Τα σημάδια που «φωνάζουν» ό,τι χρειάζεσαι άμεσα αφυγραντήρα και τι να προσέξεις για την αγορά, αλλά και τη σωστή λειτουργία του.

Τα σημάδια που «φωνάζουν» ό,τι χρειάζεσαι άμεσα αφυγραντήρα και τι να προσέξεις για την αγορά, αλλά και τη σωστή λειτουργία του.

Αφυγραντήρας, αξίζει τα λεφτά του;

9.074 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Ηλικία και επίπεδο θερμομόνωσης κτιρίου παίζουν καθοριστικό ρόλο. Μειώνεις υγρασία και έξοδα θέρμανσης. Ιδανικό επίπεδο υγρασίας το 30%-50%, αν κατεβάσεις και άλλο το όριο «καις» ρεύμα χωρίς λόγο. Επιλογή μεγέθους και ισχύος ανάλογα με τετραγωνικά και διαρρύθμιση.

Ο αφυγραντήρας έχει γίνει πλέον απαραίτητος στις μέρες μας, αλλά η αγορά και η χρήση του έχουν μυστικά. 

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Δεν είναι τυχαίο ό,τι το ενδιαφέρον γύρω από τους αφυγραντήρες είναι έντονο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν είναι ένα αξεσουάρ μόδας μα πραγματική ανάγκη που μπορεί να σε γλιτώσει από πολλά προβλήματα, όπως υγρασία και μούχλα που μπορούν με τη σειρά τους να σε οδηγήσουν σε πολλά έξοδα για επισκευές. Υπάρχουν πολλά ήδη οικιακών αφυγραντήρων.

Πότε είναι απαραίτητος ο αφυγραντήρας, πως γλιτώνεις λεφτά!
  • Ηλικία & επίπεδο θερμομόνωσης κτηρίου, καθοριστικά για την υγρασία
  • Μειώνει υγρασία & έξοδα θέρμανσης ως 20%
  • Μην κατεβάζεις κάτω από 30%-50%, «καις» ρεύμα χωρίς λόγο
  • Μέγεθος & ισχύς πάνε με τα τετραγωνικά & τη διαρρύθμιση
Τα σημάδια που «φωνάζουν» ό,τι τον χρειάζεσαι άμεσα!

Σταγόνες στο εσωτερικό των τζαμιών, όταν πάνω στα τζάμια και στα πατζούρια συγκεντρώνονται υδρατμοί σε μορφή σταγόνων.
Σημάδια μούχλας στην οροφή ή στις γωνίες των τοίχων του μπάνιου όπου λόγω των υδρατμών πολύ συχνά εμφανίζεται μούχλα στην οροφή και στις γωνίες των τοίχων.
Ύπαρξη άσχημων οσμών. Η ανίχνευση μιας ιδιαίτερα χαρακτηριστικής μυρωδιάς σε χώρους όπως το γκαράζ και τα υπόγειο σηματοδοτεί την ύπαρξη μούχλας και την παρουσία υγρασίας.

Tι να προσέξεις πριν από την αγορά!

Πόσα τετραγωνικά έχεις. Επίλεξε συσκευή, ανάλογα με τις ανάγκες σου. Η απόδοση του αφυγραντήρα εξαρτάται από τη δυνατότητα άντλησης του αέρα ανά ώρα, ανά τετραγωνικό μέτρο (m2) για κατοικίες με σταθερό ύψος  περίπου 3 μέτρα.
Έλεγξε το επίπεδο υγρασίας του χώρου σου (η ηλικία του κτιρίου και η ποιότητα των μονωτικών υλικών παίζουν σημαντικό ρόλο). Μπορείς να το κάνεις εύκολα, χρησιμοποιώντας ένα υγρασιόμετρο.
Επικοινωνία χώρων. Αν οι χώροι δεν επικοινωνούν (είναι απομακρυσμένοι), μπορεί να χρειαστεί να αγοράσεις παραπάνω από έναν αφυγραντήρα για σωστό αποτέλεσμα.
Επίπεδα θορύβου. Σε μικρό χώρο καλό είναι να μην ξεπερνά τα 38-42dB (λειτουργία χαμηλής ταχύτητας). Σε μεγαλύτερο είναι φυσιολογικό το όριο των 44-52dB.
Σύστημα αποστράγγισης. Καλό είναι να έχει ένα τέτοιο σύστημα, ώστε να συνδέεται απευθείας με την αποχέτευση και το νερό που μαζεύεται να απομακρύνεται αυτόματα (δεν χρειάζεται να αδειάζεις συνεχώς το δοχείο).
Wi-Fi. Καλό είναι να έχει αυτή τη δυνατότητα. Σου επιτρέπει να ρυθμίζεις τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας στον χώρο σου, όπου και αν βρίσκεσαι με το «κατέβασμα» μία απλής εφαρμογής. Επίσης προγραμματίζεις το χρόνο χρήσης, ώστε να μη λειτουργεί χωρίς λόγο, όταν λείπεις στη δουλειά ή σε άλλες εργασίες εκτός σπιτιού.

Πως γλιτώνεις λεφτά!

• Μην αγοράζεις μεγαλύτερο ή ισχυρότερο αφυγραντήρα. Πάρε αυτόν που καλύπτει τις ανάγκες σου.
• Κλείσε πόρτες και παράθυρα όταν τον έχεις θέσει σε λειτουργία. Θεωρείται αυτονόητο, αλλά…
• Τοποθέτησέ τον στο κέντρο του δωματίου και μακριά από τοίχους και κουρτίνες!
• 30% -50% επίπεδο υγρασίας είναι ιδανικό. Μην κατεβάζεις παρακάτω το όριο, καθώς αυξάνεις τις ώρες λειτουργίας του αφυγραντήρα χωρίς λόγο!
• Εκμεταλλεύσου τις δυνατότητες που δίνει ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας που έχεις. Αν υπάρχει κάποια έκπτωση (πχ. μειωμένο τιμολόγιο, νυχτερινό κλπ), τότε θέσε σε λειτουργία τον αφυγραντήρα εκείνες τις ώρες πιο πολύ.
• Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το απιονισμένο νερό που βρίσκεται στο δοχείο για το πότισμα φυτών του μπαλκονιού ή του κήπου σου ή ακόμα και για τους υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου σου! Μην αφήνεις τίποτε να πάει χαμένο.

Η επιλογή σου να προχωρήσεις σε αγορά αφυγραντήρα νέας γενιάς, είναι η σωστή, καθώς μειώνεις τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι ή στο γραφείο και ταυτόχρονα μειώνεις και τα έξοδα θέρμανσης. Όλα αυτά όμως με την προϋπόθεση ό,τι έχεις επιλέξει τον σωστό για τις δικές σου ανάγκες, αλλά και το πως τον λειτουργείς.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »