Το Smart PV της Huawei στον μεγαλύτερο φ/β σταθμό διεθνώς

1.635 επισκέψεις στο άρθρο

H λύση Smart PV της Huawei συμβάλλει στην επιτυχή σύνδεση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού διεθνώς.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, η δημόσια κινεζική εταιρεία κοινής ωφελείας Huanghe Hydropower Development σύνδεσε επιτυχώς τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 2,2 GW στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του νομού Hainan, επαρχία Qinghai της βορειοδυτικής Κίνας. Το έργο αποτελεί την πρώτη γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας υπερυψηλής τάσης παγκοσμίως, που παρέχει 100% ανανεώσιμη ενέργεια σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ είναι το μεγαλύτερο έργο ανανεώσιμης ενέργειας διεθνώς που έχει εγκατασταθεί σε ενιαία έκταση, με το συντομότερο χρόνο υλοποίησης.
 
Αυτό το έργο ορόσημο ολοκληρώθηκε με τις υψηλότερες προδιαγραφές του κλάδου όσον αφορά στην επιλογή εξοπλισμού, τα πρότυπα κατασκευής και την τεχνολογία, προδιαγράφοντας το μεγαλύτερο έργο φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στον κόσμο, σε μια ενιαία έκταση.
 
Η διασυνδεδεμένη 2,2 GW φωτοβολταϊκή εγκατάσταση βρίσκεται στην επαρχία Qinghai σε μέσο υψόμετρο πάνω από 3000 m. Το έργο ολοκληρώθηκε σε πέντε φάσεις, αποτελείται από 672 φωτοβολταϊκές συστοιχίες με πάνω από 7 εκατομμύρια φωτοβολταϊκά πλαίσια. Κατασκευάστηκαν τρεις υποσταθμοί ανύψωσης 330 kV και εγκαταστάθηκαν μετατροπείς στοιχειοσειράς.
 
Huawei - ο προμηθευτής με το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής στο έργο - παρείχε 1,6 GW Φ/Β μετατροπέων. Ως η πρώτη γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας υπερυψηλής τάσης στον κόσμο που παρέχει 100% ανανεώσιμη ενέργεια σε μεγάλες αποστάσεις. Το έργο απαιτούσε μετατροπείς με δυνατότητα HVRT για να διασφαλίσει τη σταθερότητα και ασφάλεια του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Όντας ο πρώτος μετατροπέας που πέρασε το GB/T 37408-2019 όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές μετατροπέα που συνδέεται με φωτοβολταϊκό δίκτυο, ο έξυπνος μετατροπέας στοιχειοσειράς της Huawei υποστηρίζει λόγο βραχυκύκλωσης (SCR) τόσο χαμηλό όσο 1,5 χωρίς τη μείωση ισχύος κατά τη διάρκεια του HVRT. Μπορεί επίσης να συνδεθεί σε ασθενές δίκτυο και να παρέχει δυνατότητα FRT, εξασφαλίζοντας σταθερή λειτουργία σε ποικίλα περιβάλλοντα δικτύου.
 
Πέρα από μετατροπείς με τεχνολογία αιχμής, το έργο αυτό αξιοποιεί τα οφέλη που προσδίδουν  επιπρόσθετες ευφυείς τεχνολογίες, όπως η επικοινωνία MBUS μέσω των αγωγών AC, το Smart I-V Curve Diagnosis 4.0, η έξυπνη ανίχνευση electro-luminescence (EL), η ενσωματωμένη εφαρμογή ιχνηλατών, τα bifacial φωτοβολταϊκά πλαίσια, οι έξυπνοι μετατροπείς, καθώς και η έξυπνη διαχείριση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Αυτά βελτιστοποιούν σημαντικά την απόδοση της λειτουργίας και συντήρησης (O&M), διευκολύνουν την ακριβή πρόβλεψη βλαβών και παράλληλα μειώνουν το σταθμισμένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE). Μέσω της συνεργασίας με τη Huanghe Hydropower αναπτύχθηκε η κορυφαία τεχνολογία smart I-V curve που ανταποκρίνεται στις διεθνείς ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης (O&M) και έχει υιοθετηθεί ευρέως παγκοσμίως.
 
Η Huawei μαζί με τη Huanghe Hydropower ηγούνται της δράσης εφαρμογής ευφυών τεχνολογιών στα φωτοβολταϊκά. Αυτό, καθώς και πολλά άλλα κοινά έργα, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη σταθερή ανάπτυξη και την τεχνολογική πρόοδο της παγκόσμιας βιομηχανίας φωτοβολταϊκών.