Ηλιακό αερόθερμο: Θέρμανση χωρίς ρεύμα!

Ηλιακό αερόθερμο: Θέρμανση χωρίς ρεύμα!

5.825 επισκέψεις στο άρθρο

Ένα φωτοβολταϊκό πάνελ τοποθετείται σε σημείο ηλιοφάνειας και έχετε θερμό αέρα στο χώρο σας. Δείτε σε ποιες περιπτώσεις το σύστημα είναι ιδανικό για εξοικονόμηση ενέργειας έως 70%!

Ηλιακό αερόθερμο (solar heater/ solar air collector): Το φωτοβολταϊκό πάνελ που φέρνει θερμό αέρα στο χώρο σας, λειτουργεί χάρη στον ήλιο και είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της υγρασίας. Το δυνατό του χαρτί; Η μηδενική κατανάλωση ρεύματος. Το μειονέκτημά του; Αποδίδει μόνο τις ώρες που το βλέπει ο ήλιος. Δεν αποθηκεύει ενέργεια για το βράδυ και δεν προσφέρει θέρμανση τις μέρες με μηδενική ηλιοφάνεια. Ωστόσο, αποτελεί άριστο συμπληρωματικό θερμαντικό μέσο που χαρίζει ζεστασιά χωρίς να επιβαρύνετε το λογαριασμό σας. Το αντίθετο, μάλιστα.

Kοινοποίησέ το »


Οι ειδικοί μιλούν για εξοικονόμηση καυσίμου θέρμανσης 50-80% στη μόνιμη κατοικία και 70% σε σχολεία, γραφεία, καταστήματα, καφέ, εστιατόρια, γυμναστήρια, εργοστάσια και άλλους χώρους ημερήσιας λειτουργίας που έχουν μεγάλες απαιτήσεις εξαερισμού. 

Ειδικότερα, το ηλιακό πάνελ είναι μια επιφάνεια που τοποθετείται στον τοίχο της βεράντας ή σε άλλο σημείο που «χτυπά» έντονα ο ήλιος. Η ηλιακή ενέργεια μετατρέπεται κατευθείαν σε θερμική χωρίς να καίτε ρεύμα. Ο ήλιος τροφοδοτεί έναν ενσωματωμένο ανεμιστήρα που βρίσκεται στο πάνελ, ο οποίος με τη σειρά του φέρνει μέσα στο χώρο σας άμεσα ζεστό αέρα, ο οποίος προηγουμένως έχει φιλτραριστεί. Ο αέρας περνά από ειδική μικροσκοπική θυρίδα. Το σύστημα διαθέτει θερμοστάτη και διακόπτη, ώστε να μην εισχωρήσει κρύος αέρας το βράδυ και να το κλείσετε όποτε επιθυμείτε.  

Το σύστημα είναι εύχρηστο. Στο διαδίκτυο υπάρχουν οδηγίες και βίντεο για να το τοποθετήσετε και μόνοι σας και να δείτε πώς λειτουργεί.
 
Το ηλιακό αερόθερμο είναι ιδανικό για:
  • Βεράντες και τοίχους με κατεύθυνση στο νότο (μπορεί να τοποθετηθεί σε ταράτσα αν είστε στον τελευταίο όροφο)
  • Συμπληρωματικό θερμαντικό μέσο για την κυρίως κατοικία
  • Κλειστή δεύτερη κατοικία (με είσοδο φρέσκου, θερμού αέρα καταπολεμά την υγρασία)
  • Σχολεία και γραφεία (το πρωί και το μεσημέρι δεν χρειάζονται άλλο θερμαντικό σώμα, τις ώρες ηλιοφάνειας)
  • Σοφίτες/ δώμα/ αποθήκη/ υπόγειο/ γκαράζ
Τι προσφέρει:
  • Εξοικονόμηση ενέργειας
  • Αντιμετώπιση υγρασίας
  • Ανανέωση αέρα
  • Αποφυγή μούχλας σε εσωτερικό χώρο 
Το ηλιακό αερόθερμο είναι αρκετά διαδεδομένο στη Δανία, όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αξιοποιούνται ευρέως. Το να αξιοποιείς τον ήλιο κάθε ώρα της μέρας, σου χαρίζει ένα ζεστό σπίτι και την αίσθηση του cocooning, της άνεσης και χαλάρωσης, που επιθυμούν οι Σκανδιναβοί και όχι μόνο (οι ίδιοι το ονομάζουν hygge). Η τεχνολογία του ηλιακού αερόθερμου εισάγεται από τη Δανία αλλά κατασκευάζεται και στην Ελλάδα. Εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στη χώρα μας, όμως το ενδιαφέρον για αυτό αυξήθηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Η απόσβεσή του γίνεται άμεσα, καθώς το κόστος ενός μικρού πάνελ κυμαίνεται στα 400 ευρώ περίπου, αν και οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με την εταιρεία. Στην αγορά θα βρείτε ηλιακό αερόθερμο σε διάφορα μεγέθη που απευθύνονται σε διαφορετικά τετραγωνικά μέτρα.

Δείτε το βίντεο:

Kοινοποίησέ το »