Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο και το πρόγραμμα Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων.

Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο και το πρόγραμμα Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων.

Ξεκινά η ενεργειακή εξοικονόμηση & αναβάθμιση κτηρίων στο Δημόσιο!

1.210 επισκέψεις στο άρθρο
Σχολιάστε

Το σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στους φορείς του Δημοσίου, παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Εσωτερικών και η ΓΓ Ενέργειας.

Ο στόχος του σχεδίου για εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων (Πρόγραμμα Ηλέκτρα) του Δημοσίου είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το 2022, ενώ μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχει φτάσει το 30%.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο στηρίζονται σε 3 άξονες:
  1. Εφαρμογή ψηφιακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση της κατανάλωσης
  2. Θέσπιση κινήτρων για τους φορείς του δημοσίου που επιτυγχάνουν τους στόχους εξοικονόμησης, με οικονομικές ενισχύσεις που θα συνδέονται τόσο με την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης όσο και με το αποτέλεσμα που θα επιτυγχάνεται
  3. Μέτρα άμεσης εφαρμογής για συντήρηση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, μείωση της κατανάλωσης στον οδοφωτισμό και τα συστήματα ύδρευσης / αποχέτευσης, κ.α.
Η ενεργειακή δαπάνη του Δημοσίου αναμένεται να φθάσει το 2022 (πριν την εφαρμογή των μέτρων) στα 1,165 δισ. ευρώ. Το όφελος από την υιοθέτηση των μέτρων αποτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια. Το σχέδιο περιλαμβάνει κίνητρα και αντικίνητρα για τις δημόσιες υπηρεσίες, με μπόνους για όσους πετυχαίνουν τους στόχους και ποινές για όσους δεν τους πιάνουν.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε, όπως διαβάζουμε και σε ρεπορτάζ της huffingtonpost, ό,τι η αρχή γίνεται με απλές δράσεις που εφαρμόζουν άλλωστε τα νοικοκυριά. Σε αυτές πέρα από την συντήρηση των εγκαταστάσεων περιλαμβάνεται ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου σε κάθε κτίριο, η ρύθμιση των θερμοκρασιών λειτουργίας το χειμώνα και το καλοκαίρι σε επίπεδα ορθολογικής χρήσης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξασφάλιση συνθηκών άνεσης (και πάντως να μην παρατηρείται το φαινόμενο λειτουργίας των κλιματιστικών σε χαμηλή θερμοκρασία με ανοιχτά παράθυρα), η απενεργοποίηση ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού σε χώρους που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και εκτός ωραρίου, ο φυσικός αερισμός των κτιρίων τη νύχτα, η τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, κ.α.

Παράλληλα, υπάρχει σύσταση για περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18-20 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ό,τι οι φορείς που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους της εξοικονόμησης, θα πρέπει να κάνουν οικονομία από αλλού στον προϋπολογισμό τους για να καλύψουν τη διαφορά.

Πρόγραμμα Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων στο Δημόσιο!

Σήμερα προκηρύσσεται και το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων του δημοσίου, με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ. Στόχος η μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Το ποσοστό χρηματοδότησης ξεκινά από 50% και κλιμακώνεται υπό προϋποθέσεις έως το 70%. Ο οριστικός Οδηγός του προγράμματος αναρτάται σήμερα, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουλίου.

Kοινοποίησέ το »
Σχολιάσε το στο facebook »