70.000 ευρώ.
Μεγάλοι κερδισμένοι του νέου προγράμματος Εξοικονομώ κατ` οίκον θα είναι όσων τα ακίνητα βρίσκονται σε χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες, είναι δηλαδή χτισμένα πριν το 1980. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπεται έξτρα μπόνους 15%.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο επεξεργάζεται παράλληλα και τους τρόπους με τους οποίους θα επιδοτηθούν ενεργειακά κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν από δεκαετίες και υστερούν τόσο σε εξοικονόμηση όσο και σε ενεργειακή απόδοση.
Έτσι, αναμένεται να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα. Με τη σειρά τους οι πολίτες θα επωφεληθούν από παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα αλλαγή σε κουφώματα, θερμομόνωση, καυστήρες κ.λπ. Η διαδικασία αυτή αφορά το 55% του κτιριακού αποθέματος της Ελλάδας που έχει κατασκευαστεί πριν από από τέσσερις δεκαετίες και τα οποία είναι πολύ χαμηλά στη λίστα ενεργειακής απόδοσης ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί σε πολλά εξ αυτών σεισμικός έλεγχος. Ο προϋπολογισμός του τρίτου κύκλου Εξοικονομώ κατ` οίκον, που αναμένεται να βγει το φθινόπωρο στον αέρα, θα κυμαίνεται στα 350 με 400 εκατ. ευρώ και θα είναι ο τελευταίος, τουλάχιστον με τη μορφή που μέχρι σήμερα τον ήξεραν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και ο τεχνικός κόσμος.
Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να επιλεγεί μια κατοικία;
- Χρησιμοποιούνται ως κύριες.
-Υφίστανται νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετες..
Ένταξη σε 4 βήματα
1. Συγκεντρώστε τα παρακάτω δικαιολογητικά:
-Δελτίο ταυτότητας. Εναλλακτικά μπορείτε να προσκομίσετε το διαβατήριό σας.
- Οικοδομική άδεια για το κτίριο που κάνετε αίτηση επιδότησης ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό έγγραφο που να το νομιμοποιεί.
-Λογαριασμός της ΔΕΗ (ή άλλου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας).
- Το τελευταίο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογίας Εισοδήματος του ατόμου που αιτείται την επιδότηση.
-Το τελευταίο αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του ατόμου που κάνει την αίτηση, εφόσον η συγκεκριμένη κατοικία χρησιμοποιείται από τον ίδιο.
-Αντίγραφο της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9).
- Για σπίτια που ενοικιάζονται (η παραχωρούνται δωρεάν) απαιτείται αντίγραφο της Αναλυτικής Κατάστασης για Μισθώματα Ακινήτων (Ε2) και Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 του ενοίκου ότι χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ακίνητο ως σπίτι ή επαγγελματική στέγη.
- Για σπίτια που χρησιμοποιούνται από συγκύριο τα δυο παραπάνω πιστοποιητικά μπορούν να αντικατασταθούν από αντίγραφο Ε1 συγκύριου, εφόσον το χρησιμοποιεί αυτός ως κατοικία.
2. Ελέγξτε το Ε9 και τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνετε στη ΔΕΗ.
3. Ελέγξτε τη διεύθυνση του ακινήτου. Θα πρέπει η ονοματοθεσία και ο αριθμός του ακινήτου να είναι ο ίδιος σε όλα τα δικαιολογητικά (π.χ. Ε9, ΔΕΗ, έντυπο της οικοδομικής άδειας). Σε περίπτωση που η οικοδομική άδεια έχει παλιά ονοματοθεσία ή αριθμό, θα ζητήσετε σχετική βεβαίωση Πολεοδομίας του δήμου.
4. Δηλώστε το στο Κτηματολόγιο. Κανένα ακίνητο δεν θα χρηματοδοτείται πλέον αν δεν έχει κατατεθεί δήλωση ιδιοκτησίας κατά την κτηματογράφηση της περιοχής.
Μέσα στο φθινόπωρο η προκήρυξη από το ΥΠΕΝ του τρίτου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.
Διαφοροποίηση προς το ευνοϊκότερο αναμένεται να έχει σύμφωνα με πληροφορίες το τρίτο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ` Οίκον» για τους κατοίκους της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι με αυτή την παρέμβαση να ενισχύσει την επιλεξιμότητα στην εν λόγω περιοχές, προωθώντας περαιτέρω την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος στις περιοχές που «αγγίζει» η απολιγνιτοποίηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο πρόγραμμα θα «τρέξει» με ευνοϊκότερα κριτήρια στη Δυτική Μακεδονία, ώστε να μπορέσουν να ωφεληθούν περισσότεροι δικαιούχοι. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες ενδείξεις, αυτό θα «μεταφράζεται» σε υψηλότερα ποσοστά επιδότησης των επιλέξιμων παρεμβάσεων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο για τη συγκεκριμένη περιφέρεια να ισχύσουν πιο διευρυμένα κριτήρια για την υπαγωγή στο πρόγραμμα.
«Απάντηση» στην κάλυψη των θερμικών αναγκών
Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη κίνηση υποδηλώνει την πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας, αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα, για στήριξη των λιγνιτικών περιοχών μέσα από όσο το δυνατόν περισσότερες προωθούμενες παρεμβάσεις, και όχι αποκλειστικά από τα μέτρα που δρομολογούνται με στόχο την ομαλή μετάβασή τους. Επίσης, δείχνει ότι αναζητείται κάθε πρόσφορος τρόπος ώστε η στήριξη αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εμπροθοβαρής.
Παράλληλα, αποτελεί μία ακόμη «απάντηση» στην ανησυχία των τοπικών κοινωνιών της Δυτικής Μακεδονίας, για την κάλυψη των θερμικών τους αναγκών μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Μία «απάντηση» σε συνέχεια της κατασκευής της μονάδας ΣΗΘΥΑ από τη ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς, η οποία μαζί με την «Πτολεμαΐδα V» θα τροφοδοτεί τα δίκτυα τηλεθερμάνσεων Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Αμυνταίου.
Έναρξη του «Εξοικονομώ» το φθινόπωρο
Το νέο «Εξοικονομώ κατ` Οίκον» θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, όπως αναφέρει σε αρκετές περιπτώσεις η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Σε σχέση με τους όρους του προηγούμενου προγράμματος, θα υπάρχουν ελαφρές διαφοροποιήσεις, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ανώτατου ορίου εισοδήματος για την υπαγωγή πάνω από τα 40.000 και 50.000 ευρώ, που ήταν το «πλαφόν για το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα, στο πρόγραμμα που προηγήθηκε.
Επίσης, με σκοπό τη διεύρυνση των δικαιούχων, προβλέπεται μείωση των κατηγοριών ωφελούμενων από τις 7 που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα. Παράλληλα, εκτός από τις παρεμβάσεις για ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας των οικημάτων, όπως π.χ. την τοποθέτηση θερμομόνωσης, φαίνεται πως στο νέο «Εξοικονομώ» θα περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες δαπάνες και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για net-metering, καθώς και οι αυτοματισμοί «έξυπνου» σπιτιού, που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση.
Εντός του μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί ο τρίτος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατΆ Οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.
Στόχος είναι ο νέος κύκλος του προγράμματος να τεθεί σε τροχιά το φθινόπωρο με προϋπολογισμό περί τα 350 εκατ. ευρώ.
Ο νέος κύκλος εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο που έχει το υπουργείο περιβάλλοντος 7 ενέργειας το οποίο στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών ετησίως συνολικού προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς ο τίτλος του νέου προγράμματος θα είναι «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» καθώς πέραν των γνωστών παρεμβάσεων στις κατοικίες που αφορούν την θερμομόνωση , τα κουφώματα , τις τέντες και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις θα υπάρχουν και οι νέες τεχνολογίες που χαρακτηρίζουν ένα “ Έξυπνο Σπίτι”.
Το πρόγραμμα θα ενσωματώνει στην αναβάθμιση των κατοικιών τεχνολογίες όπως είναι τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης, απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης ενώ θα επιδοτούνται η παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως είναι τα φωτοβολταϊκά οι μπαταρίες καθώς και οι υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα. Θα επιδοτηθούν επίσης παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους για εξοικονόμηση ενέργειας όπως είναι η θέρμανση, ο φωτισμός και οι ανελκυστήρες.
Εάν με τις παρεμβάσεις επιτευχθούν υψηλοί ενεργειακοί στόχοι, όπως αναβάθμιση κατά τέσσερις ενεργειακές κατηγορίες, θα προβλέπεται αύξηση της επιδότησης.
Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι πως οι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι περισσότεροι καθώς θα μειωθούν οι εισοδηματικές κατηγορίες από 7 σε 5 με παράλληλη αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.
Θυμίζουμε πως στον προηγούμενο κύκλο όσοι είχαν ατομικό εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ ετησίως και άνω των 45.000 ευρώ οικογενειακό δεν δικαιούνταν κάποιο ποσοστό επιδότησης από το πρόγραμμα μπορούσαν ωστόσο να λάβουν δάνειο με προνομιακούς όρους για τις παρεμβάσεις που θα έκαναν στο ακίνητο τους. Στο νέο κύκλο θα υπάρξει αύξηση του ανώτατου εισοδήματος των ιδιοκτητών που κρίνονται δικαιούχοι των επιδοτήσεων, λέγεται πως το όριο θα φτάσει τα 70.000 ευρώ.
Όσοι ιδιοκτήτες έχουν ακίνητα που έχουν χαμηλή ενεργειακή κατάταξη θα ευνοηθούν από το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» καθώς για τα ακίνητα που είναι κατασκευασμένα πριν από το 1980 θα προβλέπεται έξτρα μπόνους 15%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία το 55% των κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες έχουν κατασκευαστεί πριν από το έτος 1980 και έχουν πολύ χαμηλή ενεργειακή απόδοση. Θα δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα ούτως ώστε οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις που θα τα αναβαθμίσουν ενεργειακά. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η αλλαγή κουφωμάτων, η θερμομόνωση, η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, τοποθέτηση λέβητα φυσικού αερίου κ.α
Ποιοι μπορούν να ενταχθούν;
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες και τα διαμερίσματα, αρκεί να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-Χρησιμοποιούνται ως κύριες.
-Υφίστανται νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετες.
-Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α` ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. Ανεξαρτήτως του ποσοστού επιδότησης, το μέγιστο ποσό το οποίο μπορεί να πάρει ο αιτών δεν μπορεί να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Το όριο των 25.000 ευρώ αυτό ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πληροφορία πως θα μεταβληθεί.
-Αν κάποιος δεν επιθυμεί να λάβει τραπεζικό δάνειο μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ` Οίκον» αρκεί να έχει διαθέσιμο το υπόλοιπο του ποσού που απαιτείται.
ΘΕΡΜΑΝΣΗ - ΨΥΞΗ | ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ |
ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ | ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ |
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΕΡΑ - ΝΕΡΟΥ | |
Ψάχνεις; Βρίσκεις με 1 κλίκ εδώ >> |
Βρες τους καλύτερους για ό,τι ψάχνεις!
Ρεύμα: Ενισχύσεις στους λογαριασμούς Οκτωβρίου για τη στήριξη ευάλωτων καταναλωτών
Τροποποίηση Εξοικονομώ 2023 - Αλλαγές σε όρια δαπανών
Ενεργειακά χρώματα: «Σωτηρία» για το σπίτι σε κάθε εποχή
Αντλίες θερμότητας: Τα δυνατά τους σημεία
Ρεύμα: Γιατί συμφέρει τον Οκτώβριο 2024 το μπλε τιμολόγιο
Σπίτι & Κτίριο: Το «πράσινο» τεύχος του μήνα
Αξιόπιστοι ταχυθερμαντήρες για ζεστό νερό άμεσα
Αυτόνομα φωτοβολταϊκά: «Αντίο» στον λογαριασμό ρεύματος!
ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ: Λύσεις 2024 + Top Experts
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2024 - 4green.gr