Ο τεχνικός θέρμανσης θα κάνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις σε λέβητα και καυστήρα για να εξοικονομείς ακόμα περισσότερα χρήματα.

Ο τεχνικός θέρμανσης θα κάνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις σε λέβητα και καυστήρα για να εξοικονομείς ακόμα περισσότερα χρήματα.

Πως ρυθμίζεις λέβητα & καυστήρα για να δουλεύουν όλα ρολόι!

4.450 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε από φίλους ή γνωστούς ό,τι πληρώνουν αρκετά χρήματα, προκειμένου να έχουν καλή θέρμανση και βέβαια όλα αυτά σε οικονομικά πλαίσια, ειδικά στην εποχή που ζούμε.

Όσο αποδοτικό-οικονομικό και αν είναι το σύστημα θέρμανσης που έχεις στο σπίτι και την επιχείρησή σου, λάβε υπόψη ό,τι αν ο καυστήρας και ο λέβητας δεν έχουν τις σωστές ρυθμίσεις, τότε μεγάλο ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας χάνεται και μαζί με αυτή και τα χρήματά σου!

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »


Ο καυστήρας και ο λέβητας είναι η καρδιά του συστήματος θέρμανσης και αν δεν είναι σωστά ρυθμισμένα, τότε έχεις απώλεια ενέργειας και χρημάτων. Δες παρακάτω πως επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων ακόμα και στα πιο παλιά και κοστοβόρα συστήματα θέρμανσης με μερικές μόνο ρυθμίσεις!

Ρύθμισε καυστήρα & λέβητα σωστά, γλίτωσε πολλά λεφτά!
  • Μείωσε τη θερμοκρασία λειτουργίας του λέβητα μέχρι και τους 70°C
  • Αλλάζεις κυκλοφορητή, εξοικονομείς ρεύμα από 40% - 90%
  • υδραυλική εξισορρόπηση, σταθερή θερμοκρασία, 30% λιγότερο καύσιμο
  • συντήρησε, καθάρισε τακτικά λέβητα & καυστήρα για απόδοση στο max
Πως ρυθμίζεις λέβητα & καυστήρα για να δουλεύουν όλα ρολόι!

Η ρύθμιση του καυστήρα και του λέβητα στις κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας μπορούν να εξοικονομήσουν ακόμα περισσότερα χρήματα από τα έξοδα της θέρμανσης.

• Συντήρησε τακτικά το καυστήρα και καθάριζε το λέβητα. Ζήτα από τον τεχνικό να ρυθμίσει το σύστημα στην ελάχιστη θερμική ισχύ που αποδίδει σε υψηλό επίπεδο και εντός των ορίων εκπομπής αερίων ρύπων.
• Μείωσε τη θερμοκρασία λειτουργίας του λέβητα μέχρι και τους 70°C.
• Τοποθέτησε σύστημα αντιστάθμισης. Η αντιστάθμιση καιρικών συνθηκών είναι ένας αυτοματισμός με αισθητήριο εξωτερικής θερμοκρασίας που ρυθμίζει τη θερμοκρασία νερού προς τα θερμαντικά σώματα, σύμφωνα με την τρέχουσα ζήτηση θέρμανσης. Όσο πιο ήπιες είναι οι καιρικές συνθήκες τόσο χαμηλότερη χρειάζεται να είναι η θερμοκρασία του νερού, καταναλώνοντας έτσι λιγότερο καύσιμο και προσφέροντας έως και 30% εξοικονόμηση.
• Μόνωσε τα εκτεθειμένα τμήματα των σωληνώσεων, του λέβητα, της καπνοδόχου
• Ρώτα τον τεχνικό σου για τη δυνατότητα υδραυλικής εξισορρόπησης. Έχεις αναρωτηθεί γιατί κάποια δωμάτια ή διαμερίσματα στους πάνω ορόφους είναι κρύα, ενώ στο ισόγειο ζεσταίνονται επαρκώς; Λόγω μη ρυθμισμένων δικτύων, το ζεστό νερό κατευθύνεται κυρίως στα κοντινότερα θερμαντικά σώματα και ελλιπώς στα υπόλοιπα. Τοποθετώντας τις ανάλογες βάνες εξισορρόπησης δεν έχεις μόνο θερμική άνεση σε όλους τους χώρους, αλλά και εξοικονόμηση καυσίμου 5-15%.
• Προχώρα σε αλλαγή του κυκλοφορητή. Οι συμβατικοί κυκλοφορητές είναι ενεργοβόροι, με πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης –ακόμα και αυτοί με μικρή ισχύ. Ο νέος κυκλοφορητής πρέπει να αναγράφει το Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΕΙ). Όσο πιο μικρός είναι ο Δείκτης Ενεργειακής Απόδοσης τόσο πιο αποδοτικός και οικονομικός είναι ο κυκλοφορητής. Η αντικατάσταση του παλαιού κυκλοφορητή με ηλεκτρονικό κυκλοφορητή Inverter με Δείκτη Ενεργειακής Απόδοσης <=0,23 μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας από 40% έως και 90%!

Υπάρχουν και άλλα μυστικά για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων!

Δεν τελειώσαμε ακόμα. Παρακάτω ακολουθούν μερικά απλά tips οικονομίας για το εσωτερικό του σπιτιού, τα οποία θα σου εξασφαλίσουν τη μέγιστη εξοικονόμηση!

• Τοποθέτησε ψηφιακό θερμοστάτη για προγραμματισμό της λειτουργίας θέρμανσης και διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στο χώρο. Έτσι μπορείς να προγραμματίσεις το θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία όταν λείπεις από το σπίτι και να επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα όταν είναι η ώρα να επιστρέψεις.
• Να κατεβάζεις το θερμοστάτη κάτω από τους 20°C. Για κάθε βαθμό μείωσης του θερμοστάτη επιτυγχάνεται 7-10% εξοικονόμηση ενέργειας.
• Τοποθέτησε θερμοστατικές κεφαλές (μετρητές) για έλεγχο της θερμοκρασίας σε επίπεδο δωματίου (προτεινόμενα, κουζίνα 19οC, σαλόνι 21οC, υπνοδωμάτιο 17-18οC)
• Μην καλύπτεις τα θερμαντικά σώματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους. Ο αέρας πρέπει να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω τους, πράγμα το οποίο εξασφαλίζεται με απόσταση 15-20cm άλλων αντικειμένων από κάθε πλευρά τους. Επίσης, μην βάφεις τα καλοριφέρ με πολλές στρώσεις μπογιάς, γιατί μειώνεται η θερμότητα που φτάνει στο χώρο και άρα η απόδοση τους.
• Να εξαερώνεις τα θερμαντικά σώματα για να απεγκλωβίζεται ο αέρας.
• Μην κλείνεις εντελώς τη θέρμανση όταν φεύγεις από το σπίτι. Η ενέργεια που καταναλώνεται για την εκ νέου θέρμανση είναι σαφώς μεγαλύτερη από τη συντήρηση της θερμοκρασίας σε χαμηλά επίπεδα.

Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από τον τεχνικό θέρμανσης!

Αφήσαμε για το τέλος το πιο σημαντικό. Πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στη θέρμανση του σπιτιού σου, καλό είναι να απευθυνθείς σε έναν εξειδικευμένο τεχνικό-εγκαταστάτη. Το ό,τι κάποιος γνωστός μας εγκατέστησε ένα σύστημα και εξοικονομεί χρήματα, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα συμβεί το ίδιο και στο δικό μας σπίτι! 

Κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει ακριβώς τα μεγέθη αν δεν έχει προσωπική εικόνα για το αντικείμενο μελέτης, και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από έναν εξειδικευμένο τεχνικό-εγκαταστάτη. Τα συστήματα θέρμανσης δεν είναι «πάρε-βάλε», ούτε ταιριάζουν όλα σε όλα τα σπίτια. Το ότι ο γείτονας εγκατέστησε ένα σύστημα και εξοικονομεί χρήματα, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα συμβεί το ίδιο και στο δικό σου σπίτι.

Για αυτό, το καλύτερο που έχεις να κάνεις όταν πρόκειται να επενδύσεις χρήματα και χρόνο είναι να απευθυνθείς στον κατάλληλο άνθρωπο που θα σου δώσει μια σίγουρη και εξειδικευμένη λύση για το σπίτι σου.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »