Η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας με μέτρα όπως η ενεργειακή κάρτα μπορεί να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικουριά.

Έρχεται η ενεργειακή κάρτα για τη προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών

1.469 επισκέψεις στο άρθρο

Παροχή ενέργειας σε προνομιακή τιμή, επιδοτήσεις και διευκολύνσεις στα οικονομικώς πληττόμενα νοικοκυριά, είναι κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο που εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σχέδιο με δράσεις και μέτρα ύψους άνω των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ με ορίζοντα το 2030 για τη καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με απόφαση του υπουργού Κώστα Σκρέκα.

Kοινοποίησε το »


Η «ενεργειακή κάρτα» για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρξει μία «ενεργειακή κάρτα», η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε ευάλωτα νοικοκυριά για παροχή ενέργειας σε προνομιακή τιμή, θα καθορίζει ένα όριο ελάχιστης κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων ετησίως, κάτω από το οποίο θα απαγορεύεται η αποσύνδεση των πληττόμενων νοικοκυριών, αλλά και θέσπιση διευκολύνσεων στην αποπληρωμή των λογαριασμών.

Η ενεργειακή κάρτα θα δίνει τη δυνατότητα κατανάλωσης συγκεκριμένης ποσότητας ενεργειακών προϊόντων από τα πληττόμενα νοικοκυριά. Δεν θα δίνεται η δυνατότητα αντικατάστασής τους με το ισοδύναμο ποσό αγοράς τους ή  ενδεχόμενη υποκατάστασή τους με άλλο ενεργειακό προϊόν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του protothema.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι για τη περίπτωση της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής δεν θα έχουν δυνατότητα ένταξης τα πληττόμενα νοικοκυριά, τα οποία εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) . Σε αυτή τη περίπτωση , έχει προταθεί η βελτίωση του Κ.Ο.Τ. ώστε για όσους εντάσσονται σε αυτό να εξασφαλίζεται η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την κάλυψη των ελάχιστων συνθηκών θερμικής άνεσης, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των λοιπών χρήσεων των πληττόμενων νοικοκυριών.

Τα ρυθμιστικά μέτρα

Στην απόφαση του υπουργείου περιλαμβάνονται και τα εξής ρυθμιστικά μέτρα:
  • Πρόβλεψη αυτόματης μετάπτωσης ευάλωτων οικιακών πελατών στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας στην περίπτωση καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των λογαριασμών ενέργειας υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα κριτήρια καθορισμού των πληττόμενων νοικοκυριών.
 
  • Καθορισμός ενός ορίου ελάχιστης κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων σε ετήσια βάση, κάτω από το οποίο απαγορεύεται η αποσύνδεση των πληττόμενων νοικοκυριών.
 
  • Διευκόλυνση αποπληρωμής και υιοθέτηση ενός πιο ευέλικτου και ευνοϊκότερου πλαισίου διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πληττόμενων νοικοκυριών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (π.χ. δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης βάσει ενός ποσοστού της μηνιαίας δαπάνης των πληττόμενων νοικοκυριών). Ενδεικτικά, τέτοιες περιπτώσεις δύνανται να είναι περίοδοι με παρατεταμένη οικονομική ύφεση, περίοδοι με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και έντονα καιρικά φαινόμενα, οι οποίες θα διαφοροποιούνται ανά κλιματική ζώνη στην ελληνική επικράτεια κ.ά.
     
 
Τέλος,  το μέτρο με το μεγαλύτερο προϋπολογισμό, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη περίοδο 2021-2030, είναι το γνωστό πρόγραμμα «Εξοικονομώ» (διαβάστε περισσότερα εδώ), το οποίο ήδη κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένο και αποτελεσματικό για τους πολίτες και θα συνεχίσει να υλοποιείται ακόμα πιο ενισχυμένο και με νέα κριτήρια.
 

Kοινοποίησε το »