Όλες οι εξελίξεις στο ρεύμα για το Σεπτέμβριο. Τι θα πληρώνεις στο σπίτι, στην επιχείρηση ανά πάροχο, χρήσιμες πληροφορίες. Όλες οι απαντήσεις για το ρεύμα σε ένα super άρθρο του 4green.gr

Όλες οι εξελίξεις στο ρεύμα για το Σεπτέμβριο. Τι θα πληρώνεις στο σπίτι, στην επιχείρηση ανά πάροχο, χρήσιμες πληροφορίες. Όλες οι απαντήσεις για το ρεύμα σε ένα super άρθρο του 4green.gr

Τόσα θα πληρώσεις για ρεύμα το Σεπτέμβριο

2.039 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Το ύψος της κρατικής επιδότησης για το Σεπτέμβριο καλύπτει το 94% του ποσού της αύξησης στα νοικοκυριά, 100% σε όσους έχουν Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Το 89% σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ισχύ ως 35 kVA και το 55% για μεγαλύτερη ισχύ. Το 90% για τους αγρότες.

Στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει για τον Σεπτέμβριο, το ύψος της κρατικής επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Το ύψος της κρατικής επιδότησης καλύπτει
  • Το 94% του ποσού της αύξησης στα νοικοκυριά
  • Το 100% του ποσού της αύξησης σε όσους έχουν Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)
  • Το 89% σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ισχύ ως 35 Kva (το 55% για μεγαλύτερη ισχύ)
  • Εισφορά 1 λεπτό του ευρώ στις χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας)ως «κουμπαράς»για αντιμετώπιση μελλοντικών αυξήσεων
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προχώρησε σε ανακοινώσεις για το ύψος της κρατικής επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, έπειτα από τη γνωστοποίηση των παρόχων ενέργειας για τα τιμολόγιά τους για τον ερχόμενο μήνα που προκάλεσαν ηλεκτροσόκ στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι ισχύει για τα νοικοκυριά (σπίτια και εξοχικά)

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά η κρατική επιδότηση για το Σεπτέμβριο θα ανέλθει τα 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα (καλύπτει το 94% της αύξησης), ενώ σε όσους έχουν Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 677 ευρώ ανά μεγαβατώρα (καλύπτει το 100% της αύξησης).

Σημειώνεται ό,τι η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξάρτητα από τον πάροχο ενέργειας.

Συνολικά, καλύπτονται περίπου 6 εκατομμύρια οικιακές παροχές, ενώ το ύψος της κρατικής επιδότησης για τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 748 εκατομμύρια ευρώ.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (συμπεριλαμβάνονται αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία), με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA, το ύψος της κρατικής επιδότησης για το Σεπτέμβριο ανέρχεται στα 604 ευρώ ανά μεγαβατώρα (καλύπτει το 89 % της αύξησης). Συνολικά, καλύπτονται 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων, με το ύψος της επιδότησης να υπολογίζεται περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις με εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ μεγαλύτερη από 35kVA, η κρατική επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ ανά μεγαβατώρα (καλύπτει το 55% της αύξησης).

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, το ύψος της κρατικής επιδότησης ανέρχεται στα 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα (καλύπτει το 90% της αύξησης).

Eισφορά – «Κουμπαράς»στις χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ)

Από Σεπτέμβριο έρχεται και ένας νέος μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό. Σε αυτό το λογαριασμό θα εισρέει μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα (για τους οικιακούς καταναλωτές).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, «με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, θωρακίζουμε και προστατεύουμε τους Έλληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις». Την ίδια στιγμή γίνεται λόγος για εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ, με μείωση έως 70% της επιβάρυνσης για νοικοκυριά που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους. Επίσης, με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, θα μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ.

Πρακτικός οδηγός επιβίωσης (με απλά λόγια & παραδείγματα)

Οι τιμές ανά πάροχο ενέργειας για το ρεύμα
  • ΔΕΗ: η τελική χρέωση διαμορφώνεται μετά την κρατική επιδότηση (63,9 λεπτά για όλους τους παρόχους) στα 0,15 – 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα (για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και άνω των 500 αντίστοιχα).
  • Protergia: Η τελική χρέωση διαμορφώνεται στα 0,143 ευρώ μετά την επιδότηση. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση με την επιδότηση στα 0,14 ευρώ.
  • Ήρων: Η τελική χρέωση για τους συνεπείς πελάτες μηδενίζεται (η επιπλέον διαφορά των 0,39 ευρώ όπως διευκρίνισαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αρμόδιες πηγές της εταιρείας, θα αφαιρεθεί από το πάγιο). Είναι αυτονόητο ότι μηδενίζεται μόνο η χρέωση της ενέργειας ενώ οι λοιπές χρεώσεις για δίκτυα, ΥΚΩ, δημοτικά τέλη κλπ. ισχύουν κανονικά.
  • Elpedison: Η τελική χρέωση διαμορφώνεται στα 0,041 – 0,095 ευρώ μετά την αφαίρεση της επιδότησης και του loyaltypass (0,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα) που εφαρμόζει η εταιρεία.
  • NRG: Η τελική χρέωση διαμορφώνεται στα 0,109 – 0,129 ευρώ με την επιδότηση.
  • Watt+Volt: Η τελική χρέωση διαμορφώνεται στα 0,145 ευρώ με την επιδότηση.
  • Φυσικό Αέριο:Η τελική χρέωση διαμορφώνεται στα 0,04 ευρώ μετά την επιδότηση και σε 0,02 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τους συνεπείς πελάτες.
  • Volterra: Η τελική χρέωση μετά την επιδότηση διαμορφώνεται στα 0,139 ευρώ.
  • Zenith: Η τελική χρέωση μετά την επιδότηση διαμορφώνεται στα 0,048 ευρώ.
  • Volton: Η τελική χρέωση μετά την επιδότηση διαμορφώνεται στα 0,35 ευρώ και 0,30 ευρώ (με έκπτωση συνέπειας).
Παραδείγματα
  • Ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400 KWh/μήνα χωρίς την κρατική επιδότηση θα πλήρωνε 315 ευρώ, ενώ με την κρατική επιδότηση η χρέωση μειώνεται στα 60 ευρώ.
  • Αντίστοιχα, μια μικρομεσαία επιχείρηση με εγκατάσταση ισχύος μέχρι 35 KVa, με κατανάλωση 2.000 KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την κρατική επιδότηση 1.600 ευρώ, ενώ με την κρατική επιδότηση θα πληρώσει 392 ευρώ.
Τι θα συμβεί με τις χρεώσεις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η κρατική επιδότηση στο ρεύμα αφορά στην ενέργεια (πόσες κιλοβατώρες καταναλώνει ένα νοικοκυριό ή επιχείρηση) και όχι στις υπόλοιπες χρεώσεις όπως αυτές των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που βλέπουμε στους λογαριασμούς ρεύματος. Οι χρεώσεις αυτές υπάρχουν ώστε να γίνονται έργα διασύνδεσης περιοχών σε ολόκληρη την Ελλάδα με το ηλεκτρικό δίκτυο (για παράδειγμα στα νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές).

Πως υπολογίζεται η χρέωση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (παράδειγμα)

Η κλίμακα για τη χρέωση των ΥΚΩ που εφαρμόζεται σήμερα στους λογαριασμούς ρεύματος υπολογίζεται ως εξής:
  • Για τις πρώτες 1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,0069 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Για τις επόμενες 400 κιλοβατώρες (1601-200), 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Όλες οι υπόλοιπες (2001 κιλοβατώρες και άνω), 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η νέα κλίμακα όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα είναι μειωμένη κατά 40 – 70 %. Στη νέα κλίμακα των χρεώσεων για τις ΥΚΩ όπως θα διαμορφωθεί μετά τις μειώσεις του 40-70% θα προστεθεί χρέωση 1 λεπτό του ευρώ/ κλιμάκιο, προκειμένου να δημιουργηθεί ο νέος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου (πιθανές αυξήσεις στο ρεύμα στο μέλλον).

Τι πρέπει να ξέρεις (συχνές ερωτήσεις & απαντήσεις)!

Κάθε μήνα θα αλλάζουν οι τιμές; Από τι εξαρτάται;

Ναι, οι τιμές θα αλλάζουν κάθε μήνα και αυτό γίνεται γιατί η τιμή του ρεύματος αποφασίζεται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας (πολλοί ζητούν να αποσυνδεθεί η τιμή του ρεύματος από το Χρηματιστήριο Ενέργειας). Επίσης, η τιμή του ρεύματος επηρεάζεται και από την τιμή του φυσικού αερίου (χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος). Σε κάθε χώρα η τιμή διαφέρει ανάλογα με το ενεργειακό μείγμα που χρησιμοποιεί για την παραγωγή ρεύματος (για παράδειγμα τι ποσοστό χρησιμοποιεί από το φυσικό αέριο, το λιγνίτη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ό,τι στην Ελλάδα η μέση τιμή της κιλοβατώρας τον Αύγουστο ήταν 0,50 λεπτά του ευρώ, ενώ για τον Σεπτέμβριο στα 0,70-0,80 λεπτά του ευρώ (για να καταλάβουμε πόσο πολύ αυξήθηκε μέσα σε 1 μόλις μήνα).

Πώς θα ενημερώνομαι για τις τιμές;

Κάθε μήνα (περίπου στις 20) όλοι οι πάροχοι ενέργειας θα ανακοινώνουν στις ιστοσελίδες τους τις τιμές για τον επόμενο μήνα (πχ για τον Σεπτέμβριο τις ανακοίνωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο). Οι καταναλωτές θα μπαίνουν στην ιστοσελίδα του παρόχου τους για να βλέπουν πόσο θα πληρώσουν τον επόμενο μήνα για το ρεύμα τους, όπως επίσης και τις τιμές άλλων ενεργειακών προϊόντων. Επίσης, θα μπορείς να συγκρίνεις τις τιμές του παρόχου σου με τις τιμές άλλων παρόχων και θα βλέπεις τι σε συμφέρει. Βέβαια το 4green θα παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών και θα σας ενημερώνει εγκαίρως.

Μπορώ να αλλάζω πάροχο όποτε θέλω;

Ναι, για το διάστημα των επόμενων 12 μηνών θα μπορείς να αλλάζεις πάροχο κάθε μήνα, ανάλογα με τις ανάγκες σου και την τιμή που σε συμφέρει, χωρίς να πληρώσεις κάποιο πρόστιμο (penalty) πρόωρης αποχώρησης (όπως ίσχυε παλαιότερα).

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »