Θες δροσιά & οικονομία. Μα είσαι διαβασμένος;

Θες δροσιά & οικονομία. Μα είσαι διαβασμένος;

Μάθε τα πάντα για τη σωστή επιλογή, τοποθέτηση, λειτουργία, συντήρηση του κλιματιστικού σου για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων στο maximum.

Μάθε τα πάντα για τη σωστή επιλογή, τοποθέτηση, λειτουργία, συντήρηση του κλιματιστικού σου για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων στο maximum.

Θες δροσιά & οικονομία. Μα είσαι διαβασμένος;

 • Θες δροσιά & οικονομία. Μα είσαι διαβασμένος;
 • Θες δροσιά & οικονομία. Μα είσαι διαβασμένος;
 • Μάθε τα πάντα για τη σωστή επιλογή, τοποθέτηση, λειτουργία, συντήρηση του κλιματιστικού σου για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων στο maximum.
 • Θες δροσιά & οικονομία. Μα είσαι διαβασμένος;

Θες δροσιά & οικονομία. Μα είσαι διαβασμένος;

6491 επισκέψεις στο άρθρο (5/7/2023)

Μάθε, πριν αγοράσεις, αλλά και μετά, τα μυστικά και τα «ψιλά γράμματα» ώστε το κλιματιστικό σου να σε δροσίσει αυτό το καλοκαίρι αποτελεσματικά, μα κυρίως οικονομικά.

Σχολιάστε

Η ενεργειακή κρίση θέλει λύσεις και για το κλιματιστικό μας, καθώς σύντομα η θερμοκρασία θα «χτυπήσει κόκκινο» και η ζωή χωρίς αυτό θα γίνει ανυπόφορη. Γίνεται να ανάψω το κλιματιστικό μου χωρίς να μου κοστίσει μία περιουσία; Αυτή είναι μία ερώτηση που ακούμε συχνά. Γίνεται, είναι η απάντηση.

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Σχολίασέ το »

Πάμε να δούμε το Top 10 των tips για οικονομική λειτουργία, αλλά και 10 όρους που αφορούν στο κλιματιστικό, τους έχουμε ακούσει, αλλά μερικές φορές δεν ξέρουμε τι σημαίνουν για την απόδοσή τους, μα και για την τσέπη μας.

Πώς μπορώ να έχω max απόδοση & οικονομία για το κλιματιστικό μου;
 • Οπωσδήποτε inverter νέας γενιάς, για χαμηλή κατανάλωση & αθόρυβη λειτουργία
 • Αν το αναβοσβήνεις όλη την ώρα, «καις» 50% περισσότερο
 • Αυτόματο κέρδος 5%, αν τοποθετήσεις σωστά την εξωτερική μονάδα
 • Πώς αποφεύγεις καθημερινά λάθη που οδηγούν σε απώλεια ενέργειας & χρημάτων
Το Top-10 των tips για αγορά, λειτουργία, συντήρηση A/C
 1. Στα κλιματιστικά, η τεχνολογία inverter με ετικέτα ενεργειακής κλάσης Α, προσφέρει τη καλύτερη απόδοση με τη μεγαλύτερη οικονομία.
 2. Ένα μεγάλο κλιματιστικό που ανάβει και σβήνει συχνά, καταλήγει να «καίει» μέχρι και 50% άνω του αναμενομένου.
 3. Η τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας σε ένα σκιερό μέρος, προσφέρει αυτόματα οικονομία περίπου 5%.
 4. Όπου υπάρχει η επιλογή του ανιχνευτή κίνησης, η χρήση του παρέχει οικονομία, καθώς βάζει το κλιματιστικό σε λειτουργία stand by κάθε φορά που το δωμάτιο παραμένει κενό άνω των 20 λεπτών.
 5. Η καθαρότητα των φίλτρων της εσωτερικής μονάδας βοηθά στη καλύτερη λειτουργία του συστήματος.
 6. Η τοποθέτηση εμποδίων μπροστά σε μία εσωτερική μονάδα δυσκολεύει την έξοδο του αέρα, μειώνοντας την απόδοση του κλιματιστικού.
 7. Για την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας των φίλτρων, επιβάλλεται ο καθαρισμός τους ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 8. Τα κλιματιστικά split systems έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και ως συστήματα αερισμού.
 9. Ηλεκτρικές συσκευές κοντά στους αισθητήρες θερμότητας είναι πιθανόν να μπερδέψουν τον αισθητήρα με τη ζέστη που εκπέμπουν.
 10. Κλειστές πόρτες και παράθυρα στο χώρο του κλιματιστικού, συγκρατούν τον θερμό αέρα και μειώνουν τις σχετικές απώλειες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συντήρηση του κλιματιστικού, ειδικότερα κατά την κρίσιμη περίοδο της εναλλαγής από θέρμανση σε ψύξη και το αντίστροφο, ώστε να εξασφαλίσουμε τη σωστή και οικονομική λειτουργία του, μα και τη μακροζωία του.

10 όροι για το A/C που ακούμε συχνά & δεν ξέρουμε τι σημαίνουν!

Συνήθως, τα κλιματιστικά, συνοδεύονται με ένα «γλωσσάρι», δηλαδή όρους που είτε δεν τους γνωρίζουμε, είτε δεν τους δίνουμε μεγάλη σημασία. Εκεί όμως «κρύβονται» τα πάντα που θα μας οδηγήσουν στη σωστή επιλογή και λειτουργία, μα και σε μία value for money επένδυση. Μην ξεχνάς ό,τι το φαινομενικά φθηνό, δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση.

BTU: Μονάδα μέτρησης της ενέργειας στο αγγλοσαξωνικό Σύστημα Μέτρησης. BTU = British Thermal Unit = Βρετανική Θερμική Μονάδα. 1000 BTU αντιστοιχούν σε 0,293kWh. 

Βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε ψύξη (ΕΕR): Βαθμός ενεργειακής απόδοσης EER- Energy Efficiency Ratio- της συσκευής κατά τη λειτουργία ψύξης υπό πλήρες φορτίο, είναι ο λόγος της αποδιδόμενης ψύξης προς την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ισχύ. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του λόγου, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτική είναι η συσκευή.

Βαθμός ενεργειακής απόδοσης σε θέρμανση (COP): Βαθμός ενεργειακής απόδοσης COP -Coefficient Of Performance- Είναι ο λόγος της αποδιδόμενης θερμότητας προς την καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Όσο μεγαλύτερος ο COP, τόσο πιο αποδοτικό είναι το προϊόν.

Ενεργειακή κλάση: Ενεργειακή κλάση ή Κατηγορία. Κυμαίνεται από Α+++ έως G. Σύστημα σήμανσης της Ενεργειακής απόδοσης των Οικιακών συσκευών για την εύκολη και γρήγορη αξιολόγηση μιας συσκευής από τους καταναλωτές. Η κατηγορία Α+++ είναι η πιο αποδοτική, ενώ η κατηγορία G η λιγότερο. Η σήμανση είναι υποχρεωτική για όλες τις συσκευές που πωλούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σταθερών στροφών κλιματιστικά: Οι μονάδες Σταθερών Στροφών είναι μονάδες σταθερής απόδοσης και διαθέτουν συμπιεστές που ξεκινούν ή σταματούν την λειτουργία τους, ανάλογα με την θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου, δηλαδή ένας θερμοστάτης ελέγχει την λειτουργία του συμπιεστή με βάση την επιθυμητή θερμοκρασία.

Inverter: Η λειτουργία inverter, ελέγχει αναλογικά την ισχύ του κλιματιστικού, τροποποιώντας τη συχνότητα του ρεύματος τροφοδότησης  ή την έντασή του. Έτσι εξασφαλίζεται ομαλή γραμμική μεταβολή της ταχύτητας περιστροφής του συμπιεστή. Αυτό επιτρέπει την εναρμόνιση της ψυκτικής και της θερμικής ισχύος με τις εκάστοτε απαιτούμενες πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Όταν η θερμοκρασία του κλιματιζόμενου χώρου διαφέρει κατά πολύ από την ρυθμισμένη θερμοκρασία, το κλιματιστικό λειτουργεί με την μέγιστη ισχύ, εξασφαλίζοντας τη γρήγορη επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας. Μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στον κλιματιζόμενο χώρο, ο συμπιεστής ρυθμίζει με ακρίβεια την ισχύ για τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας.

Multi Split: Πρόκειται για κλιματιστικά και συσκευές θέρμανσης που εξοικονομούν ενέργεια σε σημαντικά ποσοστά. Χρησιμοποιούν δύο ή τρεις εσωτερικές μονάδες που είναι τοποθετημένες σε ξεχωριστούς χώρους, προκειμένου να ελέγχουν τη θερμοκρασία μεμονωμένα και με ακρίβεια.

SCOP: Seasonal Coefficient of Performance. Είναι η θερμική ισχύς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που απαιτείται θέρμανση, διαιρεμένη με την συνολική ηλεκτρική κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του SCOP, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι το σύστημα.

SEER: Seasonal Enenrgy Efficiency Ratio. Είναι η ψυκτική ισχύς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που απαιτείται ψύξη, διαιρεμένη με την συνολική ηλεκτρική κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του SEER, τόσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι το σύστημα.

Wi-Fi: Σε απλά ελληνικά γνωστά και ως τοπικά δίκτυα ασύρματης πρόσβασης. Με αυτή τη τεχνολογία μπορείς να συνδεθείς στο διαδίκτυο -πέρα από τις ανάγκες «σερφαρίσματος»-και με τις ασύρματες συσκευές σου και να τις ελέγξεις από μακριά.

Συμπέρασμα

Το κλιματιστικό έχει και αυτό, όπως όλα τα πράγματα, τα μυστικά του, αν θέλουμε να κάνουμε τη σωστή επιλογή και να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα, με απόδοση και οικονομία στο μέγιστο δυνατό επίπεδο. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το τι μπορεί να προσφέρει η σωστή επιλογή και τοποθέτηση κλιματιστικού στο σπίτι και στην επιχείρηση. Ακολούθησε τις συμβουλές και δεν θα χάσεις. Τι λες;

Ακολουθήστε το 4green στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο 4green.gr
Σχολιάστε