Οι αντλίες θερμότητας είναι το μέλλον για οικονομική ψύξη και θέρμανση. Δες όμως τι πρέπει να προσέξεις πριν και μετά την αγορά.

Οι αντλίες θερμότητας είναι το μέλλον για οικονομική ψύξη και θέρμανση. Δες όμως τι πρέπει να προσέξεις πριν και μετά την αγορά.

Ξέρεις τα μυστικά των αντλιών θερμότητας; Δες VIDEO

3.492 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Η απόφαση για αγορά αντλίας θερμότητας είναι win win. «Καίει» τα μισά για κλιματισμό, δεν πιάνει χώρο, «ζητά» ελάχιστα για συντήρηση, είναι και φιλική προς το περιβάλλον. Πρέπει όμως να προσέξεις κάποια πράγματα πριν και μετά την αγορά.

Η ενεργειακή κρίση φέρνει ακόμα πιο κοντά τις αντλίες θερμότητας. Δεν είναι τυχαίο ό,τι ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις συμπεριλαμβάνει μέσα στις κορυφαίες επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας. Έχουν σχετικά υψηλό κόστος για να τις αποκτήσεις, αλλά συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί πολύ απλά είναι μία «ακριβή» λύση, η οποία όμως φέρνει γρήγορα πίσω τα λεφτά της επένδυσης.

Κοινοποίησέ το αν σου άρεσε »
Σχολίασέ το »

Ναι, στην αντλία θερμότητας, αλλά δες τι πρέπει να προσέξεις!
  • Εποχικός βαθμός απόδοσης, ψυκτικό μέσο, επίπεδο θορύβου, το Top 3 κριτηρίων
  • Σωστή εγκατάσταση; 40% λιγότερο κόστος λειτουργίας, Λάθος; Το αντίθετο
  • Απόσβεση σε 3-10 χρόνια, ανάλογα με το τι πληρώνεις τώρα για ψύξη/θέρμανση
  • Το «Εξοικονομώ 2023» σε επιδοτεί, αλλιώς την αποκτάς & με δόσεις
Το κόστος της αντλίας θερμότητας (αγορά και εγκατάσταση) κυμαίνεται από 4.500-8.000 ευρώ. Αν είσαι δικαιούχος του προγράμματος «Εξοικονομώ», το κόστος θα είναι αρκετά μειωμένο. Αν δεν είσαι, τότε όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στις αντλίες θερμότητας υπάρχει και η λύση των δόσεων, το οποίο είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας.

Αν δεν την εγκαταστήσεις σωστά έχεις πρόβλημα!

Το εύρος αντλιών θερμότητας έχει διαφορά στο κόστος λειτουργίας 40% με βάση τον τρόπο εγκατάστασης και ρύθμισης. Αυτό θα πρέπει να το προσέξεις. Για να το πούμε πιο απλά, ένα «κακό» έργο μπορεί να έχει κόστος λειτουργίας 40% μεγαλύτερο από τη σωστή εγκατάσταση της αντλίας για περίπου 20 χρόνια, καθώς αυτός είναι ο προσδοκώμενος χρόνος ζωής της, αν όλα γίνουν σωστά! Με απλά λόγια, είναι must η σωστή εγκατάσταση της αντλίας για 40% λιγότερο κόστος λειτουργίας!

Δώσε βάση σε 3 top κριτήρια επιλογής!
  1. Εποχικός βαθμός απόδοσης στη θέρμανση από το οποίο προκύπτει η ενεργειακή κλάση της αντλίας και βελτιώνει όλο σου το σπίτι λαμβάνοντας και το ενεργειακό πιστοποιητικό του
  2. Ψυκτικό μέσο και το ισοδύναμο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) του ψυκτικού μέσου
  3. Το επίπεδο θορύβου, το οποίο είναι σημαντικό για εμάς τους ίδιους και για τους γείτονες
Πολλές φορές ισχύει το «ό,τι πληρώσεις, παίρνεις»!

Γυρνώντας ξανά, στη συζήτηση για το κόστος, θα πούμε πως είναι αλήθεια ό,τι το κόστος για την αγορά μιας αντλίας θερμότητας είναι υψηλό (ως απόλυτος αριθμός), ειδικά στην εποχή που ζούμε. Ναι, αυτό το κόστος θα τρόμαζε τον καθένα. Όχι όμως αυτούς που ξέρουν ότι πρόκειται για μια επένδυση που είναι απόλυτα οικονομική και αποδοτική και με γρήγορη απόσβεση. Πολλές φορές ισχύει το λαϊκό ρητό, αλλά και ένας άγραφος κανόνας της αγοράς που συνοψίζονται στο «ό,τι πληρώσεις παίρνεις».

Συμπέρασμα

εξοικονόμηση χρημάτων που επιτυγχάνεται με μία αντλία θερμότητας, ειδικά αν αναλογιστούμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, μπορεί να ξεπεράσει και το 60%!  Αυτός είναι και ο λόγος που συγκεντρώνουν τεράστιο ενδιαφέρον από το αγοραστικό κοινό. Αν λοιπόν θέλεις να πετύχεις μία εξοικονόμηση μακράς διαρκείας, αλλά και να μην κάνεις καμία έκπτωση στις ανάγκες σου, τότε η αντλία θερμότητας είναι η λύση που ψάχνεις!