Οι προοπτικές του δικτύου φυσικού αερίου στο δρόμο για το 2050

5.142 επισκέψεις στο άρθρο

Athens Energy Dialogues

Οι προοπτικές του δικτύου φυσικού αερίου στο δρόμο για το 2050 ήταν το θέμα που ανέλυσαν η κα Maria Rita Galli, CEO, Hellenic Gas Transmission System OperatorDESFA και ο Dr Dr Μάριος Τσάκας, Διευθύνων Σύμβουλος, Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου – ΔΕΔΑ

R. Galli: «Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί το διαμετακομιστικό κέντρο φυσικού αερίου της περιοχής»
Τις επενδύσεις της ΔΕΣΦΑ τόσο στην Αλεξανδούπολη όσο και τη Ρεβυθούσα ανέλυσε η επικεφαλής του Διαχειριστή κα Galli κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υποδομές αποθήκευσης LNG που υλοποιούνται στα δύο σημεία. Αναφέρθηκε στις προοπτικές διασύνδεσης μέσω της δημιουργίας αγωγών φυσικού αερίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο στο εσωτερικό της αλλά και ως διαμετακομιστικό κέντρο φυσικού αερίου στην περιοχή».  Όπως είπε, «πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν ακόμα διασυνδεθεί με το δίκτυο, συνεπώς έχουν να γίνουν πολλά ακόμα»

Σύμφωνα με ην κα Galli η ολοκλήρωση του δικτύου φυσικού αερίου είναι βασική προϋπόθεση για την μετάβαση σε περισσότερο πράσινες υποδομές. Ενώ, όπως είπε μεσοπρόθεσμα ο ΔΕΣΦΑ θα παίξει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ειδικότεερα δε, έκανε λόγο για τις δυνατότητες αποθήκευσης “πράσινου” αερίου, αλλά και την υπόγεια αποθήκευση υδρογόνου. «Ολοκληρώνοντας το δίκτυο του φυσικού αερίου θα έχουμε ήδη ετοιμάσει το δρόμο για ανανεώσιμα αέρια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Galli. Tέλος, τόνισε ότι στόχος της είναι η ενίσχυση των γυναικών «να σπάσουν τα σύνορα και να διεισδύσουν σε ανδροκρατούμενους επιστημονικούς και επαγγελματικούς χώρους», ενώ όπως έκανε γνωστό η εταιρεία ήδη ενσωματώνει τους στόχους ESG για την εταιρική περιβαλλοντική και κοινωνική διακυβέρνηση.

Μ. Τσάκας: «Το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας»
Στα 300 εκατομμύρια επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια και μισό εκατομμύρια μέχρι το 2026, προκειμένου μικρά και μεσαία νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ΔΕΔΑ Δρ. Μάριος Τσάκας κατά την ομιλία του.

Όπως είπε, προβλέπεται κατασκευή υποδομών σε 34 πόλεις και η άμεση διασύνδεση 70.000 νέων καταναλωτών. Μάλιστα αυτό το νούμερο θα αυξηθεί εάν αυξηθεί η ζήτηση από τις τοπικές κοινωνίες, δήλωσε ο κ. Τσάκας.
Όπως είπε τα έργα σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά στην αγορά του αερίου ένα τέτοιο επενδυτικό πλάνο λαμβάνει χώρα για ένα περισσότερο πράσινο μέλλον».

Όπως τόνισε, «οι επενδύσεις σε υποδομές για το αέριο είναι απόλυτα  ευθυγραμμισμένες με την ενεργειακή μετάβαση της χώρας», προσθέτοντας ότι «ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή, καθώς το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο επιλογής για την επόμενη δεκαετία, με το οποίο θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Ταυτόχρονα θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εξόδων για τα ελληνικά νοικοκυριά, θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, ενώ θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Παράλληλα σχεδιάζεται η αναβάθμιση των υποδομών για την μίξη πράσινου αερίου, ενώ όπως έκανε γνωστό ολοκληρώνονται μονάδες βιομεθανίου.

Τέλος, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΕΔΑ, η εταιρεία δίνει έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, αύξησε τις θέσεις εργασίας εν μέσω κρίσης, ενώ έδωσε ευκαιρίες σε γυναίκες να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.